Obľúbené slovenské ovocie posilní imunitu, zníži cholesterol a upraví trávenie i hladinu cukru. Doprajte si ho denne

Jedno jablko denne a nebudete potrebovať lekára. Toto známe porekadlo síce, samozrejme, neplatí na sto percent, ale pekne ilustruje, prečo sa zdravotné účinky tradičného plodu slovenských sadov tak cenia. Doprajte si jablko každý deň a radšej dve ako jedno.

29.02.2024 06:00
deti, ovocie, džús, šťava Foto:
Jablká sú skutočným zdrojom zdravia.
debata

Pre vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a antioxidantov je jablko jedno z najzdravších druhov ovocia, aké si môžete dopriať. Tu je niekoľko pádnych dôvodov, prečo by ste ho mali zaradiť do svojej každodennej stravy.

Vitamín C dôležitý nielen pre imunitu

Jablká sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je dôležitý nielen na podporu imunity. Ide aj o veľmi silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú aj vážne srdcové či onkologické ochorenia. Okrem toho je tento vitamín nevyhnutný na syntézu kolagénu, ktorý je dôležitý pre zdravie kože, tkanív a kostí.

Vláknina prospeje črevám

Jablká sú aj významným zdrojom rozpustnej vlákniny známej aj ako pektín. Táto forma vlákniny tvorí v tráviacom trakte gélovú hmotu, ktorá reguluje trávenie a pomáha riešiť tráviace ťažkosti. Okrem toho, a to zrejme veľa ľudí nevie, znižuje hladinu cholesterolu a vyrovnáva hladinu cukru v krvi. Pektín je tiež prebiotikum, ktoré podporuje rast prospešných baktérií v črevách, čím prispieva k lepšiemu tráveniu a zdraviu čriev.

Antioxidanty chránia srdce

Jablká obsahujú širokú škálu antioxidantov, vrátane flavonoidov, fenolov a kvercetínu. Tieto zlúčeniny majú silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti a chránia telo pred rôznymi chorobami, vrátane srdcových chorôb, cukrovky a určitých typov rakoviny. Kvercetín je známy svojimi protirakovinovými účinkami a schopnosťou chrániť mozog pred neurodegenera­tívnymi ochoreniami.

zena s jablkom Čítajte viac Myslíte si, že najviac vitamínov má v šupke? Možno ste doteraz jedli toto ovocie nesprávne

Draslík udržiava rovnováhu

Draslík je dôležitý minerál, ktorý potrebujeme na udržiavanie rovnováhy elektrolytov v tele. Elektrolyty sú minerály, ktoré v tele tvoria ióny a zohrávajú kľúčovú úlohu pri prenose elektrických signálov medzi bunkami a pri svalovej aktivite. Ich stabilita je nevyhnutná pre srdce, nervový systém i rovnováhu tekutín v tele. Okrem draslíka obsahujú jablká aj ďalšie minerály, ako je železo (zdravá krv), vápnik (silné kosti) a magnézium (odolný nervový systém).

Dôležité vitamíny skupiny B

Jablko obsahuje niekoľko vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie a fungovanie organizmu. Medzi tieto vitamíny patrí kyselina listová, ktorá podporuje tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervového systému. Dôležitá je u tehotných žien pre zdarný vývoj plodu. Okrem toho je v jablkách prítomný aj vitamín B6 nevyhnutný na metabolizmus bielkovín a reguláciu hladiny cukru v krvi.

spanok Čítajte viac Toto ovocie zlepšuje náladu, pomáha pri nespavosti, zápche aj hnačke

Nízka kalorická hodnota

Jablká sú vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí sa snažia schudnúť, pretože sú nízkokalorické a obsahujú malé množstvo tuku a cukru. Vysoký obsah vlákniny a vody pomáha udržiavať pocit sýtosti, čo obmedzuje príjem kalórií z iných zdrojov potravy.

Zdroj tekutín

Jablká sa z 85 percent skladajú z vody, čo z nich robí vynikajúci zdroj hydratácie. Udržiavanie správnej hydratácie je kľúčové pre zachovanie pekne a zdravej pokožky, reguláciu telesnej teploty a správnu funkciu všetkých orgánov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #cukrovka #cholesterol #jablko #antioxidanty