Eva po mastektómii a rekonštrukcii prsníka smelo chodí aj na nudapláž

„Kto chce, môže sa pozrieť zblízka," hovorí spisovateľka Eva Bacigalová. Amazonka, ktorej sa rakovinu prsníka podarilo pred desiatimi rokmi prežiť a dnes pomáha iným ženám.

12.10.2023 12:36
Eva Bacigalová Foto:
Existujú rôzne spôsoby rekonštrukcie prsníka, ktoré závisia aj od množstva zostávajúcej kože a tkaniva po odstránení prsníka.
debata (1)

Najťažší bol okamih, keď mi lekár oznámil, že mám rakovinu prsníka a že bude musieť pri chirurgickom zákroku odstrániť celý prsník. Nielen samotný nález. Že môj stav je už taký pokročilý, že „úspornejšie“ riešenie neprichádza do úvahy. A to som desať minút predtým sedela v čakárni a myslela som si, že pôjde hádam iba o nejakú malichernú a bezproblémovú hrčku v prsníku a lekár mi povie, aby som sa zbytočne neznepokojovala. Po rozhovore s ním som zrazu bola ťažko chorá a môj život bol v ohrození. Musím však povedať, že keď som šok spracovala a pochopila, čo sa deje, chcela som, aby bol „problém“ čo najskôr odstránený. