S diabetom sa na Vianoce neodtrhnite z reťaze

Ak ste diabetik a máte dobrú sebakontrolu, môžete si dať aj koláčik. Diabetická diéta je v podstate racionálna strava. Môžete jesť všetko, ale s mierou.

11.12.2023 11:00
diabetes, cukrovka, diéta, Vianoce, cookies, úsmev Foto:
Jeden koláčik áno, ale potom dosť.
debata

Už sme si zvykli, že po Vianociach máme kilo-dve navyše. Môže za to prejedanie sa, nevhodné zloženie jedálneho lístka, ale aj menej pohybu, popíjanie alkoholu, sladkých nápojov a nedostatok spánku, keď dáme prednosť seriálovej sérii pred nočným odpočinkom. „V zime akosi viac inklinujeme k energeticky bohatším a mastnejším jedlám, preto v tomto období pozorujeme nárast telesnej hmotnosti,“ vysvetľuje aj diabetologička Katarína Černá z diabetologickej ambulancie UNB na Kramároch.

ovocie, zdravie Čítajte rozhovor Hrozí vám cukrovka? Väčšina ľudí nevie, že ju má. Cukrovkárov pribúda najmä medzi štyridsiatnikmi a päťdesiatnikmi

Energeticky bohaté jedlá obsahujú tuky, cukry a viac soli, čo vedie aj k zadržiavaniu vody a nadúvaniu. Kilá, ktoré skutočne naberieme, sa ale len tak ľahko nestratia a často sa na ne nebadane nabaľujú ďalšie. Spozornieť by mali najmä diabetici 2. typu, pretože ich ochorenie úzko súvisí so zlým životným štýlom a nezdravým stravovaním, ktoré vedie k obezite. „U zdravých ľudí sa priberanie prejavuje v kilogramoch, u diabetikov aj vo vyšších hodnotách cukru v krvi,“ upozorňuje diabetologička K. Černá, ktorej chodia v zime do ambulancie aj disciplinovaní pacienti s horšími výsledkami. „Na zvýšenie hladiny cukru v krvi sú citlivejší diabetici 2. typu, pretože ich telo nevie správne využívať inzulín.“

Matematika nepustí

Nie je jednoduché správať sa vždy rozumne najmä počas obdobia návštev a hojnosti. Cukrovka navyše nebolí. Ak máte diabetes 2. typu, možno sa vo vašom živote zatiaľ nič zásadné nezmenilo. Často sa necháme ukolísať predstavou, že sa zasa až tak veľa nestalo a motivácia na zmenu životných návykov postupne klesá. Diabetes však môže viesť k závažným komplikáciám, ako je poškodenie sietnice očí, obličiek, srdca. Neoplatí sa na to „zabúdať“ ani vo chvíľach pohody počas najkrajších sviatkov v roku. „Každý pacient je iný, má iné potreby a preferencie. Niekto sa uspokojí s tým, že ochutná malé množstvo sladkostí alebo iných zakázaných potravín, druhý bojuje s pokušením a má ťažkosti so sebakontrolou,“ vysvetľuje odborníčka. „Pre diabetikov je počas sviatkov kľúčové, aby si to v hlave „usporiadali“ a naplánovali si, kedy budú jesť a aké jedlá budú jesť.“ MUDr. Černá pripomína, že ak si dáme koláčik alebo inú sladkú pochúťku, budeme musieť znížiť množstvo iných cukrov v strave, ktoré sa nachádzajú v zemiakoch, ryži alebo v chlebe. Matematika totiž nepustí a rovnica so sacharidovými jednotkami musí dávať vždy rovnaký výsledok.

Ako sa správne nastaviť

Mali by sme sa snažiť vychutnať si drobné radosti. Ak nebudeme k sviatkom pristupovať podľa filozofie všetko alebo nič, poteší nás aj jeden vanilkový rožtek a nebudeme mať chuť zošrotovať celý plech. Užite si svoju porciu jedla a neponáhľajte sa, pôžitok z jedla nesúvisí s množstvom. Snažte sa, aby ste vianočné dobroty nemali neustále na očiach, oveľa ťažšie sa odoláva jedlu, ktoré máte na dosah, a pred telkou sa môžete začať nevedomky napchávať. Nezabudnite, že existujú aj iné radosti ako majonézový šalát a naplánujte si počas sviatkov program tak, aby vám nechýbala zábava a pohyb. Núkajú vás na návšteve, aby ste „ochutnali“? V takom prípade je načase, aby ste sa naučili s vďakou odmietnuť.

najlepšie líčenie, MET Gala, Sharon Stone Čítajte viac Roky s ňou žije Halle Berry aj Sharon Stone, Tom Hanks ju dostal až štyri roky pred šesťdesiatkou

