Liek pomáha ženám s agresívnou rakovinou prsníka, poisťovne ho nepreplácajú. „Veľmi tu chcem ešte byť pre dcérku,“ vraví 34-ročná hudobníčka

Je drahý, ale funguje. Slovenské zdravotné poisťovne však liek Trodelvy zatiaľ nepreplácajú a zaplatiť si ho zo svojho je pre choré na agresívny typ rakoviny prsníka zväčša nemožné. V úspech zbierky dúfa 34-ročná hudobníčka Stanka Apfelová.

29.02.2024 11:00
stanka apfelova Foto:
Stanka Apfelová prosí o peniaze.
debata

Mladej mamičke sa rakovina začiatkom tohto roka vrátila už tretíkrát. Prvýkrát jej rakovinu prsníka v treťom štádiu zistili, keď mala dcérka Linda len šesť mesiacov. To bolo v roku 2020. Absolvovala dlhú a náročnú liečbu v podobe chemoterapií, operácie, ožiarení.

„Moja materská dovolenka naozaj nevyzerala ako materská iných mamičiek. Vlastne, doteraz to stále platí. Po roku sa rakovina znova vrátila – v uzlinách v hrudníku. Mala som šťastie v nešťastí a vzhľadom k môjmu BRCA génu mi bol schválený liek Talzenna, ktorý zaúčinkoval,“ vraví mamička a zároveň gitaristka a basgitaristka z kapiel Zlokot a Toddler punk.

Vo februári tohto roka sa jej ochorenie vrátilo. Účinný onkologický liek Trodelvy odporučila žene lekárka ako najúčinnejšiu liečbu, lenže poisťovne ho nepreplácajú. Priamu platbu lieku v desiatkach tisíc eur si pacientky dovoliť nemôžu, a tak hudobníčka prosí verejnosť o pomoc. Tento piatok sa v Bratislave uskutoční aj koncert, ktorého finančný výťažok poputuje na jej transparentný účet.

„Jedna dávka liečby každé tri týždne stojí cca 4500 eur. Momentálne nevieme odhadnúť, koľko bude liečba trvať a ako zaúčinkuje, preto rátame s ročnou liečbou, čo je cca 60 až 70 tisíc eur. Veľmi tu ešte chcem byť pre svoju štvorročnú dcérku, pre svojho partnera Erika, odohrať ešte veľa koncertov, nahrať album so Zlokotom, Toddler punkom… Nemám pocit, že moja úloha by v 34 rokoch mala byť na tomto svete naplnená,“ dúfa mladá žena.

Anna Slováčková Čítajte viac Akoby to ani nebol jeden človek… Speváčka Anička Slováčková zverejnila fotografie pred chemoterapiou a po nej

Liek možno poisťovne preplácať budú

Stanislave a podobným pacientkam však možno svitá svetlo nádeje. Liek Trodelvy na liečbu rakoviny prsníka by mohol byť plne preplácaný z verejného zdravotného poistenia. Ministerstvo zdravotníctva SR aktuálne rokuje s držiteľom registrácie lieku o podmienkach jeho úhrady. Liek funguje na rakovinu prsníka, v susednom Česku ho už preplácajú.

„Rezort zdravotníctva sa aj v tomto prípade počas rokovaní snaží dohodnúť s držiteľom také podmienky, aby bola úhrada za liek nastavená priaznivo, a aby nevznikol kategorizovaním nového lieku vysoký dopad na náš štátny rozpočet," uviedlo ministerstvo.

Patricia Janeckova Čítajte viac Krásna speváčka Patricia Janečková nebola sama, toto ochorenie zabíja bez ohľadu na vek

Držiteľ registrácie požiadal o kategorizáciu na Slovensku vlani 31. júla. „Odvtedy beží kategorizačný proces, ktorý by mal skončiť do konca marca, alebo bude ďalej pokračovať, ak sa nedohodnú na zmluve o úhrade z poistenia. Nerozumiem, prečo na Slovensku nedokážeme pacientkam v pokročilom štádiu onkologického ochorenia zabezpečiť z verejného zdravotného poistenia úhradu inovatívneho lieku, ktorý má preukázaný významný klinický prínos pri agresívnom nádore prsníka, ktorý má vysokú mortalitu," povedal poslanec František Majerský.

Rezort pripomína, že momentálne sú na indikáciu karcinómu prsníka právoplatne zaradené v zozname kategorizovaných liekov iné lieky ako napríklad Enhertu a Keytruda.

„Pri liekoch, ktoré nie sú kategorizované, alebo ktorých indikácie nie sú schválené, môžu úhradu schváliť zdravotné poisťovne na výnimku. Cieľom ministerstva zdravotníctva je zjednodušiť vstup týchto liekov na slovenský trh a liek kategorizovať s čo najväčším počtom platných či registrovaných indikácií," dodalo ministerstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #prsník #rakovina prsníka #onkologické lieky #onkologické ochorenia #prsníky