Kurkuma: Liek proti zápalu máte v kuchyni

Účinná látka nazývaná kurkumín má nielen antioxidačné a antibakteriálne účinky, ale je stredobodom intenzívneho výskumu najmä vďaka svojej protizápalovej aktivite. Asi ste sa dovtípili, že sa nachádza v kurkume. O tomto jasnožltom korení sa píše aj v serióznych medicínskych časopisoch!

22.08.2019 06:00
korenie, kurkuma Foto:
Kurkumín je momentálne jeden z najsľubnejších kandidátov na potláčanie zápalu bez nežiaducich vedľajších účinkov.
debata

„Najnovšie výsledky štúdií dokonca naznačujú, že kurkuma má významné protirakovinové účinky, ktoré spočívajú najmä v potlačení invazívnosti a tvorby metastáz mnohých typov malígnych nádorov,“ píše sa v časopise Revue medicíny 1/2019. Článok pripravili Ing. Katarína Fatrcová-Šramková a doc. RNDr. Tunde Juríková z Katedry výživy ľudí z Fakulty agrobiolológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. „Kurkumín na pokusoch s laboratórnymi zvieratami spomaľoval rast buniek karcinómu hrubého čreva. Viaceré štúdie preukázali účinnosť kurkumínu ako supresora (supresia znamená potlačenie) invázie a metastáz karcinómov pečene, pľúc, prsnej žľazy, prostaty, žalúdka, vaječníkov, hrtana, kolorektálneho karcinómu, melanómu, gliómu, osteosarkómu a karcinómu úst a jazyka.“

Kurkumín tiež môže viesť k zvýšenej citlivosti nádorových buniek na konvenčnú liečbu. Podporuje protinádorový účinok radiácie, potláča rezistenciu kolorektálneho karcinómu na rádioterapiu…"

Všeliek ajurvédskej medicíny

Kurkuma (turmeric) je známa aj ako „indický šafran“ alebo v Číne ako „žltý zázvor“. Je to lesklý žltý prášok, ktorý sa získava mletím usušenej podzemnej časti – hľuzy – rastliny Curcuma longa, ktorá patrí do čeľade zázvorovitých. V Indii je kurkuma najdôležitejšou súčasťou stravy a žiadna iná potravina s takými skvelými zdravotnými účinkami nie je tak špecificky viazaná na kultúru jednej krajiny.

V ajurvédskej medicíne kurkumu považujú za všeliek. Máloktorá rastlina sa môže pochváliť takým širokým spektrom pozitívnych vplyvov na zdravie ako tento sušený mletý koreň. Kurkuma je aj súčasťou známeho karí. Asi viete, že karí nie je jedno korenie, ale zmes korení, a kurkuma je spoločne s koriandrom, s rascou, kardamómom, so senovkou gréckou a s rôznymi druhmi korenia (kajenského, červeného a čierneho) jeho neoddeliteľnou súčasťou. Dodáva mu žltkastú farbu – najmä v prípade nepraženého karí (predáva sa totiž „roasted“- pražené, aj „unroasted“ – nepražené).

Výskumy ukázali, že Indovia majú najnižší výskyt Alzheimerovej choroby na svete, až päťkrát nižší, ako je na Západe. Dôvodom je podľa všetkého aj pravidelná konzumácia tohto korenia v jedle. Aj v Revue medicíny autorky píšu: „Epidemiologické štúdie dokonca naznačili, že kurkumín je zodpovedný za výrazne nižší výskyt Alzheimerovej choroby v Indii v porovnaní s USA. Ochranný potenciál kurkumínu sa preukázal aj na laboratórnych zvieratách.“

Potláča zápal bez nežiaducich účinkov

Spomínaný kurkumín patrí medzi tzv. kurkuminoidy, čo sú prírodné fenolové žlté pigmenty. Veď kurkumín je napokon aj známe prírodné potravinárske farbivo E 100! Ako prírodný antioxidant znižuje hladinu cholesterolu v prevencii aterosklerózy, ale aj hladinu krvného cukru. Podľa výskumov kurkumín v kombinácii s fostatidylcho­línom (jeho zdrojom je lecitín) výrazne znižuje bolesť, markery zápalu a zlepšuje funkcie kĺbov pacientov s osteoartritídou (zápalové reumatické ochorenie).

Kurkumín je momentálne jeden z najsľubnejších kandidátov na potláčanie zápalu bez nežiaducich vedľajších účinkov. Denná konzumácia kurkumy znižuje množstvo prozápalových látok v ľudskom tele. Preto sa používa na zmiernenie artritídy, môže byť prospešná aj pri bolesti svalov, zápale kĺbov, syndróme karpálneho tunela a znižuje aj hladinu histamínu pri histamínovej intolerancii.

Ako užívať kurkumu

Rozmiešajte jednu čajovú lyžičku kurkumy v pohári vody. Môžete pridať aj kvapku oleja – akéhokoľvek, aby sa kurkuminoidy lepšie vstrebávali. Ako prevencia na zabránenie vzniku či návratu rakoviny stačí raz denne. Vypite. Ak máte bolesti, napríklad reumatického charakteru, skúste užívať trikrát denne až do ústupu bolesti a na zosilnenie účinku môžete pridať štipku mletého čierneho korenia. Kurkumu možno kúpiť aj v kapsulách vo forme doplnkov výživy.

Video
Speváčka a muzikálová herečka Lera a jej recept na jedlo s kurkumou, ktoré nazvala takto tajuplne :)

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Tajomstvo improvizácie na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápal #kurkuma #ajurvéda #protizápalový účinok