Ktoré doplnky výživy a potraviny pomôžu zregenerovať pečeň? Niektoré máte určite doma

Pečeň hrá v našom organizme veľmi dôležitú úlohu. Pomôžte jej, aby svoje funkcie plnila bez zaváhania.

24.02.2024 11:00
pečeň, cirhóza Foto:
Pečeň je v organizme veľmi dôležitá.
debata

Pečeň rozkladá a metabolizuje látky, ako sú napríklad lieky, alkohol a toxíny. Produkuje žlč, ktorá pomáha s trávením tukov. Odstraňuje tiež toxíny z krvi, čím chráni telo pred škodlivými látkami. Pečeň pomáha udržiavať koncentráciu glukózy v krvi na správnej úrovni. Jej úloha v organizme je mimoriadne dôležitá a ak ju chcete podporiť, môžete pečeni dopriať regeneráciu pomocou vhodných výživových doplnkov a vitamínov. A to zvlášť v tomto období, keď veľa ľudí drží takzvaný Suchý február a nepije alkohol.

Každý, kto sa zapojí do výzvy Suchý február, by nemal podceňovať príjem vitamínu C. Najviac sa jeho funkcia pripisuje podpore imunity, pritom Slováci možno netušia, že hrá významnú úlohu aj pri detoxikácii pečene.

„Vitamín C je antioxidant a práve vďaka tomu podporuje aj regeneráciu pečene,“ vysvetľuje vedúca online poradne internetovej lekárne Moja Lekáreň.sk Pavla Horáková. V súvislosti s výzvou farmaceutka odporúča: „Nezabúdame nielen na príjem vitamínu C, ale ani vitamínov skupiny B, predovšetkým B12 a tiež kyseliny listovej." Práve tieto vitamíny je dobré podľa odborníčky konzumovať počas každej očisty pečene, ktorej regenerácia ale môže trvať aj tri mesiace.

drac obycajny ker Čítajte viac Plody takmer zabudnutého kríka zázračne zlepšia zdravie. Znižujú cholesterol aj krvný tlak, pomáhajú liečiť žlčník i pečeň

Mesiac na regeneráciu nestačí

„Pokiaľ ide o detox od alkoholu u príležitostného konzumenta, tak je mesiac v poriadku. Pokiaľ ide o regeneráciu relatívne zdravej pečene, tak tá môže trvať jeden až tri mesiace podľa toho, ako veľmi ju zaťažujeme,” hovorí Pavla Horáková a ako dodáva, pečeň zaťažuje aj nadmerná konzumácia soli, nezdravej stravy, obezita, fajčenie či dlhodobé užívanie liekov. Práve tieto zlé návyky predlžujú regeneráciu pečene.

Pri detoxikácii pečene podľa farmaceutky neurobíte chybu, ak si pomôžete aj liekmi či doplnkami stravy s obsahom pestreca (sylimarínu), esenciálnych fosfolipidov či cholínu. Dajú sa kúpiť vo forme tabletiek, drvených plodov, kvapiek či kapslí.

O drvený plod pestreca je medzi Slovákmi mimoriadny záujem. „Obľúbený je preto, že veľmi dobre regeneruje pečeň. Môže ho takmer každý a má minimum nežiaducich účinkov. Nemali by ho užívať tehotné ženy a dojčiace ženy. Problematický môže byť u pacientov s vysokým krvným tlakom či diabetom, dôležitá je konzultácia s lekárom,” vysvetľuje Pavla Horáková.

ľudské telo, orgány, CT mozgu Čítajte viac Bez ktorých orgánov dokážeme prežiť?

Aj kurkuma, cesnak či majorán

Regeneráciu pečene urýchlite aj správnou zdravou stravou a bylinkami. Pavla Horáková radí: „Z bylín sú na dobrú funkciu pečene a pomoc pri jej detoxikácii vhodné kurkuma, cesnak, repík, artičok, chlorella, majorán, oregano, koreň púpavy. Netreba na ne zabúdať pri varení, ale ani pri príprave lahodného čaju.”

Aby ste sa cítili dobre, je dôležitá podľa nej aj konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny. Vyhnúť by ste sa mali vyprážaným a príliš tučným jedlám, priemyselne spracovaným potravinám obsahujúcim farbivá a aditíva, vynechať kávu, čaj a sladkosti. „Vyčistenie a regenerácia pečene bude mať pozitívny vplyv aj na pokožku, žalúdok, srdce, obličky, zrak. Môže dokonca prispieť k lepšiemu spánku a sústredeniu či úbytku váhy," uzatvára farmaceutka Horáková.

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #cirhóza #detoxikácia