Každý chce mať istotu, že keď príde do nemocnice, dostane sa mu tejto možnosti. Poskytnúť ju vie len človek

Každý chce mať istotu, že zásob krvi je dostatok a v prípade potreby ju bude mať k dispozícii. Uviedla to Národná transfúzna služba (NTS) SR pri príležitosti 20. výročia svojho zriadenia s tým, že jediným zdrojom je človek, teda dobrovoľný darca. Poukázala na to, že ročne ich jej odberné pracoviská navštívi vyše 90 000 a vykoná viac ako 160 tisíc odberov krvi a takmer 20 tisíc odberov krvnej plazmy.

16.04.2024 15:00
Chirurgia, lekár, doktor, operácia, nemocnica Foto:
Krv je často treba využiť pri operáciách.
debata

„Najviac transfúznych prípravkov potrebujú pacienti pri operáciách kardiovaskulárneho systému, transplantáciách, onkologických a hematologických ochoreniach, ale taktiež v pôrodníctve a pri úrazoch. Preto NTS plní nezastupiteľnú a strategickú úlohu v celom segmente zdravotníctva," priblížila.

Posledná nádej pre pacientov s rakovinou krvi. Stojí 400-tisíc eur
Video
Zdroj: TV Pravda

NTS vznikla 1. januára 2004 ako štátna príspevková organizácia s právnou subjektivitou. Jej zriadenie bolo potrebné pre zvyšujúce sa požiadavky zdravotníckych zariadení na transfúzne prípravky. NTS má totiž zaručiť plošne vyváženú dostupnosť transfúznych prípravkov na celom Slovensku a neustále zvyšovať ich kvalitu a bezpečnosť.

V rokoch 2009 až 2013 sa dobudovávala infraštruktúra NTS, čím sa dosiahla úroveň svetových štandardov v oblasti transfuziológie. Najväčší prínos mala centralizáciu spracovania krvi do troch spracovateľských centier.

odber krvi, krv, lekár Čítajte viac Čaká vás odber krvi? Tieto veci pred ním nikdy nerobte, výsledok môže byť skreslený

Užitočné prepojenie

V roku 2013 sa dokončil Centrálny register darcov krvi a online prepojenia všetkých pracovísk. „Týmto sa umožnilo centralizované vyhľadávanie a reporting zo všetkých údajov NTS, je možné sledovať aktuálny stav expedičných skladov jednotlivých odberných a spracovateľských centier, teda aktuálny stav zásob krvných prípravkov a v neposlednom rade register umožňuje jednoduché vyhľadávanie vhodných darcov v evidencii NTS SR na konkrétne typy odberov," doplnila.

NTS má v súčasnosti 557 zamestnancov. Má tri spracovateľské centrá v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Tie vyšetrujú a spracúvajú odobranú krv na transfúzne prípravky. Jej súčasťou je tiež 12 odberných centier. Ich úlohou je realizovať odbery krvi a jej zložiek, či skladovať a expedovať už spracovanú krv do nemocničných zariadení.

Spustila modernú webovú stránku, zaviedla online objednávkový systém a vytvorila mobilnú aplikáciu. Tá má už viac ako 90-tisíc stiahnutí.

Odber Krvi Čítajte viac Bojíte sa ihiel a krvi? Pozrite si návod, ako strach prekonať

Pohodlný objednávkový systém

NTS pre darcov krvi zaviedla online objednávkový systém, v ktorom si vie darca z pohodlia domova rezervovať, zmeniť alebo zrušiť termín na darovanie krvi. „Darca má možnosť zaregistrovať sa aj do privátnej Zóny darcu, kde má na jednom mieste informácie a prehľad o odberoch krvi a zložiek z krvi, naplánované termíny darovania alebo informácie o nároku na ocenenia za bezpríspevkové darcovstvo krvi," priblížila NTS SR. Súčasťou je aj elektronický preukaz darcu krvi.

Od roku 2022 je spustený aj nový typ odberu plazmy pomocou špeciálnych prístrojov, čím sa začalo významne prispievať do európskeho plazmapoolu.

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #odber krvi #darovanie krvi #transfúzia