Bojíte sa ihiel a krvi? Pozrite si návod, ako strach prekonať

Málokomu sú injekcie príjemné, ale väčšina z nás zatne zuby a nutný zákrok pretrpí. Ľudia, ktorí majú trypanofóbiu, sa však odberom a očkovaniam snažia za každú cenu vyhnúť, aj keď vedia, že sú tieto procedúry pre ich zdravie dôležité.

13.09.2023 14:00
Odber Krvi Foto:
Ilustračné foto.
debata

Harvardská lekárska fakulta spočítala, že priemerne zdravý človek je počas svojho života vystavený 165 vpichom, či už je to odber, očkovanie, alebo iné vyšetrenie. VšZP uvádza, že až 55 % poistencov nebolo v rokoch 2021 a 2022 na preventívnej prehliadke.

Ako najčastejšie dôvody sa spomínali nedostatok času a strach z vyšetrenia. Podľa ďalšieho prieskumu sa ihiel a krvi údajne bojí až 37¤% populácie. Strach, samozrejme, môže mať rôznu intenzitu, od odporu až po fóbiu.

Fóbia je iracionálny neopodstatnený strach, ktorý je taký silný, že vedie k vyhýbaniu sa veciam alebo situáciám, ktorých sa ľudia obvykle neboja. Obmedzuje život a spôsobuje mnoho nepríjemných zážitkov.

Podceňovaný problém

Rozsah tohto problému sa často podceňuje a hovorí sa o ňom ako o precitlivenosti alebo naučenom správaní.

Môže sa však objaviť u kohokoľvek a ani lekári – ak ide o ich vlastné telo, nie sú výnimkou. Niekedy preň pripraví pôdu traumatický zážitok počas ochorenia v detstve, často sa vyskytuje v rodinách, inokedy je spúšťač celkom neznámy a ľudia so strachom z ihiel a z krvi si nevedia spomenúť, kedy u nich prepukol po prvý raz.

Tento strach až fóbia sa objavuje aj u dospelých počas chronického ochorenia, ktorí sú často a dlhodobo vystavovaní terapiám za použitia ihiel, ktoré im zachraňujú život – napríklad pri dialýze, chemoterapii alebo si musia pichať inzulín.

Odhaduje sa, že približne každý piaty pacient, ktorý si musí pravidelne pichať injekcie, trpí silným strachom z ihiel. Kvôli úzkosti a stresu, ktorému je neustále vystavovaný, môže začať svoju dávku vynechávať alebo je to prekážka, aby vôbec s liečbou začal.

Mnoho pacientov sa extrémny strach, ktorý je často sprevádzaný zvýšeným tlakom a pulzom, problémami s dýchaním, zovretým žalúdkom alebo mdlobami, snaží akceptovať ako cenu za to, že ostanú nažive a opakovane ho prežívajú znova a znova.

Trik, aby ste neodpadli

Liečba fóbie si vyžaduje zmenu v myslení, nácvik a vytrvalosť, výsledky sa však dostavia relatívne rýchlo. Najčastejšou technikou, ktorá sa v liečbe používa, je postupné vystavovanie sa tomu, čoho sa bojíte.

Pri fóbii z ihiel a krvi však môže dôjsť k prudkému poklesu krvného tlaku (najprv ale dochádza k jeho zvýšeniu) a následnej niekoľkosekundovej strate vedomia. Príčinou je mechanizmus, ktorý telo chráni pred extrémne nepríjemným zážitkom tým, že ho „odpojí“ a na okamih omdliete.

Preto sa odporúča naučiť relaxáciu spojenú so zatínaním svalov. Týmto spôsobom možno predchádzať prudkému poklesu krvného tlaku, ktorý spôsobuje mdloby.

V sede zatnete všetky svaly rúk, nôh i celého tela a vydržíte v napätí 15 sekúnd. Mali by ste pocítiť teplo, ktoré sa vám nahrnie do oblasti hlavy. Uvoľnite sa. Po 30 sekundách znovu stiahnite svaly, a potom to zopakujte ešte trikrát. Opakujte 3– až 5-krát denne počas aspoň jedného týždňa.

psoriáza, lupa, ruky, koža, dermatológ, kožný lekár, vyšetrenie, vyšetrenie kože Čítajte viac Hľadáte kožného lekára? Nájsť ho je umenie, riešením je aj pomoc umelej inteligencie
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Odber Krvi Ilustračné foto.

