Zubný kaz nepozná pandémiu

Počet preventívnych prehliadok u zubárov počas pandémie rapídne klesol. Podľa prezidenta Slovenskej komory zubných lekárov Igora Moravčíka ale zubný kaz pandémiu nepozná a neliečený zubný kaz môže negatívne vplývať na celý organizmus.

07.10.2021 06:00
zubárka, preventívna prehliadka Foto:
Základom prevencie zubného kazu je dôsledná hygiena, predovšetkým odstraňovanie zubného povlaku a zvyškov stravy.
debata (4)

Koronavírus výrazne ovplyvnil preventívne prehliadky u zubných lekárov či dentálnu hygienu aj podľa štatistík všetkých troch zdravotných poisťovní. Eva Peterová zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne poukázala na to, že kým v roku 2019 evidovali 1 668 925 pois­tencov na stomatologickej prevencii, minulý rok ich bolo 1 238 671. Sto­matológa navštívilo vlani viac žien ako mužov. Dentálnu hygienu podstúpilo takmer 15 % žien, mužov bolo takmer 13 %, píše sa v správe TASR.

Aj zdravotná poisťovňa Dôvera uviedla, že kým predvlani navštívilo stomatológa 570-tisíc poistencov nad 18 rokov a 162-tisíc do 18 rokov, v roku 2020 išlo o 490-tisíc poistencov nad 18 rokov a 162-tisíc do 18 rokov. Takisto poklesol aj počet návštev dentálnych hygienikov, vyšší však bol tiež u žien. Priemerný počet na poistenca s kazom je 2,16, kaz malo 261-tisíc.

Hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová poukázala aj na to, že vlani absolvovalo preventívnu prehliadku len 28 % ich poistencov. V prevencii sú podľa nej poctivejšie ženy – k zubárovi a na dentálnu hygienu ich vo všeobecnosti chodí 57 %, kým mužov len 43 %.

Zubný kaz sa pritom podľa štatistík poisťovní objaví priemerne až na dvoch zuboch. Platí, že čím neskôr sa ošetrí, tým to viac bolí a tiež je to aj drahšie, lebo sa nedáva jednoplôšková, ale napríklad hneď trojplôšková plomba. Preto vyzývajú na prevenciu. Receptom pre zdravý chrup je kombinácia prevencie a pravidelnej hygieny. Optimálne ústne zdravie si vyžaduje dôsledné a každodenné odstraňovanie povlaku, ktorý je hlavnou príčinou zubných ochorení. Zubný povlak sa tvorí neustále a vytvára tak súvislú vrstvu na povrchu zuba, zubných náhrad ako i na priľahlých mäkkých tkanivách. Len mechanickým čistením je možné udržiavať ústne zdravie v dobrej kondícii bez kazov a zápalov.

zubárka, pacientka, zuby Čítajte viac Ako sa vyhnúť zubnému kazu v každom veku?

„Dôslednou ústnou hygienou zabezpečíme odstránenie povlakov z povrchu zuba. Tým neumožníme aby „kariogénne“ baktérie obsiahnuté v tomto povlaku odvápňovali sklovinu na povrchu zuba, čo v konečnom dôsledku vedie k vzniku kazu. Je potrebné, aby boli dokonale vyčistené všetky plochy zubov, vrátane medzizubných priestorov. Nezabúdame si nakoniec vyčistiť aj jazyk. Dôkladné umývanie zubov je najlepšia prevencia kazu," prízvukuje doktor Moravčík.

Starať sa treba nielen o zuby, ale o celú ústnu dutinu, teda aj o ďasná. A práve krvácanie ďasien mnoho ľudí podceňuje. Zdravé ďasno je tuhé, ružové, pri zatlačení nekrváca. Krvácanie ďasien pri umývaní zubov je príznakom zápalového procesu. Neliečený zápal z ďasna postupne prechádza na väzy a kosť. Väzy, ktoré držia zub v kosti, sa počas zápalu pomaly rozpúšťajú a ubúdajú. Po niekoľkých rokoch zanikne toľko väzov a kosti, že sa zub začne kývať, až vypadne.

