Reuma: Ako sa prejavuje a aký je život s ňou?

Toto ochorenie sa neprejavuje len opuchom a bolesťou kĺbov. Čo o svojom živote s reumatoidnou artritídou prezradila pani Barbora? Ako sa s tým dá vyrovnať?

05.11.2021 06:00
reumatoidná artritída, liečba, tabletky Foto:
Postihnúť môže akýkoľvek kĺb v tele, aj keď ako prvé sú to zvyčajne malé kĺby v rukách a nohách.
debata

Imunitný systém mylne vysiela protilátky do výstelky kĺbov, kde napádajú tkanivo okolo kĺbu. Tenká vrstva buniek (synoviálna membrána), ktorá pokrýva kĺby, sa tak zapáli, bolí a uvoľňuje chemické látky ktoré poškodzujú blízke okolie – kosti, šľachy, chrupavky, väzy. Postihnúť môže akýkoľvek kĺb v tele, aj keď ako prvé sú to zvyčajne malé kĺby v rukách a nohách. Je to symetrická artritída, čo znamená, že zvyčajne, i keď nie vždy, postihuje obe strany tela podobným spôsobom.

Príznaky sa môžu líšiť od človeka k človeku a rozvíjajú sa niekoľko týždňov, môžu prichádzať a odchádzať a časom sa môžu dokonca meniť. Niektorí ľudia s reumatoidnou artritídou môžu mať množstvo všeobecnejších príznakov: únava a nedostatok energie, potenie, vysoká teplota (horúčka), nechutenstvo, strata hmotnosti. Choroba ale môže robiť problémy v iných častiach tela. Ak sú postihnuté oči, srdce alebo pľúca, môžu sa vyskytnúť napríklad suché oči alebo bolesť na hrudníku.

žena, hendikep, reuma, bolesť, ruka Čítajte viac Reuma sa neprejavuje len bolesťou a opuchmi kĺbov

Nepodceňujte varovné príznaky

1. Dušnosť a bolesť na hrudníku
Reuma môže zasiahnuť tiež cievy a srdcovú svalovinu, s čím súvisí zvýšené riziko srdcového zlyhania a infarktu. Problémy s dýchaním, typické pre srdcové problémy, však môžu tiež upozorniť na postihnutie pľúc reumatickými uzlami či pľúcnou fibrózou.

2. Brnenie a porucha citlivosti
Zápal a opuch v oblasti zápästia môže viesť k tlaku na dôležité štruktúry vrátane nervov s následným znížením citlivosti a brnenia v oblasti ruky. Tento stav lekári označujú ako syndróm karpálneho tunela a je tiež jednou z možných komplikácií reumatoidnej artritídy.

3. Problémy s pohybom
Náhla nemožnosť zdvihnúť ruku či nohu je vzácna, ale napriek tomu zdokumentovaná komplikácia reumy. Príčinou je poškodenie pre pohyb nevyhnutných nervov. Tento stav vyžaduje okamžitú lekársku starostlivosť, inak hrozí trvalá paralýza.

4. Bodky na koncoch prstov
Ak zasiahne zápal drobné cievy, môže tkanivo, ktoré je nimi zásobované, odumrieť. Pozorovať odumreté tkanivo potom môžeme napríklad ako čierne bodky na končekoch prstov. Tie však môžu signalizovať vyššiu aktivitu zápalu všeobecne, preto je vhodné celkové vyšetrenie u reumatológa.

5. Začervenané oči
Zápal jednotlivých častí oka je ďalším mimokĺbovým prejavom reumy a predstavuje závažnú komplikáciu, najmä ak postihne hlbšie očné štruktúry. Začervenalé a bolestivé oko by preto pre takto chorých malo byť dôvodom na okamžitú návštevu lekára.

6. Viac modrín
Zvýšená tvorba modrín a problematické zastavenie krvácania z drobných rán môžu upozorniť na znížené množstvo krvných doštičiek. Taký stav môže byť následkom užívania určitých liekov alebo reumatoidnej artritídy ako takej.

7. Bolesť brucha a čierna stolica
Niektoré antireumatické lieky sú rizikové z hľadiska vzniku žalúdočných vredov. Tie sa prejavujú nevoľnosťou, bolesťou brucha, ale tiež zvracaním krvi či čiernou páchnúcou stolicou.

