Ženy po mastektómii čakajú v poradovníku na rekonštrukciu prsníkov

„Ženy, ktoré prekonali rakovinu a museli žiť rok alebo niekoľko rokov bez jedného alebo oboch prsníkov, potrebujú znovu získať pocit ženskosti, sebavedomie, ale hlavne potrebujú navrátiť integritu svojmu telu,“ vysvetľuje plastický chirurg Drahomír Palenčár, prednosta Kliniky plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

05.10.2023 12:37
Mamograficke vysetrenie Foto:
Onkoplastický výkon by mal vykonávať onkochirurg.
debata
Mudr. Drahomír Palenčár, prednosta Kliniky... Foto: Pravda
Mudr. Drahomir Palencar Mudr. Drahomír Palenčár, prednosta Kliniky plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Aké sú očakávanie žien po mastektómii?

Sú najmä realistické. Vedia, že rekonštrukcia je len náhradné riešenie a uvedomujú si, že nový prsník už nikdy nebude taký, aký ho dostali od matky prírody.

Je možné, že sa niektoré z nich ďalšieho zákroku obávajú?

Ženy, ktoré prekonali rakovinu prsníka, sa už na svet pozerajú inou optikou. Niektoré už viac nechcú ďalšiu operáciu, iné majú pred operáciou rešpekt a niektoré sa tešia, keď už budú mať konečne po nej. Rekonštrukcia prsníka po mastektómii je dnes už integrálnou súčasťou liečby onkologickej pacientky. Existujú mnohé štúdie, ktoré dokazujú, že potom ľahšie znáša všetky následné onkologické úkony, vrátane pravidelných sledovaní a kontrol. Je v lepšej psychickej pohode, mení sa jej vnímanie vlastného tela, zlepšuje sexualita a rastie sebavedomie.

Počet pacientiek s mastektómiou údajne rastie z dôvodu prevencie, ale aj pre dostupnosť rekonštrukčných operácií…

Je pravda, že pribúda počet preventívnych mastektómií. A to hlavne vďaka zlepšenej diagnostike genetických mutácií a možnosti okamžitej rekonštrukcie. Oba tieto aspekty k tomu prispievajú. A hoci si myslím, že počet mastektómií pre onkologický nález nerastie, stále pribúda žien žiadajúcich rekonštrukciu prsníka po ukončenej onkologickej liečbe. Pred dvadsiatimi rokmi sme rekonštruovali len pár z nich, dnes je ich toľko, že musíme robiť dlhé poradovníky.

Kedy je možné podstúpiť rekonštrukciu prsníka? V akej fyzickej kondícii sa pacientka musí nachádzať?

Rekonštrukciu prsníka môže podstúpiť po ukončení onkologickej liečby. Musíme mať jednoznačný súhlas onkológa. Ak zhodnotí, že stav je stabilizovaný, odporučí ju k plastickému chirurgovi. Niekedy konzílium odborníkov odsúhlasí okamžitú rekonštrukciu. To znamená, že sa môže vykonať – alebo aspoň jej prvá fáza, hneď pri mastektómii. Stáva sa to najmä pri preventívnych zákrokoch, pri ktorých nepredpokladáme žiadnu následnú onkologickú liečbu. Ak je po mastektómii nutná následná chemoterapia alebo rádioterapia, okamžitú rekonštrukciu neodporúčame. Je na to niekoľko dôvodov a všetky majú na zreteli zdravie pacientiek

Patricia Janeckova Čítajte aj Krásna speváčka Patricia Janečková nebola sama, toto ochorenie zabíja bez ohľadu na vek

Existujú nejaké možnosti, ako rekonštrukciu po odstránení prsníka vykonať?

V zásade rozlišujeme dva základné spôsoby, buď vlastným tkanivom, alebo za pomoci cudzieho materiálu. Vysvetliť všetky rozdiely medzi týmito dvoma prúdmi by zabralo niekoľkohodinovú prednášku. Rekonštrukcia vlastným tkanivom spočíva v použití kože, podkožného tuku a niekedy aj svalu z iných lokalít tela, aby sme vymodelovali nový prsník. Taký prsník je veľmi prirodzený a vekom sa výsledok len zlepšuje, pretože sa časom prispôsobuje druhému prsníku. Vo väčšine prípadov však ide o náročné operáciu a to dĺžkou – trvá päť až osem hodín, aj na celkový stav pacientky. Pri rekonštrukcii vlastným tkanivom musíme niečo obetovať, ostávajú jazvy a iné nedokonalosti v mieste odberu tkaniva. Naopak, rekonštrukcie cudzím materiálom nezanechávajú jazvy na iných častiach tela a netreba nič obetovať. Väčšinou je operačný prístup cez jazvu po mastektómii. Musí sa pri tom použiť implantát alebo expander, prípadne oboje. Keďže cudzí materiál nie je naše telo schopné tolerovať donekonečna, táto rekonštrukcia je len dočasná. Po rokoch je nutné implantát vymeniť za nový. V každom prípade sú však rekonštrukcie za pomoci implantátov alebo expanderov menej náročné a trvajú v priemere len jednu alebo dve hodiny.

