Myslíte si, že najviac vitamínov má v šupke? Možno ste doteraz jedli toto ovocie nesprávne

Niektorí sa do neho zahryznú vcelku, iní si ho ošúpu, nakrájajú na kocky alebo nastrúhajú. Existuje toľko spôsobov, ako jesť jablko. Ale ktorý je ten najsprávnejší?

24.10.2023 10:22
zena s jablkom Foto:
Ako by sme mali jesť správne jablká, aby sme z nich mali čo najväčší osoh?
debata

1. Ak zjeme jablko aj so šupkou, budeme mať z neho viac úžitku

Áno, ale len za predpokladu, že bude dôkladne umyté, zbavené pesticídov a vosku, ktorý sa používa na to, aby sa jablko krásne lesklo. Ešte donedávna si vedci mysleli, že šupka je najhodnotnejšia časť jablka. Podľa Healthline obsahuje surové jablko so šupkou až o 332 % viac vitamínu K, o 142 % viac vitamínu A, 115 % viac vitamínu C, o 20 % viac vápnika a až o 19 % viac draslíka ako jablko bez šupky.

2. Ak zjeme jablko aj s jadrovníkom a stopkou budú mať z toho úžitok naše črevá

Šupka ale pravdepodobne nebude najzdravšia časť jablka. Zo štúdie, ktorú uskutočnili vedci z Technickej univerzity v rakúskom Grazi vyplýva, že ak z jablka vyrežeme jadrovník, ochudobníme sa o jeho najprospešnejšie časti. Jablká obsahujú okrem vlákniny a flavonoidov aj dobré baktérie, ktoré sú prospešné pre naše črevá. A väčšina týchto baktérií sa nachádza v jadrovníku, vrátane stonky a semienok. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Frontiers of Microbiology, jedno jablko obsahuje približne 100 miliónov bakteriálnych buniek. Ak jadrovník vyhodíme, počet týchto prospešných buniek klesne asi na 10 miliónov. V štúdii sa uvádza, že najvyššie zastúpenie baktérií je v stopke a jadierkach, potom na konci kalicha, na konci stopky a v dužine plodu. Najnižšie zastúpenie mali mikrobioty v šupke, ktorú máme zafixovanú ako najzdravšiu časť s najvyšším obsahom vitamínov.

ovocie, zdravie Čítajte rozhovor Hrozí vám cukrovka? Väčšina ľudí nevie, že ju má. Cukrovkárov pribúda najmä medzi štyridsiatnikmi a päťdesiatnikmi

Ekologicky pestované jablká majú výhodu pred konvenčne pestovanými, aj pokiaľ ide o rozmanitosť baktérií. „Čerstvo zozbierané, ekologicky obhospodarované jablká ukrývajú výrazne rozmanitejšie, rovnomernejšie a odlišnejšie bakteriálne spoločenstvo,“ uviedla hlavná autorka štúdie Gabriele Bergová.

Väčšina zo 100 miliónov mikróbov v ľudskom tele žije v črevách

Dobrá flóra je nesmierne dôležitá pre zdravé telesné funkcie. Mikróby nám pomáhajú tráviť potravu, regulujú náš imunitný systém, chránia nás pred inými baktériami, ktoré spôsobujú choroby, a produkujú vitamíny vrátane B12, tiamínu a riboflavínu a vitamínu K, ktorý je potrebný napríklad na zrážanie krvi. Preto je dôležité sa o svoje dobré baktérie vedieť postarať prostredníctvom zdravej stravy.

3. Jadierka nepredstavujú potenciálny problém, ak ich nehodíte do mixéra

Hoci výsledky výskumníkov naznačujú, že je lepšie konzumovať celé jablko, mnohí ľudia sa domnievajú, že jadierka sú nebezpečné. Semienka jabĺk skutočne obsahujú malé množstvo zlúčeniny, ktorá sa nazýva amygdalín. Pri metabolizme v tráviacom systéme sa rozkladá na veľmi jedovatý kyanovodík, ktorý je vo veľkých dávkach smrteľný. Na to, ale aby k tomu došlo, by sme museli semienka najprv rozdrviť alebo poriadne rozžuť, preto by sa semená alebo kôstky nemali drviť alebo vkladať do mixéra. Jadierka však obsahujú také malé množstvo potenciálne škodlivej látky, že by sme ich museli skonzumovať stovky, aby nám hrozila otrava. Konzumácia jadrovníku je preto neškodná.

4.Jedno jablko denne by mala byť bežná denná dávka

Pokojne sa prehryzte celým jablkom odspodu až po stopku, nič vám pri tom nehrozí a ak jablko pochádza z dobrého ekologického zdroja, budete mať z neho veľa úžitku. Odborníci už dlho hovoria, že by sme mali zjesť aspoň jedno jablko denne. „Ak príležitostne zjete celý jadrovník určite sa neotrávite, ale nemali by ste ani očakávať, že vám to zázračne vylieči črevá,“ povedala nutričná poradkyňa Frances Largeman-Rothová pre TODAY Food. Je to ale dobrý začiatok a ak chcete ostať zdraví, nezabudnite k jablkám pridať niekoľko ďalších druhov ovocia a zeleniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jablko #črevný mikrobióm #jablkové šupky