Úspech skoro zaručený

Nech už si zvolíte akýkoľvek postup, ako svoj strach alebo fóbiu prekonať, skúsite to sami alebo si dáte pomôcť od odborníka na terapii, najdôležitejšia v celej liečbe je sebadôvera, že to zvládnete, a tú získate len vtedy, keď sa o tom postupne krok za krokom sami presvedčíte.

Nakoniec vyhliadky do budúcnosti sú dobré, nepríjemného strachu z ihiel a z krvi sa údajne dokážu zbaviť až dve tretiny ľudí.

Preventívnu prehliadku aj s odberom krvi by ste mali absolvovať raz za dva roky. Ak ste darcami krvi, orgánov alebo tkanív, na toto vyšetrenie máte nárok každý rok.

Rady pre blízkych

  • Nesnažte sa problém úplne pochopiť. Prijmite, že váš blízky má obrovský strach, s ktorým bojuje. Tento strach je iracionálny, nelogický, prehnaný, preto ho nemôžete pochopiť, len akceptovať.
  • Spýtajte sa, s čím mu môžete pomôcť. Potrebuje pri odbere sprevádzať a držať za ruku? Alebo doma, keď si pichá injekciu, pokojné prostredie? Dokážete mu v prípade potreby pichnúť injekciu sami.
  • Oceňujte, keď sa mu darí zvládať strach, aj to, že na sebe pracuje. Každú zmenu k lepšiemu, ktorú si všimnete, pochváľte.
  • Fóbiu príliš nerozpitvávajte, nepriživujte ju pozornosťou. Najlepšie je, keď si ju postupne prestanete celkom všímať.

Rady pre rodičov, ktorí idú na odber s deťmi a sami sa boja

  • Vyberajte pre deti lekára a zubára, ktorí s nimi vedia príjemne komunikovať a pomáhajú im zbaviť sa obáv z lekárskych prehliadok, odberov krvi a podobných zákrokov.
  • Neklamte, vysvetlite veľmi jednoducho a primerane veku, čo deti čaká. Pripustite, že to bude nepríjemné, ale že je to potrebné.
  • Deti sa boja injekcií a odberu ešte viac ako dospelí, nezľahčujte ich strach a snažte sa byť pokojní a neprenášať na ne svoju nervozitu. Ak nie ste schopní deťom ukázať, že reagujete bez strachu, keď im lekár berie krv alebo im pichá injekciu, zvážte, či by nebolo lepšie, aby ich sprevádzal iný príbuzný.
  • O strachu z ihiel, z krvi alebo z lekárov s deťmi nehovorte. Naopak, podporujte ich v tom, aby vedeli, že injekcie obsahujú liek a lekár odoberá krv preto, aby im pomohol.
  • Vnímanie bolesti môže byť významne znížené rozptýlením pozornosti. Dohodnite sa vopred s lekárom a nechajte ich hrať sa na tablete hry, riešiť úlohy, stláčať loptičku.
  • Miesto vpichu možno znecitliviť buď ľadom, alebo anestetickým krémom. Pamätajte na to, že krém musíte aplikovať 30 až 60 minút vopred.
  • Pri zákroku nenechajte dieťa, aby ihlu sledovalo.
shutterstock 2126106815.jpg NOVY Čítajte viac Dajte si na ňu pozor! Táto na prvý pohľad neškodná látka, ktorú bežne konzumujete, spôsobuje smrteľnú chorobu

Ako skrotiť veľký strach

Čas potrebný na zvládnutie fóbie z odberu krvi alebo z ihiel bežne nepresiahne desať hodín, hovorí psychológ a kognitívno-behaviorálny terapeut vo výcviku Martin Polák. Na liečenie svojich klientov využíva virtuálnu realitu.

Strach z ihiel a z krvi, je to jedna z najbežnejších fóbií a úzkostí, s ktorými za vami ľudia chodia?

