Je bohatým zdrojom antioxidantov, napomáha tráveniu a podporuje zdravie očí. Pred jedením ho však nezabudnite na pár hodín namočiť do vody

V mangu sa nachádza viac ako 20 vitamínov a minerálov, 70 percent odporúčaného denného príjmu vitamínu C a má len asi 207 kalórií. Nájdete v ňom aj vitamín A, kyselinu listovú, draslík a vlákninu. Pred tým, než sa do neho pustíte, mali by ste ho na pár hodín namočiť do vody.

17.10.2023 06:12
mango Foto:
Týmto tradičným spôsobom sa zbavíte postrekov na šupke.
debata

Mango je bohatým zdrojom antioxidantov. Tie sa podľa štúdie z roku 2021 nachádzajú najmä v šupke (tú ale nejedzte) a tesne pod ňou. Napomáha tráveniu, pretože obsahuje fytochemikálie (napríklad polyfenoly), ktoré majú protizápalové účinky na tráviaci systém. Štúdie ešte nie sú kompletné, ale predpokladá sa, že by mohlo zlepšovať črevnú mikroflóru a pomáhať pri zápche. Udržuje zdravú pokožku a vlasy vďaka vitamínu C a A. Je dobré na srdce, pretože obsahuje mangiferín, ktorý by mohol dokázať udržať hladinu cholesterolu v norme, hoci zatiaľ sa tieto prínosy potvrdili len pri štúdiách na zvieratách. A podporuje aj zdravie očí, pretože je bohaté na karotenoidy, najmä luteín a zeaxantín, ktoré chránia sietnicu oka pred slnečným žiarením a modrým svetlom vyžarovaným z digitálnych zariadení.

žena na záchode Čítajte aj Ako funguje vaše trávenie? Urobte si test

Kedy je zrelé?

Mango je zrelé, keď je mäkké a voňavé. Na farbu šupky sa veľmi nespoliehajte, pretože existuje viacero druhov manga. Radšej ho jemne stlačte. Ak cítite, že je trochu mäkké, poddajné, je zrelé a pripravené na konzumáciu. Ak je tvrdé ako skala, je nezrelé a ani keď ho necháte odležať, nemusí dozrieť. Zbytočne by ste plytvali peniazmi. Niekedy je ale niekde „medzi“, vtedy ho položte na slnečné miesto s iným ovocím a nechajte pri izbovej teplote dozrieť ako banány.

Viete prečo by ste mali mango namočiť do vody?

Namáčanie manga pred konzumáciou je stará tradícia v krajinách, kde toto ovocie prirodzene rastie. A pretože má svoje opodstatnenie, ľudia ju stále dodržiavajú.

Namočenie manga do hlbokej nádoby s vodou na 3 až 4 hodiny pomáha odstraňovať antinutrienty. Sú to látky, ktoré bránia vstrebávaniu niektorých minerálov – napríklad železa, zinku alebo vápnika. Mango obsahuje prírodnú molekulu, kyselinu fytovú, ktorá sa vyskytuje vo viacerých druhoch ovocia, zelenine, dokonca aj v orechoch. „Namáčaním manga sa zvýši aktivita enzýmu, ktorý ju pomáha rozkladať,“ hovorí Priya Palan, dietologička, Zen Multispeciality Hospital.

Týmto spôsobom sa zbavíte aj pesticídov a ďalších chemikálií na povrchu, ktoré sa používajú na ochranu manga pred hmyzom, burinou alebo plazmi, a pre naše zdravie sú rovnako nebezpečné. Stačí, ak mango na pár hodín namočíte do vody z vodovodu.

tučný chlap s hamburgerom Čítajte aj Nestačí vylúčiť len cholesterol. Týmto tukom sa oblúkom vyhnite

Ako ho ošúpať

Pred jedením je mango potrebné zbaviť šupy. Postavte ovocie tak, aby užšou časťou smerovalo nahor a narežte ho na tri časti takým spôsobom, aby stredná časť obsahovala pomerne veľkú kôstku. Teraz máte dve možnosti. Vziať lyžičku a vyjesť dužinu z vonkajších častí alebo dužinu mriežkovito narezať a šupu prevrátiť. Kocky, ktoré sa ukážu na rubovej strane môžete jednoducho odrezať.

Nechytať do ruky, ak…

U niektorých citlivých ľudí môže mango spôsobiť kontaktnú dermatitídu. V takom prípade si na mango vezmite rukavice, alebo si ho nechajte nakrájať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mango