Slovenská nadácia srdca zverejnila potraviny, ktoré odporúča a neodporúča konzumovať

Ak by sme jedli zdravo, hýbali sa a nefajčili, podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie by sa zabránilo 90 percentám cukrovky 2 typu, 80 percentám srdcovo cievnych ochorení a znížil by sa i počet nádorových ochorení.

10.10.2023 08:04
žena so šalátom Foto:
Zmeniť svoje stravovacie návyky môžete v každom veku.
debata

Neexistuje jediný správny spôsob stravovania. Každý môže jesť inak. Jeden môže inklinovať viac k rastlinnej strave, iný môže konzumovať aj živočíšne produkty. Niekto môže jesť pravidelne desiatu a olovrant a prospieva mu to. Pre iného je zdravé jesť len trikrát denne.

Keď jeme, uvoľňuje sa hormón inzulín, ktorý spracováva cukor zo stravy a súčasne ukladá tuky do tukového tkaniva a aktivuje enzýmy. Ak máme v tele zvýšené hladiny inzulínu, beží program ukladania. Preto je dôležité, aby sme nejedli stále a dali priestor nášmu organizmu na to, aby mohol hladinu inzulínu v krvi znížiť. Napríklad nemusíme raňajkovať hneď po prebudení o 7. alebo 8. hodine, ale úplne nám postačí, keď si dáme niečo okolo 10. či 11. hodine alebo rovno na obed.

zdrave potraviny Čítajte aj Už ste videli novú pyramídu potravín? Vytvorili ju slovenskí vedci. V čom je iná a čo sa v nej odporúča?

Pohyb je síce skvelý, veľmi užitočný a podporuje štíhlosť, ale nedokáže nám ju zabezpečiť. Základ zdravej výživy a chudnutia je jednoducho v strave.

Nastavte sa na varenie

Soľ tiež nie je až taký nepriateľ, ako sa doteraz tvrdilo. Problémom sú vysoko spracované potraviny. Ten, kto prijíma veľa soli, s najväčšou pravdepodobnosťou konzumuje veľa spracovaných potravín. Otázne teda je, či potrebujete znížiť množstvo soli alebo prestanete jesť priemyselne spracované produkty.

Prestať konzumovať vysoko spracované produkty nie je jednoduché. Telo si na ne ľahko zvykne, navyše máme zafixované, že nemáme čas variť. Zmeniť toto nastavenie sa nedá cez noc, hoci si uvedomujeme, že nám konzumácia týchto potravín dlhodobo škodí a v konečnom dôsledku zhoršuje kvalitu života.

Nakupujte s rozumom

Skúste si nabudúce, keď pôjdete nakupovať vopred premyslieť, čo budete variť. Podľa toho si pripravte zoznam a držte sa ho zubami nechtami. V obchode na vás budú číhať rôzne nástrahy vo forme super akcií. Odolajte. Myslite na zdravie celej rodiny. Vydržte takto aspoň mesiac a potom to bude jednoduchšie.

  • Nakupujte len vtedy, keď nie ste hladní.
  • Vopred si urobte nákupný zoznam a držte sa ho. Nenakupujte impulzívne.
  • V supermarketoch sa zamerajte na uličky, v ktorých si naozaj chcete niečo kúpiť. Neblúďte v nich bezcieľne.
  • Nekupujte nutrične nevhodné potraviny, ktoré sa dajú zjesť hneď, ako vyjdete zo supermarketu.
  • Menej vhodné potraviny, ktoré vám chutia, kupujte vždy v malých, najlepšie jednoporciových baleniach.
  • Ignorujte veľké zľavnené balenia alebo akcie 2+1. Možno ušetríte pár drobných, ale rozhodne nešetríte svoje zdravie.
  • Buďte šetrní, aj keď kupujete pochúťky pre deti. Kupujte ideálne jednu vec, nie veľké balenia, v ktorých zostane dosť aj pre vás.

Možno zistíte, že rožky k životu vlastne ani nepotrebujete a kváskový chlieb vám chutí oveľa viac. Pripravte si k nemu zdravé nátierky. Naložte si kapustu, ktorá vám vydrží až do jari. Pridajte do svojho jedálnička ryby a čisté biele jogurty. Mlieko pite kravské, všetky ostatné mlieka sú priemyselne spracované a majú oveľa vyšší glykemický index.

žena na poli s kapustou Čítajte aj 9 podceňovaných potravín, ktoré by nám mohli zachrániť život

Čo zaradiť do jedálnička a čo z neho dať preč

Konzumovaním zdravej a vyváženej stravy si udržíte optimálnu váhu, znížite zlý LDL cholesterol v krvi a zvýšite dobrý HDL cholesterol. Pamätajte na to, že denne by ste mali zjesť 500 gramov čerstvej zeleniny a 150 gramov ovocia. Slovenská nadácia srdca zverejnila potraviny, ktoré odporúča a neodporúča konzumovať.

Palec hore pre potraviny, ktoré obsahujú prospešné mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny:

  • chudé mäso (kuracie bez kože, chudé hovädzie, morčacie, králičie),
  • ryby (pstruh, losos, makrela, sleď, tuniak),
  • vajíčka (maximálne 6 za týždeň),
  • strukoviny a obilniny,
  • orechy (vlašské) a semená (ľanové, chia),
  • rastlinné oleje ako olivový,
  • nízkotučné mliečne výrobky,
  • celozrnné pečivo
  • množstvo ovocia a zeleniny.

Vyhnite sa potravinám, ktoré obsahujú nasýtené mastné kyseliny a transmastné kyseliny:

  • mastné druhy mäsa (najmä bravčové),
  • červené mäso len s mierou,
  • bravčová masť,
  • maslo,
  • palmový či kokosový olej,
  • plnotučné mliečne výrobky,
  • biele pečivo,
  • pridaný cukor (obsahuje ho väčšina sladkostí, sladené nápoje, ale aj hotové jedlá či fast food),
  • slané snacky (čipsy, slané oriešky),
  • dresingy, majonéza, kečup.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #srdce