Zázračného bojovníka proti rakovine máte v chladničke. Táto zelenina chráni aj srdce a zrak

Brokolica, ale aj ostatná hlúbová zelenina, ako je kapusta, kel, karfiol, červená repa či ružičkový kel, významne znižuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Okrem toho podporuje srdce, zvyšuje v organizme hladinu energie a chráni oči.

20.02.2024 06:00
zelenina, šaláty Foto:
Ak ste si brokolicu ešte neobľúbili, je najvyšší čas tak urobiť.
debata

Významné protirakovinové účinky má už pol šálky brokolice denne, každodenná konzumácia je pritom veľmi dôležitá. Americký Štátny inštitút proti rakovine radí brokolicu na prvé miesto spomedzi potravín, ktoré majú protirakovinový efekt. Chráni najmä pred onkologickým ochorením pľúc, žalúdku a hrubého čreva a konečníka, ale aj močového mechúra či prsníka, čo dokázali viaceré vedecké štúdie.

Brokolica má veľmi vysoký obsah polyfenolov, ktoré hrajú v ochrane pred rakovinou zásadnú rolu. Polyfenoly sú chemické zlúčeniny s takzvanými antioxidačnými vlastnosťami, ktoré neutralizujú voľné radikály. Tie vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny a v našom organizme môžu, bohužiaľ, urobiť veľa škody. Sú priamo zodpovedné za vznik rakovinového bujnenia či srdcovo-cievnych chorôb.

žena na poli s kapustou Čítajte viac 9 podceňovaných potravín, ktoré by nám mohli zachrániť život

Vitamín C aj vláknina

„Brokolica obsahuje ďalšie látky, ktoré robia z tejto zeleniny hviezdu boja proti rakovine. Vitamín C je v prevencii rakoviny dôležitý a brokolica s ďalšími druhmi hlúbovej zeleniny obsahuje tohto antioxidantu veľa. Šálka varenej brokolice obsahuje viac ako sto percent odporúčanej dennej dávky vitamínu C,“ píšu v knihe Superpotraviny (14 potravin, které změní váš život) jej autori Steven G. Pratt a Kathy Matthewsová. Okrem toho sa brokolica vyznačuje aj vysokým obsahom vlákniny, ktorá tiež hrá rolu v prevencii rakoviny najmä tráviaceho traktu.

Brokolica nemá len preventívne účinky proti rakovine, ale vďaka vysokému obsahuje kyseliny listovej zabezpečuje správny vývoj plodu a chráni ho pred vznikom vývojových chýb. Kyselina listová ďalej z krvi odstraňuje homocysteín, látku, ktorá zvyšuje riziko srdcovo-cievnych chorôb, ako je aj infarkt. „Brokolica obsahuje aj flavonoidy, karotenoidy, vitamín C, kyselinu listovú a draslík, čím chráni pred srdcovými chorobami,“ konštatujú autori.

zelenina Čítajte viac Ktorú zeleninu variť pod pokrievkou a ktorú, naopak, nie? Je to dôležité!

Pre ostrý zrak

Ak chcete mať dobrý zrak, brokolici sa celkom určite nevyhýbajte, práve naopak, obľúbte si ju, aj keď doteraz hrala vo vašom jedálničku skôr druhé husle. Táto zelenina obsahuje veľké množstvo karotenoidov luteínu a zeaxantínu, ktoré prispievajú k ochrane zraku a u starších ľudí pôsobia preventívne proti vzniku očných chorôb, ako je napríklad katarakta, teda sivý zákal.

„Podľa jednej štúdie sa riziko katarakty znížilo u ľudí konzumujúcich brokolicu viac ako dvakrát týždenne o 23 percent v porovnaní s jedincami, ktorí jedli brokolicu menej ako raz mesačne,“ približuje publikácia.

A napokon, brokolica spolu so špenátom obsahujú relatívne veľké množstvo koenzýmu Q10, čo je v tuku rozpustný antioxidant, ktorý sa podieľa na tvorbe energie v ľudskom organizme. To však nie je všetko, u ľudí s už zistenou chorobou srdca táto látka pomáha znižovať poškodenie srdca a ciev.

špenát, listová zelenina, menštruácia Čítajte viac Špenát pomáha pri chudnutí, má viac céčka ako pomaranč

Kto by si mal dať pozor

Brokolica síce významne upevňuje zdravie, avšak všetkého veľa škodí a platí to aj v tomto prípade. Za bezpečnú dennú dávku sa považujú dve šálky zeleniny. Ak ich prekročíte, mohlo by sa to negatívne odraziť na činnosti štítnej žľazy. Pri podozrení na zníženú činnosť štítnej žľazy konzumáciu brokolice obmedzte.

debata chyba
Viac na túto tému: #karfiol #brokolica #ružičkový kel #mrazená zelenina #hlúbová zelenina