Takto sa vyhnete nadváhe či obezite u dieťaťa. Aké športové aktivity sú ideálne?

Rodičia to majú vo svojich rukách. Drvivá väčšina detí nemusí trpieť nadváhou či dokonca obezitou. Ak budete v rodine pestovať zásady zdravého životného štýlu, vyhnete sa neželanému nárastu hmotnosti u svojich potomkov. Pri prevencii obezity je vhodné sústrediť sa najmä na výživu, pohyb, spánok a obmedzenie času pred monitormi elektronických zariadení.

05.03.2024 13:00
deti, pohyb, šport Foto:
Pre deti by sme mali byť príkladom a podnetom.
debata

Nevhodná výživa je počas detstva a dospievania jedným z hlavných rizikových faktorov pri vzniku obezity. Deti ľahko ovplyvňuje marketing nezdravých potravín a sladených nápojov, tlak od rovesníkov, ale aj skreslené predstavy o ideálnom tele. O týchto témach sa s deťmi rozprávajte.

Odporúča sa jesť najmenej päť porcií ovocia a zeleniny denne. Riziko obezity znižujete, ak budete jedávať najmä zeleninu, strukoviny či ovocie, a zároveň sa budete čo najviac vyhýbať živočíšnym tukom a pridaným cukrom v potravinách.

Vyhýbať sa treba aj potravinám, ktoré majú vysoký obsah kalórií a minimum prospešných živín. Do tejto skupiny škodlivých potravín patria napríklad sladené nápoje, sladkosti, údeniny, vypražené jedlá či rýchle občerstvenie ako hamburgery, hot-dogy a langoše, informuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Výživový špecialista a well-being kouč Michal Páleník Čítajte viac 10 000 krokov denne? Je to len marketingový ťah?

Pohybové aktivity

Deti vo veku 5 – 17 rokov by mali mať denne aspoň 60 minút pohybovej aktivity strednej alebo vysokej intenzity.

Nízka intenzita: bicyklovanie po rovine, jazda na kolobežke, skateboarde, presun peši do a zo školy, prechádzka.

Stredná intenzita: bicyklovanie v premenlivom teréne, korčuľovanie, rýchla chôdza, turistika, volejbal, joga.

Vysoká intenzita: atletický beh, rýchla cyklistika, športové plávanie, detská naháňačka, basketbal, futbal, hokej, tanec, rýchla chôdza do kopca.

Málo aktívne deti sa môžu ľahko dostať do začarovaného kruhu – nedostatok pohybu u nich prispeje k vzniku obezity a následne pre obezitu prestávajú vládať byť dostatočne aktívne. Pravidelná fyzická aktivita má okrem znižovania rizika obezity aj ďalšie prínosy, napríklad zlepšuje celkovú kondíciu a zdravie kostí.

ženy, cyklistika, bicykle, leto, Čítajte viac Čo možno urobiť pre zdravé žily, posilnenie lýtkových svalov a pritom nezaťažiť kĺby?

Čas pred obrazovkou

Sledovanie televízie a čas pred obrazovkou telefónu, tabletu, či iného zariadenia je uznávaný rizikový faktor vzniku obezity. Tieto aktivity podporujú sedavý spôsob života. Sedením pred obrazovkou dieťa aj rodina prichádzajú o čas, ktorý mohli stráviť aktívne, napríklad prechádzkou či športom.

Problémom času stráveného pri obrazovke sú aj rôzne reklamy na nezdravé jedlá a nápoje, ktoré nepriaznivo vplývajú na stravovacie návyky detí.

Zdravý spánok

Je dokázané, že existuje vyššia pravdepodobnosť zvýšeného BMI u ľudí, ktorí majú zlú kvalitu spánku. Deti, ktoré málo spia, môžu mať na ďalší deň menej energie a tým je obmedzená ich fyzická aktivita počas dňa. Nedovoľte im preto ponocovať.

(Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #chudnutie #obezita #nadváha #šport #spánok #obezita detí