Jarnú únavu treba rozchodiť

Prvé jarné dni často sprevádza únava, pocit slabosti a bolesti hlavy. Každý sa s nedostatkom energie snaží vyrovnať po svojom – niekto si poobede zdriemne, inému trošku viac chutí. A možno vy ste v tomto období viac roztržití alebo pociťujete smútok. Rozhodne v tom však nie ste sami. Odhaduje sa, že sezónnou - jarnou - únavou alebo poruchou nálady trpí až 70 percent ľudí.

03.04.2024 10:00
žena, bolesť hlavy Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Na únavu alebo vyčerpanie sa môžeme pozrieť z rôznej stránky – buď populárne, alebo medicínsky,“ vysvetľuje lekár a odborník na zdravý životný štýl Boris Bajer. „Unavení môžeme byť z tejto doby, zo spôsobu života, ktorý vedieme, ale v klasifikácii chorôb by sme niečo ako jarná únava hľadali márne.“ Únava je skôr príznakom ako zdravotným problémom. „Jarná únava býva často spájaná s nedostatkom vitamínu D. Počas zimného obdobia sme vystavení menšiemu množstvu slnečného žiarenia, ako je potrebné na jeho tvorbu,“ vysvetľuje odborník Boris Bajer.

Keď sa sezóna chrípok a prechladnutí konečne skončí a v diaľke zazriete svetlo na konci tunela, teplý vzduch sa nasýti množstvom peľov a prachu. Spôsobuje nádchu a svrbenie očí, zápalovú reakciu v tele, ktorá môže byť dôvodom únavy.

Nálada pod psa

Čo presne spôsobuje jarnú únavu, nie je celkom objasnené. Mohla by mať do činenia s hormonálnou nerovnováhou, ktorá súvisí so slnečným žiarením. Na jar sme odrazu vystavení intenzívnejšiemu svetlu, predlžujú sa dni a to ovplyvňuje produkciu hormónu melatonínu, ktorý vyvoláva ospalosť. Svetlo ovplyvňuje tvorbu aj iných hormónov, ktoré regulujú náladu aj apetít, serotonínu či dopamínu. Ak sú ich hladiny v tele nižšie, môžeme pociťovať smútok. Podľa hlavnej odborníčky MZ SR pre psychiatriu, primárky Ľubomíry Izákovej sa sezónne poruchy nálady najčastejšie objavujú v jarných a jesenných mesiacoch. „Na jar sú nároky na organizmus vysoké, pretože sa musí naštartovať po zime, na jeseň nám zasa chýba slnko,“ spresnila psychiatrička.

Ak si myslíte, že trpíte poruchou nálady, ktorá vám strpčuje každodenné povinnosti a nedokážete ju primerane zvládnuť, mali by ste zvážiť návštevu svojho lekára. Spýta sa vás aj na životný štýl, stravovacie návyky, spánok a tiež na to, či na prechode ročných období na sebe pozorujete zmeny správania a myšlienok. Následne vám môže odporučiť vhodný postup, ako sa o seba lepšie starať, alebo vás pošle k odborníkovi na duševné zdravie.

Psychiatrička Ľubomíra Izáková odporúča vyhľadať lekára vtedy, keď sú príznaky také intenzívne, že negatívne zasahujú do bežného fungovania, ak ťažkosti nesúvisia s príčinou, ktorá ich vyvolala, alebo sú intenzívnejšie či pretrvávajú dlhšie, ako by sa na okolnosti dalo predpokladať, alebo dokonca pretrvávajú aj po tom, čo sa problém vyriešil.

Ako sa jarná únava prejavuje?

  • pocitom vyčerpanosti
  • ospalosťou aj tesne po prebudení
  • ťažkosťami so spánkom
  • bolesťou hlavy
  • malátnosťou
  • nesústredenosťou a podráždenosťou
diabetik, krv, test, diabetes, cukrovka Čítajte viac Ktorý typ cukrovky je nebezpečnejší a nevyliečiteľný? +typické príznaky, ktorými sa prejavuje

Kľúčový je pohyb

Jarná únava je fenomén, ktorý zvykne potrápiť najmä meteosenzitívnych ľudí, seniorov a ľudí s nízkym tlakom. Zvyčajne odznie, keď sa telo prispôsobí vonkajším zmenám, a s ňou ustúpia aj nepríjemné príznaky. To trvá približne jeden až tri týždne. „V kritickom čase organizmu pomôže primeraný pohyb, kvalitná strava, dostatočný prísun tekutín či otužovanie,“ vysvetľuje lekár a odborník na výživu Boris Bajer.