Je to typ fóbie, s ktorým sa stretávam, aj keď nie ten najčastejší. V našej spoločnosti sa ešte stále ľudia zdráhajú s fóbiou zdôveriť a začať ju riešiť. Pritom práve fóbia z ihiel a z odberu krvi môže významným spôsobom ovplyvniť zdravie. Pevne verím, že sa tento trend čo najskôr zlomí a ľudia s nadmerným strachom z odberu krvi začnú vyhľadávať pomoc, ktorá už existuje.

Chystám sa na zákrok do nemocnice a veľmi sa bojím, pretože neznášam krv a ihly. Mohla by mi pomôcť virtuálna realita zvládnuť tento problém?

Určite áno, je to vysoko efektívny prístup, ktorý je medzičasom veľmi dobre overený vedeckým výskumom. V súčasnosti máme k dispozícii terapeutické postupy a protokoly, ktoré jasne definujú, ako má využitie virtuálnej reality v terapii fóbie z ihiel alebo z krvi prebiehať. Na Slovensku je to síce novinka, ale vo svete sa využíva už roky.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Plačúce dieťa Ilustračné foto.

Koľko času si mám vyčleniť pred zákrokom?

To je individuálne, ale vo väčšine prípadov terapia nepresiahne desať hodín. Samozrejme, veľmi dôležitú, až rozhodujúcu úlohu zohráva to, či budete nacvičené techniky trénovať a implementovať do svojho reálneho života aj medzi sedeniami s terapeutom. Pri terapii to funguje totiž tak, že hlavná zmena vo vašom prežívaní, správaní a myslení o nepríjemnej situácii sa deje najmä medzi sedeniami. Ak to tak nie je, môžete chodiť na terapiu aj celý život a zásadná zmena sa veľmi pravdepodobne nedostaví.

Niekoľkokrát som sa vybičovala k heroickému výkonu – zvládla po sebe nasledujúce odbery, dokonca minioperáciu. Ale mám pocit, že keď dlhší čas nejdem k lekárovi, opäť sa môj stav úzkostí začína zhoršovať…

Je to tak, ako hovoríte. Terapia fóbie z krvi alebo z ihiel je proces, ktorý má človeku trpiacemu nadmerným strachom sprostredkovať základné techniky, ktoré je potrebné dodržiavať. Ak si tieto zmeny nepestujete a neudržiavate aj po ukončení terapie, veľmi ľahko príde k návratu do starých, často neproduktívnych vzorcov. Problém sa tak vráti vo forme pretrvávajúcej úzkosti.

Je metóda za pomoci virtuálnej reality efektívnejšia ako klasická terapia?

Vedecký výskum potvrdzuje, že expozičná terapia vo virtuálnej realite je rovnako efektívna ako tradičná expozícia naživo. Hlavný rozdiel, a teda aj obrovská výhoda využitia virtuálnej reality je, že kým v reálom živote väčšina ľudí priemerne absolvuje vyšetrenia za účelom odberu krvi síce pravidelne, ale s pomerne veľkými odstupmi, vo virtuálnej realite ich vieme výrazne zredukovať. Konfrontáciu s obávaným podnetom teda vieme opakovať toľkokrát, kým si na ňu neprivyknete.

Dá sa zvyknúť na niečo, čo je mi bytostne nepríjemné?

V odbornom slovníku a to nazýva habituácia. A, áno, viete si zvyknúť na všetko, aj na zdanlivo nepríjemné a ohrozujúce situácie. Pri expozičnej terapii totiž platí, že čím častejšie sa budete vystavovať takýmto situáciám, tým viac bude strach na ústupe. Dôležité je, aby ste tieto expozície, čiže vystavenie sa vlastným strachom, pravidelne opakovali. Je to to isté, ako keď počujete, vidíte alebo zažijete tú istú vec stokrát. A určite sa zhodneme aj na tom, že keď zdvihnete 10-kilogramovú činku aspoň 100-krát, nebude vám pripadať taká ťažká, ako keď ste ju dvíhali prvýkrát.

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #strach #ihla #návod #fóbia #prekonať strach