Cítite sa, ako keby ste mali chrípku? Čo ak je to ochorenie, ktoré vám napadlo pečeň?

Chorobu cestovateľov a špinavých rúk prezradí únava a žlté očné bielka.

07.10.2023 14:06
človek so žltými bielkami Foto:
Hepatitídu typu A si všimnete aj podľa žltých viečok.
debata

Infekčné ambulancie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach zápasia s hepatitídou typu A, ktorá sa šíri medzi deťmi z marginalizovaných komunít, už celý rok. Najmä u detí toto vírusové ochorenie prebieha často bez príznakov a lekári ho identifikujú len na základe protilátok v krvi. Či už bez príznakov alebo s nimi, nákaza sa šíri osobným kontaktom počas inkubačnej doby, ktorá môže byť 28 až 30 dní. Vírus prechádza žalúdkom do tenkého čreva, odkiaľ sa dostáva do pečene, kde sa rozmnoží a už počas inkubačnej doby sa vylučuje stolicou. Preto sa tak ľahko šíri pri osobnom kontakte v početných komunitách s nízkym hygienickým štandardom alebo v detských zariadeniach. Odtiaľ pochádza aj názov choroba špinavých rúk.

Mamograficke vysetrenie Čítajte rozhovor Ženy po mastektómii čakajú v poradovníku na rekonštrukciu prsníkov

Typický je mierny priebeh

„Akútny priebeh ohorenia sa prejavuje celkovou únavou, bolesťami brucha, slabosťou, niekedy vracaním a ojedinele hnačkami. Ďalšími prejavmi hepatitídy typu A sú žlté očné bielka a koža, v krvi zvýšená hodnota pečeňových enzýmov a vysoká hodnota žltého krvného farbiva,“ vysvetľuje lekárka Zuzana Sninská z Nemocnice Cyrila a Metoda v Bratislave. Ochorenie má zvyčajne mierny priebeh, vymizne len s podpornou liečbou bez trvalých následkov, dôležité je však zabrániť jeho ďalšiemu šíreniu. Závažné formy sú zriedkavé, ale hepatitída môže predstavovať komplikáciu pre ľudí so zníženou imunitou, s iným chronickým ochorením alebo pre tehotné ženy.

Diabetes mellitus Čítajte aj Hrozí zrušenie diabetologických ambulancií. Kto bude liečiť cukrovku?

Jednoduchá, ale účinná prevencia

Prevencia proti vírusovej hepatitíde sa zakladá na hygiene, teda na častom umývaní rúk. Na Slovensku je zabezpečené povinné očkovanie detí proti hepatitíde typu B, proti hepatitíde typu A je k dispozícii vakcína podľa záujmu. Odporúča sa pri epidémii, ale najmä deťom, ale i dospelým, ktorí cestujú do krajín s výskytom tohto ochorenia.

Ani cestovatelia nemusia byť v bezpečí

Tomuto typu žltačky sú veľmi často vystavení aj cestovatelia do Afriky, Strednej a Južnej Ameriky, do mnohých krajín Ázie, štátov bývalého Sovietskeho Zväzu a na Strednom východe. Riziko nákazy sa podľa odborníkov zvyšuje s predĺženou dobou pobytu v danej oblasti, kúpaním sa v kontaminovanej vode, pri úzkom a dlhšom styku s miestnym obyvateľstvom, pri konzumácii surovej zeleniny, ovocia, plodov mora, ale aj nápojov s ľadovými kockami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hepatitída typu A #choroba špinavých rúk