Nepríjemné pošmyknutia

Telo cukrovkára nedokáže spracovať zvýšené množstvo jedla s vysokou kalorickou hodnotou a aj jednorazové pošmyknutie môže predstavovať riziko. „Rozhádzaná hladina glykémie môže mať negatívny vplyv na zdravie,“ upozorňuje diabetologička Katarína Černá. „Nadmerný energetický príjem sa prejaví príliš vysokou hladinou cukru v krvi. Hyperglykémia môže viesť k závažným zdravotným problémom, ako je diabetická ketoacidóza pri cukrovke 1. typu.“ Konzumácia alkoholu nepriaznivo ovplyvňuje glykémiu opačným smerom, preto si diabetici môžu vypiť len pri výnimočných príležitostiach a len v obmedzenom množstve. „Ak má diabetik príliš nízku hladinu cukru v krvi, môže to spôsobiť hypoglykémiu. Tá vedie až ku kolapsu, mdlobám, kóme, dokonca pri opakovaných hypoglykémiách aj k epilepsii. Dôležité je, aby sa vyhol nevyrovnaným a rozkolísaným hodnotám hladín cukru. Časté striedanie hypo- a hyperglykémií môže viesť k nežiaducim komplikáciám a vyústiť aj do cievnej mozgovej príhody, infarktu myokardu, poškodenia očí, obličiek a nervového systému,“ varuje MUDr. Černá. Takéto zdravotné komplikácie za pár týždňov prejedania sa alebo pitia alkoholu rozhodne nestoja.

Cukor treba vychodiť

Nielen moderné lieky, ale najmä zdravá strava je najdôležitejšou súčasťou liečby diabetu 2. typu, ktorý kedysi býval chorobou starých ľudí. Dnes sa už bežne vyskytuje aj v strednom veku. Veľmi dôležitá je pri tomto ochorení redukcia hmotnosti. Aj počas sviatkov by ste mali jesť aspoň tri až šesťkrát denne menšie porcie. Dôležitý je správny výber potravín, plánovanie jedla, pohyb, monitorovanie cukru v krvi. „Diéta je bezpečná a zdraviu prospešná, ak je nutrične vyvážená. Diabetik by si mal vyberať potraviny s nízkou energetickou hodnotou a nízkym glykemickým indexom, pri zachovaní pestrosti a pravidelnosti v stravovaní a dodržiavaní pitného režimu,“ radí odborníčka. Počas sviatkov by sme hlavne nemali stvrdnúť na gauči. Najlepší je pohyb na čerstvom vzduchu, ale každá aktivita sa počíta, aj keď budete vymetať obchody so sezónnym výpredajom. Diabetologička hovorí, že malá prechádzka alebo iný pohyb môže vylepšiť stav hladiny cukru v krvi pri akomkoľvek „prehrešku“.

Nie všetko, čo sa tvári, že je bez cukru, také aj je

Podľa doktorky Černej sa každý diabetik na vlastných glykémiách presvedčí, ktoré potraviny mu vyhovujú a ktoré nie. Vo všeobecnosti platí, že by sme mali byť opatrní pri konzumácii:

**Sladkostí **

  • ako sú koláče, cukrovinky a cukrové ovocie. Majú vysoký obsah cukru a sacharidov.

**Alkoholických nápojov **

  • môžu zvýšiť hladinu cukru v krvi a interagovať s liekmi na diabetes.

Mastných jedál

  • pečené mäso, omáčky a smažené jedlá môžu zvýšiť hladinu cukru v krvi a zhoršiť sebakontrolu.

Potravín s vysokým obsahom sacharidov

  • zemiaky, ryža a chlieb zvyšujú hladinu cukru v krvi.

Nápojov s vysokým obsahom cukru

  • džúsy a sladené nápoje predstavujú tekuté kalórie, ktoré zvyšujú hladinu cukru v krvi.

„Cez sviatky si každý rád zamaškrtí,“ nerobí si ilúzie o svojich pacientoch ani doktorka Černá. „Preto by mali mať diabetici pripravené varianty sladkostí, ktoré sú zdravšie a nespôsobia im výkyvy cukru v krvi. Samozrejme, ak urobia prehrešok v strave, musia si to uvedomiť. Kontrolovať si hladinu cukru v krvi a celé stravovanie, či sú sviatky alebo nie, musia mať pod kontrolu.“ Ak máte v rodine diabetika, možno máte pri chystaní štedrej večere hlavu v smútku. A možno pripravujete dve verzie tradičných jedál. „To však nie je potrebné,“ hovorí diabetologička Katarína Černá. „Všetci by sme sa mali stravovať racionálne. Diabetik si však musí strážiť množstvo, teda sacharidové jednotky.“

MUDr. Martin Demeš Čítajte viac Hlavný odborník pre nefrológiu: Ako súvisí poškodenie obličiek s bolesťami hlavy?

Pozor na dia a light

Odborníčka upozorňuje, aby sme sa nenechali zaviesť označeniami light a dia. „Takéto označenie potravín nepovažujem za rozumné. Navádzajú diabetikov na konzumáciu bez toho, aby si uvedomili, že aj dia výrobky dvíhajú cukor.“ Chuť potravín, či je kyslá alebo sladká, prítomnosť cukrov nevylučuje. Navyše nie všetko, čo je dia, je aj nízkokalorické, a niekedy ide doslova o kalorickú bombu. V dia cukrovinkách sú miesto klasického cukru náhradné sladidlá. Niekedy aj fruktóza, ktorá má síce trochu odlišný metabolizmus, ale z energetického hľadiska je rovnaká ako cukor. Dia výrobky často obsahujú viac tuku – takže dia veterník je síce menej sladký, ale jeho energetická hodnota je rovnaká ako u klasického zákusku. Nič pre tých, ktorí sa trápia s cukrovkou 2. typu. Len málokedy si totiž uvedomíme, že za týmto ochorením nestojí obľúbený cukor, ako si tak často myslíme, ale veľký príjem tukov a nedostatočný výdaj energie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #Vianoce