16 Paige Čítajte aj Toto si neuvedomujú ženy, ktoré si chcú nechať zväčšiť prsia

Stáva sa, že nie je možné vložiť silikónový implantát?

Niekedy sa stáva, že do terénu po rádioterpii, ktorú žena v minulosti podstúpila, implantát nie je možné vložiť, vydrží tam veľmi krátku dobu alebo výsledok rekonštrukcie nie je úplne dokonalý.

To je dôvod, prečo je tato operácia náročnejšia na rozdiel od bežného zväčšovania prsníkov implantátmi?

Rekonštrukcia prsníka po mastektómii a estetické zväčšenie prsníka sú dve úplne odlišné operácie. V zásade sa ani nedajú porovnať. Zväčšovať prsník implantátmi v teréne, kde neboli žiadne operácie ani rádioterapia, je diametrálne odlišná situácia. U žien po mastektómii si musíme poradiť s tkanivami, ktoré zažili jednu a možno aj viac operácií, boli vystavené rádioterapii.

Od čoho všetkého závisí, že sa vám podarí vymodelovať rovnaký prsník?

Tých faktorov je strašne veľa. Môžu existovať lokálne nástrahy, ako je napríklad spomínaný stav po rádioterapii, po opakovaných operáciách, deformovaný hrudník – napríklad pri skolióze, kondícia zdravého prsníka – či je veľký, malý, poklesnutý. Potom tu máme faktory celkového stavu pacientky, ako sú pridružené ochorenia – cukrovka, ischemická choroba srdca, stav po cievnych príhodách, autoimúnne ochorenia a mnoho iných. Na rozhodnutie o rekonštrukcii vplýva aj to, či žena fajčí, ako je aktívna v živote, aj to aký má vek, či má správnu váhu alebo nadváhu. Rozhodovací algoritmus musí zahŕňať veľké množstvo faktov. Najpodobnejšie prsníky ale vieme vymodelovať z vlastného tkaniva. Tu rekonštruujeme podobné podobným.

Rekonštrukciu prsníka môže podstúpiť po... Foto: SHUTTERSTOCK
obviazany hrudnik Rekonštrukciu prsníka môže podstúpiť po ukončení onkologickej liečby.

Je možné súčasne s rekonštrukciou jedného prsníka urobiť určitú zmenu aj na druhom prsníku?

Po rekonštrukcii prsníka je možné vykonať symetrizačnú operáciu druhého prsníka, a ten prispôsobiť novému, mnohokrát ideálnejšiemu tvaru prsníka. Takáto operáciu vykonávame dosť často a musím povedať, že vždy je nutná zo zdravotného hľadiska. Nakoľko zosúmernenie zaťažovania chrbtice zdravou a rekonštruovanou stranou je plne indikované.

Aké možnosti sú dnes pri rekonštrukcii bradavky?

Tu musím vysvetliť, že bradavka je vyčnievajúca časť a dvorec je ten pigmentovaný krúžok okolo. Bradavka sa rekonštruuje z vlastného tkaniva na prsníku. Používajú sa na to miestne lalôčiky. Dvorec sa dá rekonštruovať pigmentovanou kožou z druhého prsníka – napríklad pri jeho redukcii alebo modelácii, alebo sa dá použiť pigmentovaná pokožka z vnútorných strán stehien, alebo sa jednoducho vytetuje v kozmetickom či tetovacom salóne. Výsledky sú väčšinou veľmi pekné a podobné so zdravou stranou. Do popredia sa v poslednom čase dostáva 3D tetováž bradavky aj dvorca.

krv Čítajte aj Bolí vás chrbát? Ako odhalíte, že za tým nie je rakovina?

Kam si myslíte, že sa posunú schopnosti chirurgov o dvadsať – tridsať rokov? Čo by mohol byť v rekonštrukcii prsníkov ďalší veľký krok?

V najbližších rokoch môžeme očakávať rozvoj technológií a miniinvazívnych operačných postupov. Operácie budú bezpečnejšie, budú trvať kratšie a bude sa pri nich používať napríklad robotika. Čo si však treba uvedomiť je to, že tieto postupy budú kvalitnejšie, ale aj drahšie. Bez inovácií a investícií do zdravotníctva sa nikam v budúcnosti nepohneme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prsníka #plastická chirurgia #rekonštrukcia prsníka