Hrozí vám srdcové zlyhanie? Lekár vám predpíše lieky, ale liečba môže vyzerať aj takto

Liečba sa zvyčajne začína režimovými opatreniami - zmenou stravy a životného štýlu, po ktorých nasleduje farmakologická liečba - nasadenie liekov natrvalo - a v špecifických situáciách aj nefarmakologická liečba.

02.04.2024 11:00
doktor, srdce, infarkt Foto:
Ilustračné foto.
debata

Diéta a životný štýl

zmeny stravy a životného štýlu sú prvým logickým krokom v liečbe srdcového zlyhania. K najčastejším odporúčania patrí:

Vážte sa každý deň

Každodenné váženie (najlepšie v rovnakú dennú dobu v tom istom oblečení – napríklad ráno po návšteve toalety) pomáha odhaliť hromadenie tekutín, ktoré môže zhoršiť srdcové zlyhanie. Ak sa hmotnosť zvýši o 1 až 2 kg za deň alebo 2 až 3 kg za týždeň, zavolajte svojmu lekárovi, aby situáciu zhodnotil.

Znížte príjem soli a vody

Soľ v strave môže spôsobiť, že telo zadržiava nadbytočné množstvo tekutín v krvnom obehu, pľúcach alebo inde. Opýtajte sa svojho lekára, koľko soli môžete prijať denne. Dôležité je aj množstvo tekutín, ktoré pijete. U ľudí s pokročilým srdcovým zlyhaním lekári často odporúčajú vypiť menej ako dva litre tekutín denne. To zahŕňa nielen vodu, ale aj všetky ostatné tekutiny (polievka atď.). Váš lekár vám môže dať konkrétnejšie pokyny týkajúce sa príjmu tekutín v závislosti od vašej situácie.

Udržiavanie optimálnej hmotnosti

Ak máte nadváhu, srdce musí pracovať oveľa viac, aby dodalo krv a kyslík do vášho tela. Udržiavanie zdravej hmotnosti znižuje záťaž vášho srdca a môže vám pomôcť, aby ste sa cítili lepšie. Na druhej strane, veľký úbytok hmotnosti môže byť znakom závažného srdcového zlyhania. Váš lekár vám poradí, ako bezpečne schudnúť.

Nefajčite

Fajčenie cigariet zvyšuje riziko srdcového infarktu a môže zhoršiť srdcové zlyhanie. Svojho zlozvyku by ste sa mali zbaviť.

O chronickom srdcovom zlyhávaní
Video
S doc. MUDr. Evou Goncalvesovou, CSc., hovoríme v tomto staršom videu z roku 2019 od tretej minúty aj o chronickom srdcovom zlyhávaní. / Zdroj: TV Pravda

Obmedzte alkohol

Pitie alkoholu nie je dobré pre vaše srdce ani pre zdravie vo všeobecnosti. Odporúča sa abstinencia.

Pravidelne cvičte

Ak to váš zdravotný stav umožňuje, pravidelné každodenné cvičenie môže pomôcť zlepšiť vašu kardiovaskulárnu kondíciu a posilniť svaly. To môže vo výsledku zlepšiť príznaky, ako je dýchavičnosť a únava, ktoré sú bežné u ľudí so srdcovým zlyhaním. Mali by ste sa pokúsiť chodiť každý deň aspoň na prechádzku.

Lieky

Na liečbu príznakov srdcového zlyhania sa často používajú lieky. Bolo preukázané, že niektoré lieky predlžujú život a tiež zlepšujú kvalitu života. Je veľmi dôležité užívať lieky včas a pravidelne každý deň podľa rozpisu lekára.

Nefarmakologická liečba

Zahŕňa napríklad implantáciu ICD, katétrovú abláciu alebo dokonca transplantáciu srdca, ak už sú vyčerpané všetky možnosti liečby.

Zdroj: Srdeční selhání, edukačný materiál pro pacienty

Rizikové faktory, ktoré vedú k srdcovému zlyhávaniu

Vysoký krvný tlak

Vysoký cholesterol

Obezita a cukrovka

dôchodkyňa, seniorka, šport, beh Čítajte viac Tisíce ľudí ani len netušia, že u nich môže už čoskoro prepuknúť táto choroba. Pritom je ešte veľká šanca zabrániť jej

Vysoký krvný tlak

Nebolí ani nijako neobťažuje – a v tom je ten problém. Za hypertenziu sa považuje krvný tlak ≥ 140/90 mmHg. Táto hodnota by mala byť nameraná pri minimálne dvoch rôznych návštevách lekára. Ak budete mať hypertenziu pod kontrolou, výrazne tým znížite pravdepodobnosť rozvoja srdcového zlyhania.

