Významné protirakovinové účinky má už pol šálky brokolice denne, každodenná konzumácia je pritom veľmi dôležitá. Americký Štátny inštitút proti rakovine radí brokolicu na prvé miesto spomedzi potravín, ktoré majú protirakovinový efekt. Chráni najmä pred onkologickým ochorením pľúc, žalúdku a hrubého čreva a konečníka, ale aj močového mechúra či prsníka, čo dokázali viaceré vedecké štúdie.
Brokolica má veľmi vysoký obsah polyfenolov, ktoré hrajú v ochrane pred rakovinou zásadnú rolu. Polyfenoly sú chemické zlúčeniny s takzvanými antioxidačnými vlastnosťami, ktoré neutralizujú voľné radikály. Tie vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny a v našom organizme môžu, bohužiaľ, urobiť veľa škody. Sú priamo zodpovedné za vznik rakovinového bujnenia či srdcovo-cievnych chorôb.

Vitamín C aj vláknina
„Brokolica obsahuje ďalšie látky, ktoré robia z tejto zeleniny hviezdu boja proti rakovine. Vitamín C je v prevencii rakoviny dôležitý a brokolica s ďalšími druhmi hlúbovej zeleniny obsahuje tohto antioxidantu veľa. Šálka varenej brokolice obsahuje viac ako sto percent odporúčanej dennej dávky vitamínu C,“ píšu v knihe Superpotraviny (14 potravin, které změní váš život) jej autori Steven G. Pratt a Kathy Matthewsová. Okrem toho sa brokolica vyznačuje aj vysokým obsahom vlákniny, ktorá tiež hrá rolu v prevencii rakoviny najmä tráviaceho traktu.
Brokolica nemá len preventívne účinky proti rakovine, ale vďaka vysokému obsahuje kyseliny listovej zabezpečuje správny vývoj plodu a chráni ho pred vznikom vývojových chýb. Kyselina listová ďalej z krvi odstraňuje homocysteín, látku, ktorá zvyšuje riziko srdcovo-cievnych chorôb, ako je aj infarkt. „Brokolica obsahuje aj flavonoidy, karotenoidy, vitamín C, kyselinu listovú a draslík, čím chráni pred srdcovými chorobami,“ konštatujú autori.

Pre ostrý zrak
Ak chcete mať dobrý zrak, brokolici sa celkom určite nevyhýbajte, práve naopak, obľúbte si ju, aj keď doteraz hrala vo vašom jedálničku skôr druhé husle. Táto zelenina obsahuje veľké množstvo karotenoidov luteínu a zeaxantínu, ktoré prispievajú k ochrane zraku a u starších ľudí pôsobia preventívne proti vzniku očných chorôb, ako je napríklad katarakta, teda sivý zákal.
„Podľa jednej štúdie sa riziko katarakty znížilo u ľudí konzumujúcich brokolicu viac ako dvakrát týždenne o 23 percent v porovnaní s jedincami, ktorí jedli brokolicu menej ako raz mesačne,“ približuje publikácia.
A napokon, brokolica spolu so špenátom obsahujú relatívne veľké množstvo koenzýmu Q10, čo je v tuku rozpustný antioxidant, ktorý sa podieľa na tvorbe energie v ľudskom organizme. To však nie je všetko, u ľudí s už zistenou chorobou srdca táto látka pomáha znižovať poškodenie srdca a ciev.

Kto by si mal dať pozor
Brokolica síce významne upevňuje zdravie, avšak všetkého veľa škodí a platí to aj v tomto prípade. Za bezpečnú dennú dávku sa považujú dve šálky zeleniny. Ak ich prekročíte, mohlo by sa to negatívne odraziť na činnosti štítnej žľazy. Pri podozrení na zníženú činnosť štítnej žľazy konzumáciu brokolice obmedzte.