Slovenskom sa šíri obávaná infekčná choroba, ochorenie sa vracia po rokoch a môže až zlomiť rebrá

Už 123 prípadov obávaného čierneho kašľa hlási Slovensko od začiatku roka. V porovnaní so susednou Českou republikou, kde ich v rovnakom období zaznamenali 1 666, sa to nezdá veľa. Pohľad do štatistiky však ukazuje, že ochorenie sa rozmáha aj u nás.

09.03.2024 06:00
kašeľ, chrípka, dýchanie, vyšetrenie Foto:
Ochorenie postihuje hlavne deti.
debata (6)

Za celý minulý rok úrady na Slovensku zachytili 223 chorých, čo je len o stovku viac ako za krátke obdobie januára a februára roku 2024. Infikovaných pritom bude v skutočnosti zrejme oveľa viac, pretože pacienti často ani nejdú k svojmu praktikovi, ale snažia sa ochorenie zvládnuť sami. Nie je tiež bežné, aby lekári plošne zisťovali pôvodcov infekčných ochorení.

Veľké obavy okolitých krajín vzbudzuje vývoj v Česku, kde len za posledný februárový týždeň pribudlo 449 prípadov čierneho kašľa, čo je viac než za posledné štyri roky spolu. Znepokojujúce sú predovšetkým infekcie u detí do jedného roku života, ktorých Česi hlásia 36.

Štát už musel obyvateľov upokojovať, že situácia je pod kontrolou a k dispozícii majú aj dostatok očkovacích látok.

Strmý nárast prípadov oznámili aj ďalšie európske krajiny ako Dánsko, Chorvátsko či Belgicko. „Podľa dostupných údajov sú najviac postihnuté vekové skupiny detí a mladších dospievajúcich, vrátane dojčiat, ktoré nedosiahli vek na to, aby boli kompletne očkované,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

kašeľ, čierny kašeľ, seniorka, dôchodkyňa Čítajte aj Bolo to peklo, dusila som sa s vypúlenými očami, spomína Soňa na skúsenosti s ochorením, ktoré sa opäť vrátilo

Vakcíny sú slabšie ako v minulosti

Príčin, prečo sa čierny kašeľ v súčasnosti tak šíri, je viacero. Jednou z hlavných je nižšia účinnosť vakcín používaných dnes na očkovanie proti tejto vážnej infekčnej chorobe.

„Nové vakcíny nechránia tak ako staré. Európske štáty prešli na nové vakcíny pre ich šetrnosť, nedokáže ale vybudovať slizničnú imunitu. Staršie deti a adolescenti potom infekciu prenášajú,“ vysvetľuje profesor Peter Šebo z Mikrobiologického ústavu českej Akadémie vied a Národného inštitútu virológie a bakteriológie. Ochrana sa znižuje už po troch až piatich rokoch od očkovania.

Ďalším dôvodom je klesajúca zaočkovanosť detí. Ak spadne pod 95 percent, začína sa rozpadať kolektívna imunita, ktorá chráni spoločnosť pred viacerými infekčnými ochoreniami a znovu sa začínajú šíriť i tie dávno zabudnuté. Na Slovensku je dnes kolektívna imunita už pod kritickou hranicou.

Čierny kašeľ slávi návrat na scénu infekčných ochorení i v dôsledku toho, že väčšina dospelých dávno nemá protilátky proti chorobe získané v detstve očkovaním. „Dospelí a adolescenti môžu preniesť nákazu na ohrozených novorodencov a dojčatá. Preto sa odporúča, aby sa aj dospelí dávali preočkovať proti čiernemu kašľu trivakcínou proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu,“ odporúča Sekcia epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Na ochranu detí v prvom roku života sa odporúča aj očkovanie tehotných žien. Materské protilátky chránia dieťa po narodení do obdobia, kým bude očkované.

osýpky, dieťa, infekcia Čítajte viac Táto choroba straší čoraz viac Európu, ide o jedno z najnákazlivejších ochorení. Situácia nie je dobrá ani u nás

Malé deti v ohrození

Na Slovensku je najviac chorých vo vekovej skupine do jedného roka. Nie sú hlásené žiadne lokálne ohniská čierneho kašľa, ako tomu býva napríklad pri žltačke alebo osýpkach, ale prípady sa vyskytujú v každom kraji.

