Chladné mesiace zhoršujú ochorenie CHOCHP

Zhoršenie situácie a zdravotného stavu pacientov s chronickými ochoreniami spôsobujú v zimných mesiacoch najmä časté infekcie a vírusy, ktoré môžu respiračný systém chronicky chorého pacienta ešte viac narušiť.

05.03.2022 06:00
pľúca, dušnosť, dýchanie, bolesť v hrudníku,... Foto:
Infekcie dýchacích ciest sú jedny z najčastejších ochorení človeka.
debata

Infekcie dýchacích ciest sú jedny z najčastejších ochorení človeka. Vyskytujú sa pomerne často v jesenných a zimných mesiacoch. Pôvodcami bývajú najčastejšie vírusy, no môžu ich spôsobovať aj baktérie alebo atypické mikroorganizmy.

Najčastejšími príčinami týchto ochorení sú rinovírusy. Spôsobujú 30 až 50 percent všetkých respiračných infekcií, najmä v jesenných mesiacoch. Pre virózy je typické, že sa šíria kvapôčkovou infekciou.

MUDr. Marta Hájková Čítajte aj Pľúcne ambulancie sú otvorené. Potlačte strach a zastavte tak progresiu svojho ochorenia

Zdrojom nákazy býva chorý človek. Ochorenie sa prejavuje spočiatku suchým dráždivým kašľom bez vykašliavania, ktorý sa postupne mení na produktívny kašeľ s vykašliavaním, môže byť prítomné škrabanie v hrdle a bolesť hrdla, vodnatá nádcha, upchatý nos, celková únava, zvýšená teplota, slzenie očí, chrapot a iné. V priaznivom prípade je možné vyliečiť prechladnutie do troch dní, u oslabených jedincov do siedmich dní. Pri nesprávnom spôsobe liečby a pridružení bakteriálnej infekcie môže byť obdobie rekonvalescencie oveľa dlhšie.

Častou komplikáciou zimných mesiacov je aj chrípka. Chrípka je ťažká akútna infekčná choroba respiračného traktu vyskytujúca sa väčšinou v epidémiách. Zdrojom infekcie je infikovaný človek, zriedka aj zvieratá, z nich najmä vtáky.

Vírus sa šíri kašľaním a kýchaním. Po krátkej inkubácii trvajúcej 18 až 72 hodín sa dostaví zimnica, bolesti hlavy, svalov, hrdla a extrémna únava sprevádzaná suchým kašľom. Ak nenastanú komplikácie, klinické prejavy vo väčšine prípadov ustúpia do jedného týždňa. Vyskytujú sa však aj úmrtia zapríčinené primárnou infekciou chrípkovým vírusom, sú ale zriedkavé.

pľúca, choroba, fibróza Čítajte aj Kam zmizli pacienti s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc?

Najčastejšími komplikáciami sú, najmä u starších ľudí, astmatikov, diabetikov, pacientov s chronickými ochoreniami srdca, tehotných žien a malých detí, zápaly priedušiek, pľúc, stredného ucha, prinosových dutín, mozgových obalov a srdcového svalu.

V čase chrípkových epidémií dochádza k značnému prírastku ochorení, akým je napríklad aj zápal pľúc. Zápal pľúc je akútny alebo chronický zápal pľúcneho tkaniva. Na tomto mieste stoja v popredí primárne infekčné pneumónie, ktoré sú väčšinou bakteriálne alebo virálne, pretože práve tieto predstavujú najčastejšiu príčinu zápalov pľúc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chronická obštrukčná choroba pľúc #pľúca #pandémia #pneumónia