Ako kráča po ceste za zdravím finalistka Kristína

Sledujte priebeh 10-týždňovej Cesty za zdravím našej finalistky Kristíny. Ako si nastavila pravidlá a čo zmenila, aby dosiahla vytúžené výsledky?

23.03.2023 00:00
cesta za zdravím chudnutie Foto:
Michal Páleník a Kristína
debata

6. marca absolvovala Kristína spolu s ďalšími finalistami výzvy v Biomedicínskom centre SAV deň odberov, meraní a diagnostikovania. Stretla sa s obezitologičkou MUDr. Adelou Penesovou, ktorá zrealizovala odbery, základné vyšetrenie a zhodnotila zdravotný stav s následnými odporúčaniami.

Diagnostiku pohybového aparátu mal na starosti pohybový terapeut Viktor Oliva, ktorý na základe jednoduchých úkonov odporučil a vypracoval bezpečný a účinný pohybový plán.

Špecialistky z Planeat vypracovali na základe preferencií Kristíny komplexný jedálniček plný receptov s podrobným rozpisom výživových hodnôt.

Na záver dňa Michal Páleník vysvetlil finalistom základné princípy, ktoré zaručia, že dosiahnuté výsledky budú trvalé.

Video

Vstupné merania:
Hmotnosť: 118,9 kg
Obvod pásu: 120 cm

Odporúčania odborníkov:
Dodržiavanie diétneho plánu podľa MUDr. Penesovej, výživových poradcov z Planeat a pohybové aktivity odporúčané Viktorom Olivom + min. 50 000 krokov týždenne.

1. týždeň výzvy

Kristína si pozorne preštudovala doručené výsledky a skonzultovala ich s MUDr. Penesovou i výživovou poradkyňou z teamu Planeat.

Za najväčší problém označila vo svojom prípade nedostatok pohybu a podcenený pitný režim. Nedostatok pohybu bol spôsobený predchádzajúcimi zraneniami, ktoré obmedzovali možnosti športových aktivít. Kristína však tento problém vyriešila radikálnym obmedzením presunov autom a viac sa spolieha na svoje nohy. Každý deň tak prekonáva pohybové ciele a urobí viac ako 10 000 krokov denne. Navyše zaradila do týždenného plánu aj 20 kilometrové jazdy na bicykli a trikrát do týždňa tréningový plán od Viktora Olivu.

Nedostatočný pitný režim bol vážnym problémom, ktorý Kristína zo dňa na deň zmenila. Bežne vypila len pohár vody denne a nepociťovala smäd. Aby tento nezdravý návyk zmenila, nakúpila si pollitrové fľašky s vodou a vie, že musí aspoň štyri denne vypiť.

Tretím pilierom úspešného chudnutia bolo správne nastavenie stravy. Kristína sa predtým nestravovala nezdravo, problémom bolo skôr nesprávne načasovanie a zle nastavený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Na váženie stravy si hneď zvykla a nie je to pre ňu zaťažujúce. Večerné pochutiny pri televízore však museli ísť bokom a ruky aj myseľ zamestnala štrikovaním. Hlad však vôbec nepociťuje.

Kristína a jej cesta za zdravím

Finalistka Kristína Hanáková sa odhodlala radikálne zmeniť svoj životný štýl.

Fotogaléria
Viktor Oliva realizuje merania
Viktor Oliva realizuje merania
+2Michal Páleník a Kristína

Ako sa cíti Kristína po prvom týždni?
Nie je unavená, je spokojnejšia a nabitá pozitívnou energiou. Od váženia v Biomedicínskom centre (pred dvomi týždňami) eviduje úbytok 2,4 kg.

Držíme palce, Kristína!

cesta za zdravím chudnutie Čítajte viac Aká je cesta za zdravím Nikoly, mamy troch detí?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cesta za zdravím