Čo sa stane s vaším telom, keď mu nedoprajete dostatok spánku. Hrozia tieto vážne ochorenia aj pokles imunity

Spánok zvykneme vnímať ako čas, ktorý je nám dopriaty na oddych a regeneráciu síl. Načerpanie síl síce potrebujeme, avšak nespíme len z tohto dôvodu. Bez pravidelného a dostatočného nočného oddychu nemôžeme byť ani zdraví.

09.04.2024 06:00
spánok, ospalosť Foto:
Ak sa ráno budíte nevyspatí, spozornite, možno vám hrozia zdravotné problémy z nedostatku spánku.
debata (2)

„Kvalita aj kvantita spánku sa odráža na psychickom a fyzickom zdraví a tak ovplyvňuje kvalitu života,“ hovorí lekárka Natália Šranková z Poradne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Dospelý človek by mal spať okolo sedem až osem hodín. Nedostatok spánku môže viesť k vážnym zdravotným následkom.

Cyklus spánku a bdenia a jeho dostatočné a pravidelné dodržiavanie je nevyhnutné aj na predchádzanie rozvoja rôznych ochorení. Počas spánku nastáva prirodzený pokles krvného tlaku. Pri nedostatku spánku nedochádza k jeho dostatočnému poklesu, čo časom môže prispievať k zvyšovaniu rizika rozvoja ochorení kardiovaskulárneho systému.

spánok, ospalosť Čítajte viac Spíte dosť a aj tak sa budíte na smrť unavení? Zrejme za to môže niektorá z týchto 7 vecí

Pokles imunity a riziko cukrovky

Počas spánku taktiež prirodzene klesá množstvo glukózy v krvi. Nedostatok spánku preto môže byť spojený s narušením spracovania glukózy v tele a možným rizikom vývinu cukrovky.

„Prebiehajúci nedostatok spánku taktiež môže ovplyvňovať imunitné procesy, čo môže viesť k nedostatočnej alebo oneskorenej imunitnej odpovedi voči infekciám, a teda k ľahšiemu infikovaniu a ťažšiemu priebehu ochorenia,“ hovorí doktorka Natália Šranková.

Spánok je dôležitý aj pre funkcie mozgu. Hrá rolu pri spracovaní emócií a ukladaní spomienok. Bez dostatočného spánku tak človek nedokáže dostatočne prijímať a zapamätávať si nové informácie a sústrediť sa.

spánok Čítajte viac Spíte málo, zle alebo veľa? Otestujte sa a zistite, kde robíte chybu

Vyššie riziko zranení

Spánok je dôležitý aj pre fyzický výkon ako aj pre zotavenie po fyzickom výkone. Pri nedostatku spánku dochádza k rýchlejšiemu fyzickému vyčerpaniu, k spomaleniu reakčného času a tým sa zvyšuje sa riziko zranenia.

„Taktiež dochádza k rýchlejšiemu psychickému vyčerpaniu, a tým sa oslabuje motivácia zvládať atletické výzvy,“ argumentuje odborníčka. Po fyzickom výkone je dostatočný spánok taktiež nesmierne dôležitý, pretože urýchľuje fyzické zotavovanie, stimuluje obnovu svalov a pomáha doplniť zásoby energie buniek.

Pokazí vám poobedňajší šlofík nočný spánok? Odpovedá odborník z Viedenskej univerzity: Toto má naozaj vplyv!
Video
Zdroj: TV Pravda

Spánková hygiena nadovšetko

Je nesmierne dôležité nezanedbávať dôležitosť spánku a dopriať telu pravidelný, kvalitný a dostatočný spánok. Spoločné pomenovanie viacerých zdravých spánkových návykov sa nazýva „spánková hygiena“.

Medzi tieto návyky patrí napríklad dodržiavanie určitej pravidelnosti v časoch zaspávania a zobúdzania sa. Človek by mal zaspávať a vstávať približne v tých istých časoch každý deň.

Taktiež je dôležité niekoľko hodín pred spánkom vynechať konzumáciu kofeínu, nikotínu, alkoholických nápojov či väčších, vysokokalorických porcií jedál. Taktiež nie je dobré vykonávať fyzickú aktivitu pred spánkom a venovať sa skôr relaxačným aktivitám.

Je dôležité aj správne prostredie v spálni či detskej izbe, ako je vhodná teplota v miestnosti, pohodlný matrac a vankúš, dostatočná tma a ticho a neprítomnosť elektronických zariadení.

(Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva SR)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #nespavosť #lieky na spanie #spánok detí