Bezpečnosť na tanieri: Viete správne skladovať potraviny?

V súčasnosti mnohé potraviny prechádzajú dlhú cestu predtým, ako sa dostanú na náš stôl. Preto je kľúčové vedieť s nimi správne manipulovať, skladovať ich a pripravovať z nich pokrmy. Minimalizujeme tak riziko otráv a chorôb z potravín.

18.03.2024 16:00
žena, chladnička, jedlo, strava Foto:
Ilustračné foto.
debata

Správne skladovanie a manipulácia s potravinami sú predpokladmi, že sa vyhnete rizikám, ktoré môžu ohroziť vaše zdravie. Katarína Fašiangová, odborníčka z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, zdôrazňuje dôležitosť rozlišovania medzi dvoma kľúčovými termínmi, ktoré sa týkajú trvanlivosti potravín, a to dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti.

Čo hovorí dátum spotreby

Dôsledným rozlišovaním dátumov na obaloch sa podarí minimalizovať plytvanie potravinami, keďže predídeme vyhadzovaniu potravín, ktoré sú stále bezpečné a vhodné na konzumáciu. Dátum spotreby sa uvádza na potravinách, ktoré majú sklon rýchlo sa kaziť a môžu predstavovať riziko pre zdravie, ak sa konzumujú po tomto dátume. Typickými príkladmi sú mliečne výrobky, mäso alebo vajcia. Tieto potraviny vyžadujú osobitnú pozornosť, pokiaľ ide o skladovanie a spracovanie, aby sa predišlo rastu škodlivých mikroorganizmov.

obezita, prejedanie, tlstý muž Čítajte viac Ak chcete schudnúť, najdôležitejšie je dostať pod kontrolu emočné jedenie, tvrdí lekárka

Čo je minimálna trvanlivosť

„Dátum minimálnej trvanlivosti uvádza, dokedy minimálne si takto označená potravina zachováva kvalitatívne vlastnosti. Chcem však zdôrazniť, že tento údaj Svetová zdravotnícka organizácia udelila potravinám ako informáciu pre obchodníkov. Trvanlivé potraviny je teda možné konzumovať aj po dátume trvanlivosti. No iba ak sú v neporušenom obale,“ vysvetľuje Katarína Fašiangová. Ide najmä o konzervy, sušienky alebo niektoré typy sušených potravín. Tieto potraviny môžu postupom času strácať na kvalite alebo chuti, ale nebudú predstavovať priame riziko pre zdravie.

Radšej plast ako drevo

Obozretní musíme byť aj pri varení. Keď pripravujeme jedlo, treba striktne oddeľovať pomôcky, ktoré používame na prácu s mäsom a s inými potravinami. Treba dať pozor najmä na prítomnosť nebalených potravín, ktoré máme napríklad na kuchynskej linke, kým pracujeme s mäsom. Takisto treba mať na spracovanie mäsa vyhradenú dosku, ktorú nebudeme používať na prácu s inými potravinami. Odporúča sa používať plastovú dosku, keďže drevené pomôcky sú porézne, čo znamená, že do seba dokážu nasať tekutinu – samozrejme, aj s prípadnými patogénmi.

Riziká konzumácie kontaminovaných potravín

Konzumácia kontaminovaných potravín nie je len otázkou nepríjemnej chuti či zlého zážitku, ale môže predstavovať vážne ohrozenie zdravia. Katarína Fašiangová, odborníčka na bezpečnosť potravín, zdôrazňuje, že symptómy spojené s konzumáciou kontaminovanej potraviny sa môžu prejaviť do niekoľkých hodín až do niekoľkých dní po konzumácii a ich závažnosť môže byť rôznorodá. Kontaminované potraviny môžu spôsobiť širokú škálu zdravotných problémov vrátane zažívacích problémov, ako sú nevoľnosť, vracanie a hnačka, ale aj vážnejšie stavy, ako sú potravinové otravy alebo alergické reakcie.

lieky, tabletky Čítajte viac Máte zvýšený cholesterol? Kedy to bez liekov nepôjde? Čo sa stane, ak sa nepostaráte o to, aby klesol dole?

Pozor na nesprávne skladovanie

Nebezpečné sú takzvané zoonózy. To sú ochorenia, ktoré sa prenášajú zo zvieraťa na človeka prostredníctvom suroviny alebo potraviny. „Sem patria známe patogény ako Salmonella, ďalej Escherichia Coli a koliformné baktérie, ktorých zdrojom je fekálne znečistenie, ale aj patogén Campylobakter, ktorého pôvodcom je najmä hydina. Menej známy pôvodca mikrobiálnej otravy pre bežného spotrebiteľa je Vibrio, ktorého zdrojom sú surové alebo polosurové ryby. Ďalšou skupinou sú baktérie, ktoré sa ako pôvodná mikroflóra premnožia na čerstvých potravinách alebo v nesprávne a dlho skladovanom surovom mäse. Najčastejšie spôsobujú nepríjemné tráviace problémy. Okrem nich tu ešte máme kvasinky a plesne, ktoré sa môžu objaviť na mliečnych výrobkoch, niektorých mäsových výrobkoch, zelenine a ovocí,“ vymenúva Katarína Fašiangová.

Rozmrazujte len v chladničke

Kým umývanie ovocia alebo zeleniny pred priamou konzumáciou už patrí medzi bežnú prax, problém nastáva napríklad pri práci s mrazeným mäsom. „Rozmrazovanie mrazených potravín pri izbovej teplote nie je bezpečné, pretože môže viesť k rastu baktérií a plesní, ktoré môžu byť škodlivé pre zdravie,“ vysvetľuje Katarína Fašiangová. Mikroorganizmy môžu produkovať toxíny, ktoré môžu byť nebezpečné aj po varení. Najlepšie je preto rozmrazovať pozvoľne v chladničke.

Európa chce bezpečné potraviny

Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva je súčasťou kampane s názvom EÚ si vyberá bezpečné potraviny, ktorú realizuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Cieľom kampane je upriamiť pozornosť na poznatky, vďaka ktorým patria európski spotrebitelia medzi najlepšie chránených a informovaných spotrebiteľov na svete, pokiaľ ide o potraviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #príprava jedla #zdravé potraviny