Čo je dobré vedieť o zuboch. Viete si ich správne čistiť?

Ako môžu vaše zuby ovplyvniť lieky? Aké zlozvyky môžu vašim zubom uškodiť? A ako sa majú správne čistiť zuby?

06.01.2022 11:00
mama, dieťa, umývanie, čistenie zubov Foto:
Dĺžka čistenia zubov nerozhoduje; dôležité je to, ako si ich čistíme. Deťom do siedmich rokov by ste pri čistení zubov mali nielen pomáhať, ale im zúbky aj dočistiť.
debata

Lieky môžu zuby odvápniť aj zafarbiť

Existuje mnoho liekov, či už voľne predajných alebo na lekársky predpis, ktoré môžu mať vplyv na zuby a sliznice v dutine ústnej. Niektoré lieky negatívne ovplyvňujú vývoj zubných tkanív pri zakladaní a raste zubov. Až 40 percent ľudí, ktorí užívajú lieky, berie aspoň jeden, ktorý nejakým spôsobom poškodzuje zuby či ďasná. Váš stomatológ by mal byť informovaný o tom, aké lieky užívate.

Aspirín pôsobí na zuby kyslo, odvápňuje ich, a preto by ste ho mali zapíjať dostatočným množstvom vody. Lieky vo forme sirupov obsahujú zasa veľké množstvo cukru, po ich užití by ste si mali vypláchnuť ústa alebo vyčistiť zuby. Kortikoidy v inhalačnej forme môžu spôsobiť premnoženie kvasiniek v ústach, preto po ich inhalácii opäť vyplachujte ústa. Niektoré lieky (na epilepsiu, hypertenziu, ischemickú chorobu srdca či imunosupresíva) zapríčiňujú spuchnutie ďasien.

V detskom veku môže užívanie tetracyklínových antibiotík spôsobiť nežiaduce zafarbenie zubov. Je teda potrebné detské zúbky starostlivo ošetrovať.

žena, úsmev, biele zuby, zrkadlo, zubár Čítajte aj Zamaskujú odštiepený zub, nenahradia bielenie. Kedy sú fazety správnou voľbou?

Čo majú spoločné výživa a zubný kaz?

Všetka potrava, ktorá obsahuje čo i len malé množstvo cukru alebo škrobu, sa podieľa na vzniku kyslého prostredia v ústach a môže byť zdrojom zubného kazu. Kyseliny v ústach napádajú zubnú sklovinu a vedú k jej rozpúšťaniu v dôsledku straty vápnika a fosforu, čo sú základné stavebné súčasti skloviny. Tým vzniká zubný kaz. Čím dlhšie pretrváva v ústach kyslé prostredie, tým väčšia je šanca vzniku zubného kazu.

Najväčším nebezpečenstvom pre zuby sú potraviny obsahujúce cukry a škroby. Z cukrov sú to: sacharóza (obsiahnutá v bielom a hnedom cukre), fruktóza (obsiahnutá v mede a ovocí), glukóza (obsiahnutá v ovocí, zelenine, mede) a laktóza (obsahuje ju mlieko).

Škroby potom nájdeme napríklad v chlebe, rožkoch, hamburgeroch, hranolčekoch, lupienkoch a podobne.

Je teda dôležité, v akom množstve a ako často tieto potraviny konzumujeme. Ak ich jeme často a nemáme možnosť vyčistiť si zvyšky jedla z úst, vytvárame ideálne prostredie pre vznik zubného kazu.

zubárka, pacientka, zuby Čítajte viac Ako sa vyhnúť zubnému kazu v každom veku?

Zlozvyky, ktoré zubom škodia

Fľaše pred spaním. Na ochranu zubov je potrebné myslieť od útleho detstva. Jedným zo zlých návykov je dávať dieťaťu fľašu s nápojom (so šťavou, s mliekom, kašou a pod.) do postieľky pred spaním. Tým, že dieťa zaspáva s fľašou v ústach, hrozí, že zuby budú v kontakte s cukrami obsiahnutými v nápoji celú noc. Zuby tak budú veľmi trpieť a je veľká pravdepodobnosť, že sa začnú kaziť.

Škrípanie zubami. Spôsobuje obrusovanie zubnej skloviny. Ide o zlozvyk, ktorý je úzko spätý so stresom a spacími návykmi a len ťažko ho dokážete sami ovládať. Zubári preto odporúčajú používať na noc silikónovú ochranu zubov.

Kvapky proti kašľu, cmúľacie tabletky na bolesť v hrdle. Kvapky sú síce skvelým pomocníkom v boji s kašľom, rovnako tak tabletky či cukríky pomáhajúci proti bolesti hrdla, ale väčšina z týchto prípravkov obsahuje cukor, preto je vždy nutné si aj po nich poriadne vyčistiť zuby. Cukor vytvára na zuboch lepkavý plak, ktorý sa následne vďaka baktériám obsiahnutým v ústach premieňa na kyselinu, ktorá môže poškodzovať zubnú sklovinu.