8. Zvýšená teplota a príznaky infekcie
Lieky užívané na liečbu reumatoidnej artritídy často tlmia obranyschopnosť organizmu a robia ho tak vnímavejším na rôzne infekcie. Včasná terapia zabráni nebezpečnému šíreniu infekcie.

fyzioterapeutka, cvičenie, rehabilitácia, reuma, kĺby Čítajte viac Život so zápalovými artritídami

Rizikové faktory

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku reumatoidnej artritídy:

Genetika – reumatoidná artritída sa môže vyskytovať v rodinách, hoci riziko dedičnosti sa považuje za nízke, pretože sa predpokladá, že gény tu hrajú iba malú úlohu.

Faktory prostredia – je ich veľa, napríklad infekcia, veľmi stresujúca životná udalosť a pod.

Fajčenie – niektoré vedecké dôkazy naznačujú, že kombinácia fajčenia a prítomnosti určitých génov výrazne zvyšuje riziko vzniku reumatoidnej artritídy a tiež závažnejšej formy reumatoidnej artritídy.

Hormóny – reumatoidná artritída je častejšia u žien. Môže to byť spôsobené účinkami estrogénu.

Hmotnosť – ľudia s nadváhou majú výrazne väčšiu šancu na rozvoj reumatoidnej artritídy.

žena, reuma, bolesť Čítajte viac Reuma: Keď imunitný systém tela omylom napadne kĺby a spôsobí zápal

Príbeh: Som presvedčená, že aj s reumou sa dá krásne žiť

Barbore, ktorá je tvárou kampane Hovorme o RA, diagnostikovali reumatoidnú artritídu, keď mala 15 rokov. Po zdĺhavých mesiacoch, ktoré sprevádzali zdravotné ťažkosti, 40-stupňové horúčky a zlé krvné výsledky, jej lekárka stanovila diagnózu. Vtedy sa jej uľavilo. V tom čase mala za sebou mnohé vyšetrenia, hospitalizácie, úplne rozvrátený organizmus a v katastrofálnom stave aj pečeň. V neľahkom životnom období si začala písať denník, a to ju psychicky zocelilo. Objavila svoju vnútornú silu a rozhodla sa s ťažkou chorobou zmieriť.

Choroba ovplyvnila nielen jej štúdium, ale aj súkromný život. Strednú školu ukončila vďaka individuálnemu študijnému plánu, výber odboru na vysokej škole tiež prispôsobila tomu, aby ju štúdium nezaťažilo, pretože stres a psychické vyčerpanie zhoršujú jej zdravotný stav. Aj prácu si volila s ohľadom na svoje ochorenie, bolo jej jasné, že nemôže robiť hocičo.

Keď bola v remisii, bolo dobre. Cítila sa ako zdravá žena. V remisii sa tiež vydala a otehotnela, narodili sa jej synovia Jonáš a Jerguš. Po narodení druhého syna prišiel relaps, jej stav sa veľmi zhoršil, preto bolo potrebné opätovne nasadiť liečbu. Upravila si stravu, odsledovala, ktoré potraviny jej robia dobre a aké prinášajú problémy. Keď vládze, cvičí, prospieva jej pilates aj kardio cvičenie. Normálne fungovať dokáže aj vďaka biologickej liečbe v kombinácii s metotrexátom. Reuma ju naučila počúvať svoje telo, tešiť sa zo života, z maličkostí. Napriek tomu, že má občas horšie chvíle, nepredstaviteľné bolesti, nezanevrela na život, ale zobrala si z neho to pozitívne.

Keďže rada písala a chcela šíriť osvetu o reume, spojila svoju vášeň a začala sa živiť ako „copywriterka“. V on-line svete je veľmi známa a jej profil Z denníka reumamy je sledovaný takmer troma tisíckami ľudí. Hovorí v ňom o svetlých chvíľach, ale aj o dňoch, keď je to ťažké. Dnes jej píše mnoho reumatičiek, ktorým dáva nádej. Reuma jej dala vnútornú silu a odhodlanie nikdy sa nevzdávať, nastolila do jej života poriadok a nadhľad. Barbora je príkladom toho, že aj s reumou sa dá krásne žiť. Aj keď bolí a prináša mnohé obmedzenia. Aby pomohla aj ostatným, vyzýva ich – hovorte. Otvorene a priamo. Hovorte o svojej RA!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príbeh #reumatické ťažkosti #reumatoidná artritída