Čo sa stane s vaším telom, ak sa (ne)budete pravidelne hýbať. Nikdy nie je neskoro začať

Hýbať by sme sa mali ideálne každý deň. Účinky na zdravie sú až zázračné. Ak sa, naopak, nevenujete ani minimálnej športovej aktivite, vaše telo na to odpovie zdravotnými ťažkosťami.

17.04.2024 06:00
krok, chôdza, topánky, obuv Foto:
Chodiť, to je pre nás najprirodzenejši pohyb.
debata

„Pravidelná pohybová aktivita zlepšuje fyzickú a psychickú kondíciu, posilňuje imunitný systém, podporuje srdcovú činnosť a krvný obeh, zlepšuje prívod kyslíka do celého tela, normalizuje krvný tlak, podporuje trávenie a činnosť čriev, harmonizuje činnosť endokrinného systému, je prevenciou pred osteoporózou a má veľa ďalších pozitívnych účinkov,“ vymenúva bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Výživový poradca: Ako trvalo schudnúť a netrápiť sa?
Video
Zdroj: TV Pravda

Naopak, nedostatočná fyzická aktivita v kombinácii s nesprávnou výživou sa spolupodieľa na vzniku chronických ochorení, ako sú srdcovocievne ochorenia, onkologické, metabolické, respiračné či ochorenia pohybového aparátu a podobne.

„Čím je človek starší, tým viac je dôležitá primeraná a pravidelná fyzická aktivita. Šport odďaľuje príznaky starnutia, pomáha zvládať choroby a bolesť, dodáva chuť do života, zvyšuje energiu a zlepšuje pozitívnu náladu," tvrdí Zuzana Klinčáková, vedúca Odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

váhy, diéta, chudnutie Čítajte viac Veľký prehľad diét. Ktorá je najlepšia práve pre vás?

70 % Slovákov sa hýbe nedostatočne

Z výsledkov rôznych výskumov vyplýva, že až 70 % Slovákov sa hýbe nedostatočne a málo. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomiera v dôsledku nedostatku pohybu celosvetovo ročne vyše 5 miliónov ľudí, čo je podobný efekt, ako má fajčenie.

„Dnešný sedavý spôsob života významne prispieva k pandémii obezity a vzniku rôznych chronických civilizačných ochorení, ako je diabetes, ateroskleróza, kardiovaskulárne a neurodegeneratívne ochorenia,“ hovorí odborníčka. Nedostatočná pohybová aktivita má vplyv aj na vznik niektorých typov rakoviny, napríklad rakoviny hrubého čreva a konečníka.

žena, bolesť hlavy Čítajte viac Jarnú únavu treba rozchodiť

Osobitne dôležitá je pravidelná telesná aktivita v detstve a mladom veku, pretože vtedy sa vytvára celoživotný návyk. „Mladiství, ktorí sú pravidelne aktívni, majú menšiu šancu, že sa u nich vyvinú rizikové faktory ako obezita, zvýšený krvný tlak. Je preto vhodné podporovať deti v tých pohybových aktivitách, ktoré ich bavia a napĺňajú,“ radí odborníčka.

tenisky, achilovka, Achillova šľacha, nohy, beh, šport Čítajte viac Viete, či správne chodíte? Aké sú typy chôdze?

Najprirodzenejšie je chodiť

Najprirodzenejšou pohybovou aktivitou je chôdza, ktorá je prospešná pre našu fyzickú kondíciu a psychiku. Podľa viacerých štúdií dokáže pravidelná chôdza predĺžiť život človeka o niekoľko rokov a dokonca spúšťa aj omladzovacie procesy v tele.

WHO odporúčaná dávka pohybu, ktorá prináša zdravotné benefity je 10 000 krokov denne + 30 minút stredne intenzívnej vytrvalostnej aktivity aspoň 5-krát týždenne alebo jedna hodina intenzívnej vytrvalostnej aktivity 3-krát týždenne, optimálne v kombinácii so silovým tréningom dva- až trikrát týždenne.

Tipy, ako zvýšiť fyzickú aktivitu počas dňa:

  1. Ak máte sedavé zamestnanie, počas prestávky sa poprechádzajte.
  2. Prechádzajte sa počas telefonovania.
  3. Ak sa to dá, na prepravu zvoľte bicykel namiesto auta.
  4. Používajte schody namiesto výťahu.
debata chyba