„V riziku ťažkého priebehu čierneho kašľa sú predovšetkým neočkované, respektíve nekompletne očkované deti v prvom roku života. U nich má ochorenie často závažný priebeh s ohrozením života. Najčastejšími komplikáciami sú zápal pľúc a zápal mozgu,“ informujú hygienici.

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie, ktoré postihuje dýchacie cesty a spôsobuje ťažké záchvaty kašľa. Pôvodcom jedného z najvážnejších ochorení detského veku je baktéria bordetella pertussis. Nákaza sa prenáša predovšetkým kvapôčkovou infekciou.

„V prvom štádiu prebieha čierny kašeľ pod obrazom prechladnutia. Vyskytuje sa mierne zvýšená teplota, únava, nechutenstvo, nádcha, kýchanie, mierny, neproduktívny a občasný kašeľ. Pre druhé štádium sú typické nočné záchvaty suchého, dráždivého kašľa trvajúce minimálne dva týždne, ale môžu trvať aj dva mesiace," ozrejmuje sekcia epidemiológie.

U detí do jedného roka má ochorenie dramatický priebeh. Malé deti majú záchvaty kašľa náhle, často hlavne v noci, pri kašli sčervenejú až zmodrejú a dusia sa. Pre záchvaty kašľa je typické štekavé nadýchnutie a následne krátke viacnásobné zakašľanie.

Tretie štádium je uzdravovacie, záchvaty kašľa ustupujú v priebehu niekoľkých týždňov.

dovera, pr, nepouzivat Čítajte viac 5 rád, ako sa vyhnúť problémom po očkovaní

Liečba existuje, ale…

Dospelých síce ťažký priebeh choroby neohrozuje tak ako deti, avšak ani u nich to nie je prechádzka ružovou záhradou. „Kašeľ môže byť tak intenzívny, že dospelému človeku zlomí rebro. Bohužiaľ, ani prekonanie ochorenia nevyvolá dlhodobú imunitu, chorobu si tak môžete užiť ešte raz,“ popisuje detská lekárka Martina Milkovičová, autorka blogu Pediatria s úsmevom.

Čierny kašeľ sa dá účinne liečiť antibiotikami, avšak má to jeden háčik – lekár musí správne určiť, čo pacienta trápi. Na Slovensku sa však pôvodcovia respiračných infekcií štandardne nezisťujú, je na rozhodnutí každého lekára, či chorému vezme vzorky z krku alebo nosa, prípadne mu odoberie krv. Aj preto môže byť na Slovensku oveľa viac prípadov čierneho kašľa, ako hlásia štatistiky.

„Liečba podaná neskôr síce tiež pomáha, ale nekonečnú dobu choroby už skrátiť bohužiaľ nevie,“ popisuje detská lekárka zradnosť čierneho kašľa.

Hygienici preto lekárom odporúčajú, aby príznaky nepodcenili: „Pri kašli trvajúcom približne tri týždne je potrebné v rámci laboratórnej diagnostiky zvážiť cielené vyšetrenie na čierny kašeľ a následne včas začať adekvátnu liečbu chorého.“

Očkovanie proti čiernemu kašľu je na Slovensku povinné už od roku 1958. Pre deti je zadarmo. V súčasnosti sa očkujú tromi dávkami: v treťom, piatom a jedenástom mesiaci života. Preočkováva sa v šiestom a následne trinástom roku.

Výskyt čierneho kašľa v posledných rokoch

2023 – 223

2022 – 109

2021 – 92

2020 – 700

2017 – 702

(Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kašeľ #zápal pľúc #čierny kašeľ