Podľa neho by sme mali dbať v prvom rade o optimálnu životosprávu. Čo to presne znamená? „Dostatočne dlho a hlboko spať, vedieť regulovať stres, hýbať sa a dobre sa stravovať. Doplniť si vitamín D buď na čerstvom vzduchu, alebo vo forme výživových doplnkov a vitamín C vo forme pestrej stravy, najmä sezónnej zeleniny a ovocia.“

Hoci si to na prvý pohľad môže odporovať – hýbať sa, keď sme unavení, pri prekonávaní jarnej únavy je pohyb dôležitý. „Zlepšuje fungovanie tela na viacerých úrovniach, aj v mitochondriách, v energetických centrách našich buniek. Ak ste psychicky vyčerpaní, čo je pri dnešnom sedavom spôsobe života oveľa častejšie, pohyb je ideálny v boji proti únave.“

Nepodceňujete únavu

Únavu zvyčajne považujeme za banálny problém alebo si ju spájame s vekom. „Únava a vyčerpanie sú nešpecifickými príznakmi mnohých ochorení. Vyčerpaní môžeme byť fyzicky, keď zabehneme maratón, ale aj psychicky – napríklad po náročnom rozvode,“ vysvetľuje Boris Bajer. Jedným dychom dodáva, že fyzické zdatnosti síce s vekom skutočne klesajú, ale pokračujúca únava by sa nemala spájať so starnutím. Podľa neho máme aj v osemdesiatke potenciál robiť vysokohorské túry s vnúčatami, ak sa o svoje zdravie začneme včas starať.

Ak sa teda objaví nevysvetliteľná únava, treba vždy vylúčiť vážnejšie ochorenia. „Lekára navštívte v prípade, že ste už vylúčili únavu spôsobenú turbulentným životom a životosprávou. Odoberie anamnézu, vyšetrí vás a následne zvolí vhodné doplnkové vyšetrenia,“ vysvetľuje postup lekár Boris Bajer. Môže sa to zdať banálne, ale únavu môžeme pociťovať dlho predtým, než sa začnú prejavovať iné príznaky vážnych ochorení vrátane onkologických alebo myokarditídy, zápalu srdcového svalu, preto by sme ju nemali podceňovať.

Toto vám nesvedčí

  • ignorovanie vyčerpanosti a únavy
  • dlhý pobyt v klimatizovaných miestnostiach
  • mnoho hodín strávených za počítačom
  • nedostatok spánku
  • zlý pitný režim
  • drastické diéty a nezmyselný detox
  • dlhodobý stres
  • neodhalená znížená funkcia štítnej žľazy
  • dlhodobé alebo prechodené infekcie
Z - Titulná fotka Čítajte viac Všetko, čo by ste mali vedieť o histamínovej intolerancii

Jarnú únavu zaženú zmeny v životnom štýle

1. Držte sa svojho zdravého denného režimu ako kliešť

Vyhnete sa zbytočnému stresu, zbytočnému preťaženiu i únave. Ak sa dlhodobo cítite vyčerpaní, je veľmi pravdepodobné, že vám v živote chýba rovnováha. Pokúste sa vyvážiť nápor v práci fyzickou aktivitou a koníčkami. Aby sa vám to podarilo, bude to chcieť trošku plánovania. Poriadok si nastavte aj v spánkovom režime.

2. Jarnú únavu treba rozchodiť

Len 30 minút chôdze denne dokáže znížiť cholesterol, krvný tlak a riziko diabetu 2. typu. Pri chôdzi v pokojnom tempe spálite asi 300 kalórií za hodinu, v rýchlom tempe či do kopca až 400 kalórií. Oveľa zaujímavejšie však je, že vám začnú ubúdať centimetre v páse, spevníte si panvové dno, vyformujete zadok.

3. Choďte sa vyvetrať a vystavte sa slnečným lúčom

Doprajte si každý deň dostatočný a primeraný pobyt na čerstvom vzduchu. Aj každý deň nezabudnite urobiť 10 000 krokov. Nevládzete? Rozdeľte si svoju trasu na menšie úseky, ktoré zvládnete počas dňa.