Želé cukríky. Všetky sladkosti podporujú tvorbu zubného kazu, ale tie zo želé môžu ešte viac. Kúsky želatínových cukríkov sa môžu držať na zuboch aj niekoľko hodín a poškodzovať tak zubnú sklovinu. Ak sa gumových medvedíkov či iných cukríkov nedokážete vzdať, jedzte ich medzi jedlom. Počas jedla sa zvyšuje produkcia slín, ktoré pomáhajú zo zubov zvyšky cukríkov opláchnuť.

Sladené nápoje vrátane diétnych a light verzií. Sladené nápoje môžu obsahovať až jedenásť kávových lyžičiek cukru na pol litra. Niektoré aj kyselinu fosforečnú a citrónovú, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu. Pozor si dajte aj na diétne alebo light verzie, ktoré síce neobsahujú cukor, ale o to viac kyselín vo forme umelých sladidiel.

Športové nápoje. Po dobrom tréningu považujete za dobrý nápad dať si osviežujúci iontový či iný nápoj, ktorý dodáva telu tekutiny a potrebné minerály? Nezabúdajte však na fakt, že obsahujú veľa cukrov, ktoré sa následne premieňajú na kyseliny, ktoré ničia zubnú sklovinu. Preto radšej siahnite po nápojoch bez cukru.

Ovocné džúsy. Pravdou je, že sú plné vitamínov a antioxidantov, ale žiaľ aj cukrov. Niektoré džúsy pritom môžu mať rovnako veľa cukru ako sladené nápoje. Ovocie je prirodzene sladké – ak chcete piť ovocné džúsy, preferujte tie, ktoré neobsahujú žiadne pridané cukry. A zrieďte si ich čistou vodou.

Pitie kávy. Tmavá farba a zároveň prirodzená kyslosť kávy spôsobujú žltnutie zubov. Tento problém môžete dnes síce vyriešiť pomocou profesionálneho bielenia zubov, preferujte však bielenie od profesionálov, domáce prípravky môžu vo finále napáchať viac škody ako účinku.

Fajčenie. Cigarety a ďalšie tabakové výrobky zafarbujú zuby, ale aj poškodzujú ďasná, kvôli čomu dochádza k vypadávaniu zubov. Tabak môže navyše spôsobiť rakovinu úst, pier a jazyka.

zubná kefka, pohár, ústna hygiena Čítajte viac Zápach z úst je síce nepríjemný, ale riešiteľný problém

Viete si správne čistiť zuby? Poradíme, ako na to

  • Pred čistením si ústa vypláchnite vodou, aby sa odstránili zvyšky jedla a zostatky kyslých nápojov. Kefkou netlačte príliš silno, môžete si poškodiť ďasno a zubné krčky.
  • Kefku vymeňte za novú vtedy, keď štetiny prestávajú držať svoj tvar a začínajú sa zohýbať do strán. Vyberajte si radšej tú s mäkkými štetinkami a po chorobe kefku vymeňte.

Aký je postup?

  • Držte kefku pod uhlom 45 stupňov proti ďasnám. Jedna polovica štetín sa dotýka ďasien, druhá polovica zubov.
  • Kefku veďte pomaly po oblúku hornej čeľuste odpredu dozadu, tlačte ňou na zuby len veľmi jemne a robte krúživé pohyby. Rovnakým spôsobom vyčistite druhú stranu oblúka.
  • Presuňte sa na dolný rad zubov. Kefku ťahajte od ďasien k vrcholu zubov. Tento pohyb zaručí najlepšie odstránenie povlaku a baktérií zo zubov. Rovnako vyčistite aj opačnú stanu.
  • Nezabúdajte ani na predné horné a vnútorné plochy. Čistia sa ťažšie, chce to veľa trpezlivosti a cviku.
  • Dajte si záležať na stoličkách, vyčistite si ich zo všetkých strán a presuňte sa na dolné vnútorné plochy.
  • Dĺžka čistenia zubov nerozhoduje, dôležité je to, ako si ich čistíme. Ak si zuby čistíte dva razy denne, treba to urobiť poriadne. Deťom do siedmich rokov by ste pri čistení zubov mali nielen pomáhať, ale im zúbky aj dočistiť.
  • Dôležitá je aj správna zubná pasta. Čo by mala obsahovať? Fluoridy – minerály, ktoré spevňujú zubnú sklovinu a majú protikazový účinok, antibakteriálne alebo „zuby vytvrdzujúce“ prísady, jemné až normálne brúsne častice, ktoré odstraňujú zafarbené povlaky, tenzidy (penotvorné látky).
  • Súčasťou čistenia zubov by mala byť aj zubná niť. Je nenahraditeľnou pomôckou pri čistení medzizubných priestorov, ktoré nie sú pre zubnú kefku dostupné. Každý medzizubný priestor by sa mal čistiť minimálne jedenkrát denne, samozrejme, najlepšie po každom jedle.
Smiling woman holding dental floss near teeth and daughter in bathroom Čítajte viac Zubná niť alebo medzizubná kefka? Ktorá urobí väčšiu službu?
debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #test #kvíz #čistenie zubov #starostlivosť o zuby