Ako zvláda v náročných podmienkach výzvu pracovne vyťažená Barbora?

Barboru prihlásila do 10-týždňovej výzvy Cesta za zdravím sesternica. Barbora je mimoriadne pracovne vyťažená a náročné podmienky, v ktorých aktuálne žije, jej neuľahčujú zdolávanie výzvy. Podarí sa jej splniť sen o peknej postave?

05.04.2023 12:45
debata
michal páleník výživový poradca Foto: Lubos Pilc
cesta za zdravím chudnutie michal páleník výživový poradca

6. marca absolvovala Barbora spolu s ďalšími finalistami výzvy v Biomedicínskom centre SAV deň odberov, meraní a diagnostikovania. Stretla sa s obezitologičkou MUDr. Adelou Penesovou, ktorá zrealizovala odbery, základné vyšetrenie a zhodnotila zdravotný stav s následnými odporúčaniami.

Diagnostiku pohybového aparátu mal na starosti pohybový terapeut Viktor Oliva, ktorý na základe jednoduchých úkonov odporučil a vypracoval bezpečný a účinný pohybový plán.

Špecialistky z Planeat vypracovali na základe preferencií Barbore komplexný jedálniček plný receptov s podrobným rozpisom výživových hodnôt.

Na záver dňa Michal Páleník vysvetlil finalistom základné princípy ich cesty za zdravím, ktoré zaručia, že dosiahnuté výsledky budú trvalé.

Video
Vstupné merania:

Hmotnosť: 100,9 kg
Obvod pása: 115 cm

Odporúčania odborníkov:
Postupná redukcia hmotnosti na 70 kg, zvýšiť dávky vitamínu D, dodržiavať diétny plán a nastavenú pohybovú aktivitu.

Odborníci z Planeat realizujú merania
Barbora v Biomedicínskom centre SAV
+5Barbora v Biomedicínskom centre SAV

Ako sa Barbore darí zvládať prvé týždne výzvy?

Barbora hneď na druhý deň po meraniach odletela za svojimi pracovnými povinnosťami do ďalekej Ugandy. Úprimne priznala, že dodržať pravidelnosť v strave i spánku je pre ňu v týchto podmienkach veľmi náročné. Pomohol jej jedálniček od odborníkov z Planeat, ktorému sa snaží čo najviac prispôsobiť svoje stravovanie, a aj keď nemá čas variť, vždy zváži, ktorá potravina je pre ňu na zahnanie hladu vhodnejšia.

V Ugande je dostupnosť mnohých potravín problematická, preto si veľkú časť doviezla so sebou zo Slovenska. Zásoby sa však skoro minuli a Barbora musela improvizovať. Mäso, ktoré si v Ugande kúpila musela nakoniec vyhodiť, nakoľko v čase neprestajných dažďov vypadávala elektrina a vyradila z prevádzky chladničku. Barbora poznamenala, že zdravé chudnutie veru nie je pre krajiny tretieho sveta. Ľudia, ktorí nemajú čo jesť sú extrémne chudí, a na druhej strane sú obyvatelia s kilami navyše, čo naznačuje ich život v blahobyte.

Napriek týmto bojovým podmienkam, v ktorých kráča Barbora po ceste za svojím zdravím, sa jej podarilo schudnúť tri kilá. Verí, že po ukončení pracovnej cesty v Ugande, bude mať dostupnejšie potraviny a podarí sa jej zaviesť pravidelnosť do stravovania aj spánku.

Držíme palce, Barbora!

Finalistky výzvy Cesta za zdravím s Michalom... Foto: Lubos Pilc
cesta za zdravím chudnutie Finalistky výzvy Cesta za zdravím s Michalom Páleníkom
cesta za zdravím chudnutie Čítajte viac Katarína vykročila na cestu za zdravím. Ako sa jej darí? cesta za zdravím chudnutie Čítajte viac Ako kráča po ceste za zdravím finalistka Kristína cesta za zdravím chudnutie Čítajte viac Aká je cesta za zdravím Nikoly, mamy troch detí?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cesta za zdravím