Choré je azda každé dieťa! Koluje medzi nimi neskutočné množstvo nepríjemných infekcií a áno, dokonca aj...

Z jednej choroby do druhej. Dva tri týždne je pokoj a potom si dieťa zo škôlky či zo školy opäť prinesie nové infekčné ochorenie, ktoré ho zasa minimálne na pár dní vyradí z bežnej prevádzky. Poznáte to aj vy a už toho máte akurát tak dosť? Poznajte protivníka!

07.02.2024 06:00
dieťa, lekár, astma, choroba, chrípka,... Foto:
Určiť správnu diagnózu je niekedy ťažké aj pre lekára.
debata (13)

Najviac chorých detí je vo vekovej skupine do päť rokov, no poloprázdne sú aj školské triedy. Všeobecní lekári pre deti a dorast evidujú najmä pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami, ako sú chrípka, covid-19 či respiračný syncyciálny vírus (RS vírus), v obehu sú však aj ochorenia ako šarlach či vírusové gastroenteritídy. Takmer všetky sa prejavujú podobne, a tak môže byť aj pre pediatra náročné odhaliť, čo presne dieťa trápi.

Chrípka, covid, RS vírus…

Pre chrípku je typický dramatický nástup príznakov, s obyčajných nachladnutím si ju nezmýlite. Dieťa ochorie akoby z ničoho nič, z plného zdravia. Trápia ho vysoké horúčky, je mimoriadne vyčerpané, bolia ho svaly, kĺby, celé telo. Má problémy dôjsť si čo i len na toaletu. Nástup covidu môže byť pozvoľnejší, prejavuje sa nádchou, kašľom, zvýšenou teplotou až horúčkou, prítomné bývajú aj príznaky ako hnačka či nevoľnosti.

Hoci po napadnutí RS vírusom väčšina detí nemá výraznejšie problémy ako nádchu a kašeľ, v závažných prípadoch sa môže objaviť bronchiolitída (zápalové ochorenie stien dolných úsekov dýchacích ciest, najmä takzvaných terminálnych bronchiolov) a pneumónia (zápal pľúc). Približne jedno až dve percentá detí mladších ako šesť mesiacov dokonca potrebujú hospitalizáciu v nemocnici. RS vírus je nebezpečný najmä pre novorodencov a najmenšie deti, predčasne narodené a zdravotne oslabené deti.

covid Čítajte viac Covid má oveľa závažnejšie následky ako chrípka, hoci... ani tá nie je bez viny

Ako sa prejavujú

V detských kolektívoch sa okrem chrípky, covidu či RS vírusu často vyskytujú aj ďalšie infekčné ochorenia. Patrí medzi ne dokonca aj šarlach, ktorý v uplynulých rokoch veľkú pozornosť nepútal. Je to bakteriálna infekcia, na ktorú neexistuje očkovanie. Spôsobujú ju streptokoky skupiny A.

„Ochorenie začína horúčkou, bolesťou hrdla a brucha, následným výsypom. Sprevádza ho vyrážka na koži, ktorá sa objavuje na vnútorných plochách stehien a predlaktia, v podbrušku, podpazuší a bočnej strane hrudníka,“ popisuje Úrad verejného zdravotníctva.

Pri šarlachu je vyrážka drobná, červená, koža drsná, akoby posypaná krupicou, tvár začervenaná a okolo úst koža vyblednutá. Jazyk je najskôr bielo povlečený s červenými bodkami (tzv. biela jahoda), postupne sa stane červený (tzv. malinový jazyk). Ochorenie sa efektívne lieči antibiotikami.

Vírusové gastroenteritídy sú ďalším dnešným zdravotným problémom u detí, našťastie však zvyčajne netrvajú dlhú dobu, po dvoch dňoch sa už dieťa môže cítiť lepšie. Táto skupina ochorení sa prejavuje akútnou hnačkou, pričom sa môže pridať aj zvracanie.

Vírusové gastroenteritídy spôsobujú rotavírusy, adenovírusy, norovírusy a ďalšie vírusy. V detských kolektívoch je najvýznamnejšou formou ochrany dodržiavanie osobnej hygieny, to znamená umývať si ruky pred jedlom či po použití toalety.

Syndróm ruka-noha-ústa

Syndróm ruka-noha-ústa, známy aj ako takzvaná siedma choroba, je vysoko nákazlivá vírusová infekcia, ktorú spôsobujú enterovírusy, najčastejšie Coxsackievirus. Ochorenie sa začína vzostupom teploty až horúčkou s pridruženými bolesťami hrdla.

„Následne sa v okolí úst, v ústnej dutine alebo v hrdle objavia bolestivé pľuzgiere (dieťa nechce jesť a piť), ktoré na sliznici rýchlo praskajú a zanechávajú po sebe červené škvrny. Pľuzgiere sa tvoria aj na koži rúk a nôh, kde zvyčajne nepraskajú a zasušia sa,“ popisuje Úrad verejného zdravotníctva. Na chorobu nie je konkrétna liečba, ustúpi sama do siedmich dní, možno použiť antihistaminiká, ak vyrážka svrbí.

Zápal spojoviek sa dnes deťom tiež nevyhýba, môže mať vírusový aj bakteriálny pôvod. Najčastejší a najinfekčnejší je pri vírusovom pôvode, preto sa v detských kolektívoch ľahko šíri. Prejavuje sa začervenaním a podráždením oka, výtokom a zvýšenou citlivosťou na svetlo. Z jedného oka sa zvykne preniesť aj do druhého. Ak problém neustúpi sám, je dobré navštíviť lekára, ktorý predpíše očný prípravok vo forme kvapiek či gélu, prípadne masti.

žena s bolesťou brucha Čítajte viac Druhy liekov proti hnačke. Kedy použiť ktorý? A pomôže špeciálna kvasinka

Kedy to skončí

„Akútne respiračné ochorenia sú aktuálne príčinou, že zriaďovatelia škôlok a škôl prerušujú výchovno-vzdelávací proces. Počet zatvorených škôlok a škôl bude v najbližšom období ešte narastať, vzhľadom na stúpajúci počet ochorení u detí,” povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Zvýšenú chorobnosť však hygienici evidujú aj u dospelých a seniorov. Predpokladá sa, že potrvá až do konca mesiaca, potom by mala s nástupom teplejšieho počasia pomaly ustupovať.

Ak dieťa ochorie, je dôležité, aby rodič dodržiaval pokyny ošetrujúceho lekára, liečil dieťa doma v pokoji a bral do úvahy jeho zdravotný stav. Ochorenie je potrebné vyliečiť a „neprechodiť ho”, pretože príliš skorý návrat nedoliečeného dieťaťa do kolektívu predlžuje jeho zotavenie a zároveň zvyšuje riziko nakazenia ostatných detí.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #chrípka #šarlach #črevná chrípka #vírusové ochorenia #Covid-19