4. Rozhýbte sa, ale nie z 0 na 100

Počúvajte svoje telo. Zvykajte si na záťaž postupne, aby ste sa po presedenej zime nezranili. Robte si pravidelné prestávky v práci, postavte sa od počítača, prejdite sa aspoň do obchodu. Ak to potrebujete a je to možné, poobede si zdriemnite.

5. Znovu objavte rána

Mnohým ľuďom nie je ráno veľmi do spevu a radšej si trochu dlhšie pospia, než by vyrazili von na prechádzku alebo si zabehať. Ale tí, ktorí sa prekonali, tvrdia, že ráno sú prechádzka aj tréning príjemnejšie. Väčšina ľudí, ktorí trpia depresiou, sa najhoršie cíti hneď ráno. Je to preto, lebo hladina kortizolu, stresového hormónu, je najvyššia okolo ôsmej hodiny. Ranný beh alebo chôdza môžu byť v tomto smere užitočné.

6. Jedzte zdravú, pestrú, čerstvú stravu

Plnú vitamínov a minerálov. Doprajte si zvýšený prísun zeleniny a ovocia, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu a chránia aj pred samotným vznikom jarnej únavy. Začnite jesť striedmo. Jedálny lístok obohaťte napríklad o šaláty, zeleninové polievky, prívarky a ľahšie jedlá, ktoré nezaťažujú organizmus. Urobte si ráno smoothies alebo ovocný šalát.

7. Čo je dôležitejšie ako zdravá strava?

Pitný režim. Ak už pociťujete tieto príznaky, znamená to, že vaše telo trpí dehydratáciou. Zvýšte príjem tekutín, ak:

  • máte suchú pokožku a pery, s ktorými si nevie poradiť ani pravidelné krémovanie
  • ak ste boli na toalete menej ako 3-krát denne, zahrávate sa so svojimi obličkami
  • tmavá farba moču je najznámejším signálom dehydrovaného organizmu
  • ste stále hladní, dokonca aj krátko po jedle
  • máte sucho v ústach
  • ak sa vám točí hlava alebo máte bolesti hlavy, je načase vypiť pohár vody
mozog, hologram Čítajte viac Mozog v perfektnej kondícii až do vysokého veku? Čo treba jesť, čo mu škodí a aké aktivity prospievajú

Svoj zdravotný stav podceňujeme

  • K lekárom chodíme často až v pokročilých štádiách ochorenia.
  • Spomedzi krajín EÚ sa dlhodobo nachádzame na najvyšších priečkach v úmrtnosti na srdcovo-cievne či onkologické ochorenia.
  • Ročne je na Slovensku diagnostikovaných vyše 40-tisíc zhubných nádorových ochorení, ktorým by sa v mnohých prípadoch dalo predísť prevenciou.
  • Podľa VšZP odignorovalo preventívnu prehliadku u všeobecného lekára v predchádzajúcich dvoch rokoch až 1,3 milióna dospelých. To je viac ako polovica poistencov, ktorí na ňu mali nárok.
  • Až 61 % ľudí si síce uvedomuje význam prevencie v starostlivosti o zdravie, mnohí však uvádzajú, že na ňu jednoducho nemajú čas.
  • Zdravý životný štýl, ktorého súčasťou je aj prevencia, môže podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pomôcť predísť až 90 % všetkých prípadov cukrovky, 80 % infarktov myokardu a 30 % všetkých nádorových ochorení.

Psychika ovplyvňuje náš život

Ťažká depresia nás dokáže prikovať k posteli, úzkosť môže spôsobiť sociálnu izoláciu. „Dlhotrvajúci veľký pracovný stres je významným rizikovým faktorom onkologických, srdcovo-cievnych a neurodegenera­tívnych ochorení,“ vysvetľuje lekár Boris Bajer s tým, že v praxi si vieme život zlepšiť najmä dobrou výživou, pravidelným pohybom, optimálnym spánkom a dobrým manažmentom stresu. „Zdravý životný štýl je spoločne s prevenciou jedným z najsilnejších prístupov k dlhodobému maximálnemu zdraviu.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #únava #jarná únava #sezónna depresia