Prepojenie medzi zubami a celkovým zdravím je teda väčšie, ako si myslíme. Zápaly v ústach sa krvnou cestou môžu dostať do celého tela a spôsobujú veľa problémov. Väčšina chorôb má svoje prejavy v ústach na slizniciach, jazyku, mandliach, zuboch. Pokazené zuby ale môžu privodiť aj vážnejšie problémy. Zuby a ďasná ovplyvňujú choroby srdca, cukrovku, pľúcne a reumatické choroby. Infekcia v ústnej dutine dvojnásobne zvyšuje pravdepodobnosť infarktu a až trojnásobne riziko mŕtvice.

umývanie zubov, zubná kefka, zubná pasta, usmiata žena Čítajte viac Viete, čo je RDA zubnej pasty? Nezoderte si zuby!

Otázky a odpovede o kazoch

Je možné zabrániť vzniku zubného kazu a jeho komplikácii?
Nedá sa úplne zbaviť ústnej mikroflóry, ale môžeme ovplyvniť jej aktivitu v ústach a obmedziť množenie baktérií. Základom prevencie zubného kazu je dôsledná hygiena, predovšetkým odstraňovanie zubného povlaku a zvyškov stravy. Dôležitými pomôckami by pritom mali byť okrem zubnej kefky a pasty aj dentálna niť, škrabky na jazyk. Samozrejmosťou by mali byť pravidelné preventívne prehliadky.

Hrozí zubný kaz všetkým ľuďom?
Niektorí ľudia majú väčší, iní menší sklon ku kazivosti zubov. Závisí to od mnohých faktorov. Predovšetkým už pri vývoji zubov je možnosť posilniť odolnosť zubnej skloviny vhodnou stravou matky v tehotenstve. Aj v detstve je možné zložením stravy ovplyvniť kazivosť zubov, ktoré sa ešte neprerezali. Kaz hrozí každému, kto sa dostatočne nestará o ústnu hygienu. Zvýšené riziko majú aj ľudia, ktorí jedia vo väčšom množstve potravu obsahujúcu cukry a škrob. Tiež množstvo tekutín prijímaných v potrave a tým aj množstvo slín, ktoré oplachujú naše zuby môže ovplyvniť riziko vzniku kazu. Sliny pomáhajú čistiť plochu zubu od povlaku a znižujú koncentráciu kyslých produktov baktérií. Preto je vyšší výskyt kazu u ľudí, ktorí málo pijú.

Ktoré zuby sa kazia najskôr?
Najskazenejšie bývajú najmohutnejšie zuby, a teda prvé stále stoličky. Tie sa totiž prerezávajú ako prvé zo stálych zubov a mnoho rodičov si neuvedomí, že nejde o dočasný, ale stály zub a nevenujú tak jeho čisteniu dostatočnú pozornosť.

Čo je zubný povlak? Mäkký lepivý povlak, ktorý sa na zuboch vytvára stále. Obsahuje veľké množstvo baktérií, ktoré sa podieľajú na vzniku zubného kazu. Dá sa odstrániť správnym čistením zubov zubnou kefkou.

Čo je zubný kameň?
Vzniká na zuboch zo zubného povlaku, pri nedostatočnej alebo nesprávnej hygiene zubov. Do prítomného zubného povlaku sa postupne dostávajú minerály zo slín a potravy, postupne sa tento mäkký povlak mení na tvrdé nánosy kameňa na zuboch.

Ako dosiahnuť svieži dych?
Správnou a pravidelnou ústnou hygienou – odstraňovaním zubných povlakov, zubného kameňa a nežiaducich baktérii zo zubov, medzizubných priestorov, ďasien a jazyka.

muž, bolesť zubov, citlivé zuby Čítajte viac Máte citlivé krčky? Čo pomôže

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #zubný kaz #Slovenská komora zubných lekárov