Posilňuje imunitu, uvoľňuje stres a skvalitňuje spánok, nesmiete mať však vážne srdcovocievne problémy

Bojíte sa, že vás ofúkne, prechladnete od nôh alebo vás sekne v krížoch, keď si nedáte šál, čiapku alebo pančuchy? Ak to chcete tento rok zmeniť, jeseň je na to ideálny čas.

08.11.2023 15:38
Chorá žena so šálkou Foto:
Posilnite si imunitu otužovaním.
debata

„Prirodzene, pomaly klesajúce teploty sú dokonalé tréningové centrum, ktoré vás pripraví na zimu,“ hovorí inštruktorka otužovania Hana Šinaľová, ktorá pomáhala zoznámiť sa s chladom už tisícom ľudí v Česku, Poľsku, Španielsku, dokonca aj v USA. Napísala knihu Učeň ľadu, v ktorej popisuje, ako prirodzene sa s otužovaním dokáže v priebehu pár dní zoznámiť aj zimomravý človek bez akýchkoľvek skúseností.

Ak chcete začať s otužovaním, máte na výber dve možnosti – otužovať sa na vzduchu alebo vo vode. Za otužovanie sa považuje priamy kontakt s vodou alebo vzduchom pod 16 °C. Otužovať sa môžete v prírode od septembra až do apríla. Vo všeobecnosti ale platí, že otužovanie na vzduchu je o niečo jednoduchšie a možno na začiatok aj príjemnejšie.

shutterstock 1315811378 Čítajte rozhovor Môže otužovanie odhaliť skryté ochorenie, o ktorom neviete? Aké telesné prejavy pri otužovaní nie sú bežné a kedy spozornieť

Toto zvládne naozaj každý

Myslíte na to, že odteraz budete musieť chodiť po vonku v žabkách a v plavkách? Na začiatok úplne postačí, ak sa nebudete toľko babušiť.

„Vystavte telo chladnému ránu. Aj krk, aby ste cítili osviežujúci vzduch zvnútra aj zvonka, uvidíte, akú má telo skvelú termoregulačnú schopnosť,“ radí inštruktorka Hanka. „Ak si krk začnete zahaľovať do teplých šálov hneď, ako sa ochladí, budete ho mať neustále prehriaty a chladnejší vzduch, ktorého sa „nahltáte“ pri behu alebo rýchlejšej chôdzi, vám môže spôsobiť nepríjemný zápal,“ vysvetľuje, ako to funguje. Technikám Wim Hof Method sa venuje už sedem rokov a päť rokov túto metódu aj vyučuje. To platí aj o nohách, ktoré tiež môžete chladnejšiemu počasiu privykať. „Prejdite sa po vonku v žabkách aj v 15 stupňoch. Nechajte si len krátke nohavice a tričko alebo ľahkú mikinu či svetrík aj vtedy, keď teploty klesnú ešte nižšie. Majte v noci otvorené okno, aj keď sa už ochladí. V studenšom vzduchu sa telo vyspí lepšie, a nezanevrite na večerné posedenie na balkóne len preto, že sa už začal november.“

Podľa odborníčky na chlad robíme najväčšiu chybu, keď sa na pol roka zavrieme do vykúrených miestností a bojíme sa vystrčiť nos, keď sa počasie zhorší. „Nestráňte sa ani dažďa a vetra,“ radí Hanka Šinaľová. Otužovanie je v jemnejšej alebo intenzívnejšej forme súčasťou jej každodenného života a tvrdí, že sa to na jeho kvalite radikálne odzrkadlilo. „Vybehnite von, pokojne aj do dažďa. Choďte na prechádzku alebo si zabehajte, a to aj v nízkych teplotách. Uvidíte, že vaša tolerancia na chlad sa po pár dňoch, nanajvýš týždňoch každodenného otužovania na vzduchu zlepší a chlad vám bude prekážať menej ako všetkým okolo.“

