Práve anorganický oxid horečnatý, ktorý má v tele nižšiu účinnosť, sa v nákupných košíkoch zákazníkov lekární objavuje častejšie ako iné, lepšie vstrebateľné organické formy. Medzi ne patria napríklad bisglycinát, malát či citrát. Medzi menej vstrebateľné, anorganické formy ďalej patria uhličitan horečnatý a síran horečnatý známy ako epsomská soľ.
„Vidíme ale aj rast záujmu o iné podoby tohto minerálu,“ hovorí lekárnik Ondřej Pleskot. Pri kúpe vždy zákazníkom odporúča riadiť sa pri užívaní hlavne tým, čo má horčík v tele podporiť. Nahradenie horčíka je podľa Ondřeja Pleskota takmer vždy pre priemerného človeka prínosom. Pokiaľ vás trápi nespavosť, depresia, stres, tak ideálna je voľba magnézia vo forme glycinát/bisglycinát.
„Poskytuje skvelú vstrebateľnosť a vďaka glycínu zlepšuje kvalitu spánku pri večernom užití,“ vysvetľuje lekárnik. Bisglycinát má podľa neho upokojujúce vlastnosti, môže podporiť liečbu úzkosti a pomáha aj pri kŕčoch.

Pokiaľ naopak potrebuje človek riešiť únavu, málo energie, vhodná forma je magnézium malát, ktorý má energizujúci účinok. Významné benefity má tiež magnézium citrát. „Tiež poskytuje dobrý pomer vstrebateľnosti a priaznivej ceny, je teda vhodný pre ľudí, ktorí chcú horčík všeobecne doplniť bez ďalšieho špecifického účinku,“ hovorí Ondřej Pleskot. Vo vyšších dávkach môže ale niektorým ľuďom spôsobiť hnačku.
Horčík iba s jedlom
„Pri dávkovaní je vždy dôležité pozerať sa na obsah čistého magnézia v produkte,“ upozorňuje Pleskot. Priemerná dávka by mala byť 320 miligramov pre ženy a 420 miligramov pre mužov. Horčík Je vhodné užívať s jedlom pre prípad, že by dráždil žalúdok alebo črevá.
Je pritom jedno, akú formu horčíka zvolíte: či pilulky, prášok alebo tekutinu. „Čo je pre koho pohodlnejšie,“ uzatvára Ondřej Pleskot. Odborníci odporúčajú s horčíkom dopĺňať aj vitamín D a vitamín B6 pre zvýšenie vstrebávania horčíka.
Celkovo záujem o tento minerál rastie: doplnky stravy s horčíkom patria k najpredávanejším v kategórii minerálov.

Prirodzené zdroje horčíka
Ak chcete minerál doplniť aj v prirodzenej forme, stavte na mäso, či už hovädzie, bravčové, alebo kuracie. Ďalej výborným zdrojom horčíka sú oriešky a semienka. Zo zeleniny je to listová zelenina, špenát, kel, brokolica či zemiaky. Horčík obsahujú aj ryby ako losos, makrela, sleď či sardinky. Z ovocia banány, figy, avokádo, čierny melón, maliny. Ďalej sú zdrojom strukoviny, celozrnné pečivo, celozrnné cestoviny či celozrnná ryža alebo mliečne výrobky ako jogurt a tvaroh.