Nezvláda vaše dieťa začiatok školského roka? Pozrite si rady a tipy, ktoré vám pomôžu

Prinášame rady odborníčok z Úradu verejného zdravotníctva doktorky Jany Hamade a doktorky Hany Janechovej.

11.09.2023 08:00
školská desiata Foto:
Pre školopovinné deti a dospievajúcich je dostatočne dlhý a kvalitný spánok nevyhnutný.
debata

Príprava do školy

Včasná príprava školáka pred nástupom do školy zjednoduší jeho adaptáciu. Začnite svoje deti pripravovať na povinnosti spojené so školou už v predstihu. Zvyknúť si na povinnosti po 2-mesačných prázdninách môže byť pre deti náročné.

Zamerajte sa na zdravie dieťaťa. Zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na hygienu detí a mládeže doc. MUDr. Jana Hamade radí, že ak si všimnete u svojho dieťaťa napríklad zmeny týkajúce sa zdravia očí (žmúrenie, problémy so zaostrením či iné problémy s videním), absolvujte ešte pred nástupom do školy prehliadku dieťaťa u očného lekára.

„V prípade, že dieťa trpí dioptrickou chybou, neliečenou tupozrakosťou alebo škúlením, je to preň hendikep. Čím skôr lekár odhalí chybu zraku, tým je vyššia šanca na úspešné liečenie. Dieťa s očnou chybou musí vynaložiť veľa úsilia na to, aby vôbec videlo, rýchlejšie sa unaví, môže trpieť bolesťami hlavy a nedokáže sa sústrediť,“ hovorí odborníčka.

Postupne pripravte školáka na nové prostredie a režim. Každé dieťa je jedinečné, aj nástup do školy je individuálna vec a môže sa stať, že nie u každého dieťaťa bude úplne bezproblémový. Ako tvrdí docentka Jana Hamade, dôležité je byť dieťaťu oporou a veriť, že to zvládne.

„Dieťa pripravte na školu formou spoločných rozhovorov. Vysvetlite mu, čo ho v škole čaká, objasnite mu, že škola má iné pravidlá a organizáciu dňa ako škôlka, a že ako školák bude mať aj zodpovednosť a do školy sa chodiť musí,“ dodáva.

Povzbuďte dieťa tým, že v škole si nájde nových kamarátov a naučí sa veľa nového a a zaujímavého. Naopak, vyhnite sa strašeniu detí vetami ako „Počkaj, až pôjdeš do školy“ alebo „Oni ťa v tej škole dajú do poriadku!“.

„Neprenášajte pochybnosti na dieťa. Budúci školák si tak môže vybudovať zbytočný odpor, neistotu alebo strach pred školou a už samotný štart bude veľmi negatívne poznačený. Prechod dieťaťa z materskej školy do základnej je veľmi dôležitým medzníkom v živote dieťaťa a jeho rodiny, preto by mal so sebou prinášať len pozitívne zážitky, keďže dieťa sa do školy prirodzene teší,“ zdôrazňuje zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na hygienu detí a mládeže Jana Hamade.

Ako by mala vyzerať adaptácia dieťaťa? Ako hovorí docentka Hamade, pre rýchlu adaptáciu je zásadná pravidelnosť a veku primeraný systém pri akejkoľvek činnosti súvisiacej so školou.

Jej odporúčania sú tieto:

  • Vhodné je už zo začiatku vypestovať u dieťaťa potrebné režimové prvky – vstávať v určitú hodinu a chodievať spať v rovnaký čas.
  • Po nástupe do školy si treba určiť, kedy sa rodič bude s dieťaťom učiť – najvhodnejší čas nastáva, keď sa dieťa vráti zo školy a 1 až 2 hodiny si odpočinie.
  • Školská príprava predstavuje nielen samotné úlohy, ale aj upratovanie v taške, overenie ostrosti farbičiek a ceruziek, prípravu vecí na ďalší deň a podobne.
  • Spočiatku je vhodné s týmito činnosťami dieťaťu pomáhať, a to napríklad formou vysvetlenia, čo je potrebné do tašky vložiť, vybrať, aké úlohy urobiť. „Zo začiatku by malo ísť o spoločné činnosti, ktorých cieľom je dieťa naučiť, aby svoje povinnosti časom zvládalo samo,“ vysvetľuje odborníčka.

Psychika

Školáci môžu zažívať stres a úzkosť. Nepodceňujte ich psychické zdravie. Rozprávajte sa s deťmi a pomôžte im zvládať náročné dni v škole. Stres u školáka neprehliadajte.