Chorá žena so šálkou Čítajte aj Posilňuje imunitu, uvoľňuje stres a skvalitňuje spánok, nesmiete mať však vážne srdcovocievne problémy

Staňte sa majstrom najprv na vzduchu

V priebehu niekoľkotýždňového pravidelného tréningu sa údajne môže vypracovať na otužilca, ktorý si dokáže zaplávať v 5– až 10-stupňovej vode, aj ten najzimomravejší človek. „Postupné zžívanie sa s nízkymi teplotami vám uľahčí i prechod na tradičné otužovanie vo vode. „Telo už bude vďaka priamemu kontaktu s chladným vzduchom do istej miery trénované, no nebuďte prekvapení, keď zistíte, že studenú vodu zvládate podstatne ťažšie ako vzduch,“ upozorňuje inštruktorka otužovania Hanka Šinaľová. Základným pravidlom je stráviť na studenom vzduchu aspoň 15 – 20 minút. Rýchle vynesenie odpadkov do kontajnera s obutými žabkami sa k otužovaniu nepočíta. „Na to, aby chlad splnil svoj zdravotný účel, sa musíte na nižšiu teplotu najskôr adaptovať. Vo vode k tomu dochádza už po 20 až 120 sekundách, ale na vzduchu, ktorý je menej vodivý, to trvá dlhšie. Čím častejšie si budete zvykať na chlad, tým rýchlejšia bude aj vaša teplotná adaptácia.“

Ak ste už stáli v zime na zastávke a čakali na autobus, tak viete, aká nepríjemná môže byť táto fáza. Chlad sa pomaly dostáva čoraz bližšie k telu, začína nepríjemne zospodu od nôh alebo vás vietor „podfúkne“. „Dôležité je nebrániť sa tomuto pocitu,“ radí inštruktorka otužovania. „Nesťahujte svaly, nehrbte sa, nezatínajte sánku a zuby, ale naopak, snažte sa zostať uvoľnení, pokojne zhlboka dýchajte a hlavne – hýbte sa.“

Aj chlad by ste si mali dávkovať rozumne, počúvajte svoje telo. „Keď sa počas niektorých dní na chlad nebudete cítiť, ale budete mať potrebu poriadne sa zababušiť do deky, alebo si napustiť horúcu vaňu, doprajte telu teplo. Pri otužovaní je miera kľúčová a všeobecne platí, že menej je obvykle viac,“ upozorňuje Hana Šinaľová.

Návod pre otužovanie na vzduchu

  • Začnite postupne niekoľkominútovým (15 – 20) pobytom na chladnom vzduchu v minime oblečenia. Čas vonku môžete postupne predlžovať. Svižne kráčajte alebo sa inak hýbte.
  • Prvých pár minút vám môže byť chladno. Uvoľnite sa a dýchajte zhlboka a pomaly. Nekrčte ramená a nezatínajte zuby.
  • Ak si už raz do chladu vezmete šál, nedávajte si ho pri tej istej príležitosti dolu. Prehriate hrdlo by ste odrazu vystavili veľkému teplotnému rozdielu a mohlo by sa zapáliť.
  • Nepite pred ani po tom, čo sa vystavujete chladu, alkohol. Dajte si na zahriatie teplý čaj s medom. Nejedzte skôr, ako sa po otužovaní na vzduchu úplne zahrejete.
  • Vyhýbajte sa tejto aktivite, ak máte kardiovaskulárne problémy.
  • Ak máte skrehnuté prsty na rukách, vložte si ruky do vreciek na krátkych nohaviciach, alebo si ruky zložte za chrbtom a využite na zahriatie svoje vlastné telesné teplo.
  • Ak vám je zima na uši, pokojne si dajte čiapku.
  • Ak budete kráčať do kopca, zahrejete sa a chlad nebudete natoľko vnímať.
  • Vždy majte pri sebe potrebné zimné oblečenie a termosku s teplým čajom, aby ste sa v prípade núdze mohli okamžite obliecť a zohriať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chlad #otu6ovanie