Nepodceňte to! Ak vás počas jedenia trápia tieto zdravotné ťažkosti, môže ísť dokonca až o rakovinu

Onkologické ochorenia môžu mať veľmi veľa prejavov a niektoré sa spájajú s príjmom potravy. Ak ide o jednorazovú záležitosť, zrejme sa nemusíte znepokojovať. V prípade opakujúcich sa problémov sa však pre istotu nechajte vyšetriť.

07.03.2024 11:00
Seniori často konzumujú potraviny, ktoré sú po... Foto:
Konzumácia jedla je príjemná, avšak niekedy ju sprevádzajú príznaky, ktoré neradno brať na ľahkú váhu.
debata

Ťažkosti s prehĺtaním

Problémy s prehĺtaním či dokonca viaznutie sústa môžu poukazovať na nádorové ochorenie v oblasti krku, pažeráka či žalúdka. Nádor obmedzuje prechod potravy a spôsobuje uvedené ťažkosti.

Rakovina krku sa ďalej prejavuje bolesťami v tejto časti tela, nehojacimi sa vredmi či výrastkami v ústnej dutine alebo krku, zväčšením lymfatických uzlín, oslabením hlasu (chrapot, neschopnosť hovoriť nahlas) alebo krvácaním z úst či hrdla.

Onkologické ochorenie pažeráka sa zasa manifestuje bolesťou pri prehĺtaní, nepríjemnými pocitmi na hrudníku (bolesť, pálenie), úbytkom hmotnosti, zvracaním a nevoľnosťou či krvácaním z pažeráka. Krvácanie je v oboch prípadoch už známkou pokročilejšieho ochorenia.

Iné príčiny: Netreba sa hneď desiť, že máte onkologické ochorenie, hoci ani iné diagnózy nie sú príjemné. Za ťažkosťami s prehĺtaním môže stáť aj refluxná choroba pažeráka, zápal hltana, takzvaná achalázia (porucha, ktorá ovplyvňuje svaly dolnej časti pažeráka a spôsobuje ich zúženie) alebo neurologické problémy ako Parkinsonova choroba.

shutterstock 1515654905  2 .jpg XCH Čítajte viac Prísť môže bez príznakov, zanecháva poškodené srdce, zvyšuje riziko úmrtia pri infarkte a ohrozuje najmä mužov

Vracanie po jedle

Jednorazovo môže ísť o diétnu chybu, avšak ak sa vracanie opakuje častejšie, zbystrite a radšej sa nechajte vyšetriť. Vaše kroky by mali smerovať do ambulancie gastroenterológa. Vracanie po jedle môže byť príznakom rakoviny žalúdka.

Toto ochorenie spôsobuje rôzne tráviace problémy vrátane nevoľnosti a ťažkostí s trávením potravy, čo môže nakoniec viesť k vyvráteniu prijatého jedla. Rakovina žalúdka sa ďalej môže prejavovať bolesťami v tejto oblasti najmä po jedle, stratou chuti do jedla, problémami s prehĺtaním, úbytkom hmotnosti, vracaním krvi, stolicou čiernej farby (ide o takzvanú melénu) či únavou a slabosťou.

Rakovina žalúdka je zradná v tom, že sa nemusí dlho nijako prejavovať a keď sa objavia výraznejšie symptómy, môže už byť neskoro. Všímajte si preto aj nenápadných zmien vo svojom trávení.

Iné príčiny: Môže ísť o reflux, achaláziu, vred v žalúdku či pažeráku alebo o takzvanú gastroparézu, jednoducho povedané ochromenie svalov žalúdka, kvôli čomu sa neskoro vyprázdňuje, potrava v ňom stojí a následne ju postihnutý môže vyvrátiť.

lekarka  lekar Čítajte viac Tento zradný druh rakoviny nemusí mať príznaky, ani keď má chorý metastázy

Nechutenstvo

Nechutenstvom sa prejavuje veľa druhov onkologických ochorení, medzi najčastejšie patria rakovina pažeráka, žalúdka, pankreasu, hrubého čreva, pečene, ale aj pľúc a lymfóm (onkologické ochorenie lymfatického systému).

Napríklad väčšie nádory v hrubom čreve môžu blokovať normálny priechod potravy črevami. Táto nepriechodnosť spôsobí pocit plnosti a nechutenstvo. Ďalej nádory v čreve môžu produkovať určité chemické látky, ktoré negatívne ovplyvňujú chuť do jedla.

Iné príčiny: K nechutenstvu môžu viesť aj bežné infekčné ochorenia, poruchy štítnej žľazy, ochorenia gastrointesti­nálneho traktu (vredy, chronické zápalové ochorenia čriev ako Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, zápal žalúdka či reflux), cukrovka, psychické problémy, užívanie niektorých liekov alebo hormonálne zmeny počas tehotenstva, menopauzy alebo puberty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #rakovina pankreasu #rakovina pečene #rakovina pažeráka