Špecifické príznaky stresového stavu žiaka:

  • Prestáva hovoriť o škole, dáva rodičom len potrebné informácie, na ktoré sa sami spýtajú.
  • Nezvyčajné prerieknutia a neobratnosti v jednoduchých motorických zručnostiach.
  • Sťažený optimálny výkon, ktorý je vyvolaný preťažením žiaka, ako aj množstvom úloh, ktoré musí riešiť v časovej tiesni. „K stresu prispieva napríklad zvýšená kritika, veľké zaťaženie pamäti či ohromné množstvo faktografie. Aj to vedie často k preťaženosti žiaka, poklesu výkonnosti a nástupu stresových stavov,“ tvrdí doc. MUDr. Jana Hamade.

<A> Po psychickej stránke by mal žiakovi pomôcť rodič aj učiteľ. <A> Rodič:

  • Mal by sa porozprávať s dieťaťom o jeho starostiach bez irónie, nemal by ho kritizovať a vyčítať mu nedostatky.
  • Treba dať najavo pochopenie a vieru v zlepšenie danej situácie.
  • Mal by u dieťaťa dbať na dostatok spánku, pohybu na čerstvom vzduchu a zdravú výživu.
  • Je dôležité pomáhať žiakovi s plánovaním a organizáciou času.
  • Treba si overiť, či žiakovi nespôsobuje stres i nadmerná mimoškolská aktivita.
inkontinencia, únik moču, lekár, doktor Čítajte viac Dôstojnosť pacientov je v ohrození. Pri inkontinencii dostanú menej pomôcok

Pedagóg:

Mal by overiť aj možnosť stresov z blízkeho prostredia.

„Až v prípade, keď ani po snahe pomoci zo strany rodičov a učiteľa príznaky stresu neustupujú, je potrebné vyhľadať školského psychológa. Pre dlhodobo neriešený stres hrozí u dieťaťa nástup psychosomatických ochorení, akými sú bolesti hlavy, tráviace ťažkosti, poruchy spánku,“ upozorňuje doc. Hamade.

Na záver tejto témy odborníčka dodáva, že po psychickej stránke sa pripravuje dieťa na vstup do školy už počas pobytu v materskej škole. Tá sa snaží všestranne rozvíjať osobnosť dieťaťa, a to nielen jeho kognitívnu stránku, ale pripravuje dieťa aj po stránke psychickej, aby nedošlo k sklamaniu následkom úzkosti z nového prostredia.

Dieťa by si malo odnášať priaznivý postoj k učeniu aj ku škole. Materská škola by mala kooperovať s rodičmi budúceho školáka, a to podávaním informácií o vzdelávacích programoch a vhodnosti školy pre dieťa.

Školská taška a obuv

Dbajte na zdravie dieťaťa už pri výbere školskej tašky a obuvi. Je naozaj dôležité vybrať vhodnú tašku, aby vaše dieťa netrpelo a malo zdravú chrbticu. Čo treba zohľadniť pri nákupe?

„Pri kupovaní školskej tašky berte do úvahy najmä hmotnosť dieťaťa. Príliš ťažká aktovka preťažuje svalstvo chrbtice a prispieva k stuhnutiu svalov v krčno-hrudnej časti chrbtice a k nesprávnemu držaniu tela. Dlhodobé preťaženie chrbtice vo vývine môže spôsobiť trvalejšie ťažkosti, deformácie a aj vznik skoliózy (vybočenie chrbtice do jednej strany). Ak sa skolióza nelieči včas, môže chrbticu poškodiť tak, že v dospelosti sa už nebude dať napraviť,“ upozorňuje zástupkyňa hlavného hygienika SR Jana Hamade.

Kvalitná školská taška:

  • kvalitný, zdraviu neškodný a mäkký materiál popruhov, aby sa čo najmenej vtláčali do svalstva a kostí
  • širšie a nastaviteľné popruhy, ktoré rovnomerne obopínajú obe plecia, aby sa hmotnosť tašky rozdelila rovnako
  • ľahká
  • kopíruje tvar chrbtice
  • treba sa vyvarovať nosenia tašky iba na jednom pleci, čo spôsobuje jednostrannú záťaž a môže viesť k poškodeniu chrbtice.
alergia, žena, ambrózia, peľ Čítajte viac Ste alergickí na palinu, ambróziu a jesenné trávy? Pozor, z tohto ovocia či zeleniny vám môžu opuchnúť ústa

Celková váha tašky

Z hľadiska ochrany zdravia žiakov sa odporúčajú nasledovné hmotnosti školských aktoviek podľa ročníkov základnej školy:

  • žiaci 1. a 2. ročníka: 2,5 kg
  • žiaci 3. a 4. ročníka: 3,5 kg
  • žiaci 5. a 6. ročníka: 4,5 kg
  • žiaci 7. až 9. ročníka: 5 kg

Kvalitná detská obuv

Aké parametre by obuv pre deti mala spĺňať, aby nepoškodila ich zdravie a zároveň, aký typ obuvi zvoliť pri rôznych aktivitách:

  • ľahká, nízka členková obuv, šnurovacia alebo uzatvárateľná textilným pásikom, respektíve na zips, podpätky by mali byť čo najnižšie
  • pevná päta, zároveň dostatočne mäkká a ohybná podrážka pod prstami a strednou časťou chodidla
  • dostatok miesta pre prsty pre správny rast kostí

Obuv podľa účelu

V škole: bezpečné uzatvorené prezuvky, vyrobené z prírodných materiálov, napríklad zo spracovanej kože a textilu. Sú mäkké, priedušné, absorbujú vlhkosť, nedráždia kožu a prispôsobia sa tvaru chodidla.

  • *

V interiéri: ľahká vzdušná obuv, pre menšie deti s remienkom alebo so šnúrkami.

Pre aktívny odpočinok: športová obuv zodpovedajúca požiadavkám príslušného športu, vychádzková celoročná alebo zimná obuv má mohutnejšiu a trvanlivejšiu konštrukciu, s pevnou podošvou, rekreačná obuv je určená na rekreačno-vychádzkové príležitosti, na dlhšie vzdialenosti aj v prírodnom prostredí, má pevnejšiu konštrukciu zvršku a robustnú podošvu.

Spánok

Spánok je pre školáka veľmi dôležitý. Ovplyvňuje jeho celkový zdravotný psychický aj fyzický stav. Naučte ho správnym návykom, aby si dieťa zvyklo na pravidelný režim.

Pre školopovinné deti a dospievajúcich je dostatočne dlhý a kvalitný spánok nevyhnutný pre:

  • správne fungovanie imunitného systému až po obnovu energetických zásob
  • posilňovanie a regeneráciu pamäti, pretože počas spánku sa zdokonaľujú organizačné schopnosti, plánovanie a poznávacie a kognitívne funkcie
  • rast a vývin, vyvíjajúci sa mozog a schopnosť koncentrovať sa
unipharma, pr, nepouzivat Čítajte viac Urobte si online rezerváciu liekov na predpis cez PLUS eRecept

Všeobecne odporúčané množstvo spánku je nasledujúce: Školáci od 6 do 13 rokov 9 až 11 hodín spánku Staršie deti od 14 do 17 rokov 8 až 10 hodín spánku Mladší dospelí od 18 do 25 rokov 7 až 9 hodín spánku

Dôsledky dlhodobého nedostatku spánku u dieťaťa

  • vyčerpanosť
  • zhoršená nálada (deti sú oveľa popudlivejšie, podráždenejšie, rýchlo sa rozčúlia)
  • zhoršené sociálne správanie
  • zhoršený kognitívny vývoj a znížená schopnosť učenia

Naučte dieťa pravidelne zaspávať a vstávať. „Pravidelný spánkový režim je vhodné nastavovať už pred začiatkom školského roku, aby si naň dieťa zvyklo a stihlo si ho osvojiť. Menším deťom obyčajne pomáha, ak majú pred spaním predvídateľnú rutinu a poznajú jasný sled udalostí, ktoré predchádzajú uloženiu do postele.

chrbát, chrbtica, bolesť, stavce, kríže Čítajte viac Ako pomôcť boľavej chrbtici bez operácie? Moderné technológie účinkujú aj pri zamrznutom ramene či probléme s kolenom

Napríklad po sprche či kúpeli sa prezliekajú do pyžama, vyčistia si zuby, uložia sa do postele, po rozprávke, zápise do denníka či bozku na dobrú noc sa svetlo zhasne a nasleduje už len spánok,“ radia odborníčky.

Ani predspánková rutina detí aj adolescentov nemá obsahovať aktivity so svietivými displejmi, ako je počítač, televízia, herná konzola, smartfón či tablet. Miestnosť na spanie by mala byť zatemnená, teda mali by byť zatiahnuté závesy či žalúzie.

Miestnosť by mala byť tichá, vyvetraná a chladnejšia než ostatné obytné priestory v byte či dome. Vhodná je teplota do 20 stupňov Celzia, ale nie menej ako 16 stupňov Celzia.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #povinnosti #školáci