Krvný tlak mm Hg
Optimálny 120/80 (u diabetikov 120/70)
Normálny 120–129/80–84
Vysoký normálny 130–139/ 85–89
Hypertenzia 1. stupňa 140–159/ 90–99
Hypertenzia 2. stupňa 160–179/100–109
Hypertenzia 3. stupňa 180 a viac/110 a viac

Zvýšená hodnota cholesterolu

Môže ju mať každý, sami na sebe to spoznáte ťažko, pretože vysoký cholesterol nebolí. So zvýšenou hodnotou lipidov v krvi sú však spájané niektoré stavy, ktoré vám môžu slúžiť ako pomôcka:

  • nadváha a obezita
  • diabetes mellitus 2. typu
  • sedavý životný štýl (nemusíte mať ani nadváhu)
  • familiárna hypercholeste­rolémia (dedične zvýšená hodnota cholesterolu v krvi)

Okrem cholesterolu kolujú v krvi aj triglyceridy. Sú to tuky, ktoré slúžia v tele ako stavebné latky a zdroj energie. Ich zvýšená hodnota tiež zvyšuje kardiovaskulárne riziko, ale režimovými opatreniami ich možno ľahšie ovplyvniť.

Užívajte pravidelne lieky, ak je to potrebné

Priaznivo ovplyvňujú rizikové faktory rozvoja srdcovocievnych ochorení a napomáhajú dosiahnuť odporúčaných cieľových hodnôt krvného tlaku a cholesterolu:

systolický krvný tlak < 130 mm Hg (ak užívate lieky)

LDL cholesterol < 1,8 mmol/l (ak máte vysoké riziko rozvoja srdcovocievnych ochorení) alebo < 1,4 mmol/l (ak máte veľmi vysoké riziko rozvoja srdcovocievnych ochorení)

u väčšiny dospelých s diabetom sa ako cieľ liečby odporúča hodnota glykovaného hemoglobínu (HbA1c) < 7,0 %

Vysvetlivky:

Nízke riziko: bežná, zdravá populácia

Vysoké riziko: ľudia s vysokými hodnotami cholesterolu alebo krvného tlaku, pacienti s familiárnou hypercholeste­rolémiou, pacienti s diabetom trvajúcim dlhšie ako 10 rokov, ľudia s poruchami funkcie obličiek

Veľmi vysoké riziko: ľudia, ktorí už mali napríklad infarkt, mŕtvicu, majú komplikácie spojené s cukrovkou

mozog, hologram Čítajte viac Mozog v perfektnej kondícii až do vysokého veku? Čo treba jesť, čo mu škodí a aké aktivity prospievajú

Sedavý spôsob života je nebezpečný

Dospelí bez ohľadu na vek by sa mali snažiť stráviť aspoň 150–300 minút týždenne telesnou aktivitou strednej intenzity alebo 75–150 minút týždenne telesnou aktivitou vysokej intenzity. Aj keby sa vám nedarilo tieto odporúčané časové limity plniť, snažte sa byť čo najaktívnejší. Hocijaká aktivita je lepšia než žiadna.

Základom prevencie srdcovocievnych chorôb je zdravá strava. Prejdite na stravu stredomorského ty­pu:

  • nahraďte nasýtené tuky (napr. v rýchlom občerstvení) nenasýtenými, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji alebo v avokáde
  • obmedzte príjem soli
  • konzumujte viac celozrnného pečiva, ovocia, zeleniny a orechov
  • jedzte ryby aspoň raz týždenne
  • obmedzte prisládzanie
  • obmedzte príjem alkoholu alebo sa mu úplne vyhnite

Pohyb a cholesterol v krvi

Až donedávna sa vedelo veľmi málo o pôsobení pohybovej aktivity na hodnoty cholesterolu v krvi. V posledných rokoch sa však začínajú objavovať štúdie, ktoré účinok cvičenia na cholesterol v krvi čiastočne vysvetľujú. Pohybová aktivita stimuluje receptory, ktoré pomáhajú vracať LDL‑cholesterol z krvi do pečene, kde sa cholesterol premieňa na žlčové kyseliny. Pohyb pôsobí aj na štruktúru lipoproteínov. Tie sú po cvičenú väčšie, a tak ťažšie prenikajú do cievnej steny, a nemôžu preto spôsobovať aterosklerózu. Pohyb nepriamo ovplyvňuje hodnotu cholesterolu a triglyceridov aj znížením hmotnosti. Každé zníženie LDL‑cholesterolu o 1 mmol/l vedie k poklesu rizika rozvoja srdcovocievnych ochorení o 21 %.

Množstvo pohybu, ktoré odporúča Svetová zdravotnícka organizácia podľa veku
deti a dospievajúci 60 minút týždenne pohybovej aktivity strednej až vysokej intenzity
dospelí 150–300 minút pohybovej aktivity strednej intenzity týždenne alebo 75–150 minút pohybovej aktivity vysokej intenzity týždenne k tomu 2×–3× týždenne odporový tréning / posilňovanie
dospelí nad 65 rokov ≥ 3× týždenne rozmanité aktivity (funkčná rovnováha, posilňovanie) ako súčasť ich týždenných pohybových aktivít
pre všetky vekové kategórie obmedzenie času stráveného sedením

Riziko srdcového zlyhávania zvyšuje:

srdcový infarkt

vysoký krvný tlak, cukrovka, obezita

zväčšenie srdca

genetické predispozície

užívanie drog

nadmerný príjem alkoholu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdcový infarkt #srdcové problémy #infark