9 jednoduchých rád, ako prežiť sviatky bez tráviacich ťažkostí

Veľkonočné sviatky nemusia znamenať tráviace ťažkosti, hoci množstvo jedla na stoloch láka k poriadnemu hodovaniu.

30.03.2024 10:00
Veľká noc Foto: ,
S jedlom na sviatky opatrne.
debata

Aby ste neľutovali, že ste sa pri pohľade na sviatočný stôl, neudržali, držte sa deviatich jednoduchých rád, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa nepríjemným žalúdočným či črevným problémom. Pripravil ich Úrad verejného zdravotníctva SR.

  1. Nevzdávajte sa počas sviatkov svojich zdraviu prospešných návykov, ktoré ste si osvojili už v minulosti.
  2. Jedzte pomaly, vedome a užívajte si chuť každého sústa, to vám pomôže dosiahnuť rýchlejší nástup pocitu sýtosti, zjete menej a zabránite prejedaniu sa.
  3. Údeniny by nemali tvoriť väčšinu sviatočného stola, dajte dôraz na pestrú a farebnú ponuku jarnej zeleniny (mrkva, cvikla, reďkovka, zelená cibuľka, hrášok), využite jedlé aromatické vňate a listy (pažítka, petržlenová vňať, medvedí cesnak).
vajíčka, žĺtok, žltá, vajíčko Čítajte viac Chcete vajíčka zo Slovenska? Z obalu sa o ich pôvode nedozviete

4. Obľúbenú šunku či vajíčka je možné rozdeliť na menšie porcie počas dňa a vždy ich doplniť o porciu pestrej zeleniny, čím si vychutnáte tradičnú chuť a zároveň dosiahnete dostatočný príjem zeleniny.

5. Obmedzte konzumáciu červeného mäsa a spracovaných mäsových výrobkov (salámy, klobásy, slanina, párky, paštéty, šunky). Vyskúšajte napríklad údenú bravčovú šunku nahradiť dusenou hydinovou šunkou či lososom.

6. Pri varení a konečnej úprave jedál menej soľte, odporúčané denné množstvo pre dospelého človeka je celkovo najviac päť gramov soli (to je zhruba jedna čajová lyžička) v strave skonzumovanej počas celého dňa. Soľ môžete nahradiť bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami.

Pfizer, pr, nepouzivat Čítajte viac Veľká noc: Prežite sviatky jari zdraví

7. Majonézu skúste v receptoch nahradiť bielym jogurtom, prípadne vyskúšajte majonézy so zníženým energetickým obsahom.

8. Obmedzte konzumáciu alkoholu na minimum, respektíve nekonzumujte ho vôbec.

9. Zdravá strava prospeje organizmu len v kombinácii s pohybom na čerstvom vzduchu. Na rozprúdenie metabolizmu a lepšie trávenie dobre padne jarná prechádzka. Preto využite nadchádzajúce voľné dni počas sviatkov na aktívny oddych v prírode. (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #Veľká noc #veľkonočné menu #veľkonočné sviatky #žalúdok a trávenie