Vianočné prejedanie. Ako sa vyhnúť tráviacim problémom po sviatkoch a ktoré lieky je dobré mať doma?

Ako si poradiť po prejedení počas Vianoc poradia lekárnici Mgr. Ing. Michal Pribylinec a Mgr. Michal Bugoš z PLUS LEKÁRNE Limba v Poprade.

22.12.2022 00:00
Unipharma, pr, nepouzivat
Mgr. Ing. Michal Pribylinec a Mgr. Michal Bugoš, PLUS LEKÁREŇ Limba, Poprad

Najčastejším problémom pri prejedení sa býva ťažšie, či spomalené trávenie (akútna alimentárna dyspepsia). Odporučiť môžeme viaceré multienzýmové lieky, rastlinné extrakty v kvapkách alebo rozličné čajové zmesi. Pri multienzýmových liekoch existujú rôzne druhy liekových foriem (tablety aj kapsuly s mikropeletami), a tiež lieky s rôznymi hodnotami jednotlivých enzýmov.

Ak ťažkosti s plynatosťou pretrvávajú, dá sa spoľahnúť na celé spektrum liekov so simetikonom. Sú dostupné v rozličných liekových formách, ako aj v rozdielnych silách (od 40 mg/ml resp. 40 mg/cps až po 280/cps). Existujú aj iné produkty na báze silíc, konkrétne anízová, feniklová a mätová. Vhodné sú aj čajové zmesi s obsahom týchto látok.

Prejedenie sa môže spôsobiť nepríjemné kŕče hladkého svalstva, najmä v žlčových cestách a pri obličkových kolikách, ale tiež aj pri gynekologických ťažkostiach. Na ich odstránenie sú účinné voľnopredajné lieky s obsahom butylskopolamínu alebo drotaverínu.

Pri hnačkovitých ochoreniach EBM (Evidence Based Medicine) odporúča najmä lieky s obsahom kvasiniek Saccharomyces boulardii, a to pre bezpečnostný profil. Vieme veľmi spoľahlivo použiť lieky s obsahom racekadotrilu a loperamidu. Svoje miesto v terapii majú aj probiotiká, diosmektit a aktívne uhlie, ale nie sú to lieky prvej voľby. Pri hnačkách však nesmieme zabúdať na rehydratáciu, s čím nám môžu pomôcť rehydratačné roztoky.

Pri problémoch opačného charakteru sa spoľahneme na lieky s obsahom laktulózy, prípadne makrogolov. Pikosulfát a bisakodyl sú tiež vhodné, ale majú horší bezpečnostný profil. Prírodnou alternatívou je psylium alebo akýkoľvek iný zdroj vlákniny. Pri zápche je nemenej dôležitý dostatočný pitný režim, lebo zvýšený príjem vlákniny bez dostatku tekutín môže obtiaže zhoršiť.

Posledná oblasť tráviacich ťažkostí sa týka porúch acidity. Využívame pri nich fyzikálne pôsobiace antacidá (uhličitan vápenatý, hydrogenuhličitan sodný, hydrotalcit) a algináty. Pri dlhodobejších ťažkostiach odporúčame blokátory vodíkovej pumpy (pantoprazol, ezomeprazol, omeprazol).

Mnohým ťažkostiam však vieme účinne predchádzať, ak si už vopred uvedomíme možné dôsledky. Pomôže napríklad, keď majonézový šalát nahradíme zdravšou jogurtovou verziou, prípadne koláče nahradíme ovocím. Dôležitou súčasťou prevencie je pohyb. Vďaka prechádzke medzi jednotlivými jedlami výrazne znižujeme problémy s trávením, plynatosťou či zápchou.

Všetky spomenuté účinné látky sú uvedené v príbalových letákoch. Ak sa neviete rozhodnúť, ktorý liek je najúčinnejší opýtajte sa lekárnikov, ktorí s výberom poradia.

Prajeme pokojné prežitie vianočných sviatkov a šťastný celý rok 2023!

Lieky a výživové doplnky na trávenie nájdete aj na stránke etabletka.sk

Pharm Dr Petrovic Lekaren LIBRA BA, pr, nepouzivat Čítajte viac Je liek po uplynutí exspiračnej doby pre človeka nebezpečný? Čo užitie takéhoto lieku môže spôsobiť? Unipharma, Pharm Dr Katarina Stollarova, pr, nepouzivat Čítajte viac Aká je ideálna teplota pre skladovanie liekov v domácnosti a prečo liekom škodí slnečné žiarenie a teplo?
chyba