Toto si neuvedomujú ženy, ktoré si chcú nechať zväčšiť prsia

Prečo sa o prsia, v ktorých sú vložené implantáty, musíte viac starať?

03.10.2023 07:09
debata

Zväčšovanie prsníkov patrí medzi najčastejšie požadované operácie v estetickej chirurgii. Dôvody a príbehy, ktoré vedú ženy do ambulancie plastických chirurgov, bývajú rôzne, rovnako ako ich očakávania.

„Každý plastický chirurg však musí byť aj psychológ, aby vedel, či dokáže pacientke skutočne pomôcť, inak sa jeho snaha môže obrátiť proti nemu. Aj preto treba niekedy povedať nie,“ hovorí zo svojej praxe plastický chirurg a súdny znalec Imrich Kováč.

Imrich Kováč, plastický chirurg a súdny znalec... Foto: Pravda
Imrich Kovac Imrich Kováč, plastický chirurg a súdny znalec v oblasti plastickej chirurgie.

Občas ho síce trochu prekvapí požiadavka na zväčšenie prsníkov, ktoré sú tvarovo aj objemovo ideálne, ale ak to žene pomôže cítiť sa lepšie, nevidí v tom problém.

Nebude to navždy

Kým sa však pre tento zákrok rozhodnete, mali by ste zvážiť niekoľko dôležitých faktov. Napríklad, že prsné implantáty síce majú neobmedzenú životnosť, ale nie sú doživotné. „Je v tom značný rozdiel a pacientky si to často mýlia,“ vysvetľuje doktor Kováč.

To, kedy budete potrebovať výmenu, závisí od kvality implantátov, preto sa v tomto ohľade neoplatí šetriť.

chirurgia, operacia Čítajte rozhovor Chirurg a súdny znalec: Aj zväčšovanie prsníkov môže byť rizikové, niektoré operácie majú dohru na súde

„Kvalitné implantáty môžu v tele zostať aj 15 až 20 rokov, ak je všetko v poriadku pri sonografickej kontrole. Po tejto dobe už spravidla dochádza k zmenám materiálu,“ vysvetľuje odborník.

Najkvalitnejšie svetové značky poskytujú okrem nových implantátov dokonca aj čiastočnú úhradu reoperačných nákladov v prípade, že ich implantát v tele praskne.

Ale aj ten najkvalitnejší implantát nemôže zostať v tele navždy, preto treba rátať s ďalším časom a peniazmi, ktoré do svojich prsníkov budete musieť investovať.

Aj vy ste si mysleli, že s každou ďalšou operáciou musia byť implantáty o niečo väčšie? „Tak to nie je pravda,“ ubezpečuje doktor Kováč obavy niektorých žien.

únava po obede Čítajte aj O tom, ako vyzeráte, rozhoduje to, čo robíte každý deň po 15. hodine popoludní

Počkajte až po tehotenstve a dojčení

Ak plánujete v blízkom čase bábätko, so zákrokom počkajte. Podstúpte ho najskôr šesť mesiacov po skončení dojčenia. „Samotné implantáty síce nemajú vplyv na tehotenstvo alebo dojčenie, ale tehotenstvo a dojčenie často ovplyvnia tvar prsníkov,“ upozorňuje plastický chirurg.

A aj keď v takom prípade výmena implantátov nie je nutná, ženy často požadujú úprava tvaru z estetických dôvodov, lebo prsia sa v tomto období trochu zmenia.

Takú reoperáciu je ideálne podstúpiť najskôr 10 až 12 mesiacov od úplného skončenia dojčenia.

Implantáty prsia zmenia

Doktor Imrich Kováč počas svojej dvadsaťročnej praxe nemal skúsenosť s tým, že by telo akútne odmietlo implantát do jedného až dvoch mesiacov od operácie.

vaječníky, žena, reprodukcia, výživa, reprodukčné zdravie, maternica, avokádo Čítajte aj Ako výživou zvýšiť plodnosť a chuť na sex?

„S čím som sa však stretol, bola chronická reakcia tela na prítomnosť cudzieho telesa, ktorá sa prejavila najskôr okolo pol roka od operácie alebo aj podstatne neskôr.“ Aj keď sa to stáva zriedkavo, musíte si pripustiť aj takú možnosť.

Rátajte aj s tým, že prsia sa pri použití implantátov zmenia a ak sa v budúcnosti rozhodnete, že si implantáty dáte vybrať, nemôžete očakávať, že budú presne také isté, ako predtým. „Vybratie implantátov von z tela, bez následného vloženia nových, je však dosť zriedkavé.

Ak sa tak deje, je to väčšinou preto, lebo pacientky majú pridružené zdravotné problémy neznámeho pôvodu a chcú eliminovať implantáty ako možnú príčinu,“ vysvetľuje plastický chirurg, ktorý sa však ani takejto požiadavke nebráni.

„S čím som sa však stretol, bola chronická reakcia tela na prítomnosť cudzieho telesa, ktorá sa prejavila najskôr okolo pol roka od operácie alebo aj podstatne neskôr.“
Imrich Kováč, plastický chirurg

Ani takejto, hoci „choroba z prsných implantátov“ dosiaľ stále nebola vedecky potvrdená. Aj v takýchto prípadoch existuje riešenie v podobe ďalšej operácie – modelácie prsníkov.

Prevencia aj s implantátmi aj bez nich

Dodnes nebolo potvrdená ani súvislosť rakoviny prsníka s implantátmi. V tomto smere môžu byť ženy pokojné. „Ak sa má rakovina prsníka u ženy vytvoriť, tak sa vytvorí, či už bez implantátov, alebo s nimi.

Samotné implantáty podľa mnohých dlhodobých štúdií nespôsobujú rakovinu prsníka,“ ubezpečuje plastický chirurg Imrich Kováč. Aj po augmentácii prsníkov by ste však mali chodiť na pravidelné preventívne sonografické prehliadky.

Bez obáv môžete podstúpiť aj mamografiu, implantáty sú testované na taký enormný tlak, ktorý by ani samotný prsník nevydržal.

Doktor Kováč pripomína dôležitosť preventívnych prehliadok, ktoré 10 až 12 % žien buď odignoruje, alebo ich gynekológ na sono prsníkov ani nepošle.

zubár, dentista, dentálna hygiena, pečatenie zubov Čítajte viac Aj zubný lekár môže včas diagnostikovať rakovinu. Ako?

„Stáva sa, že ku mne do ambulancie príde žena so záujmom o augmentáciu a nikdy v živote nebola na sonografii prsníkov.“

Takéto vyšetrenie je však podmienkou operácie a nesmie byť staršie ako tri mesiace. „Týmto spôsobom sme už niekoľkokrát zistili útvary v prsníkoch, o ktorých ženy ani netušili.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plastická chirurgia #implantáty #zdravé prsia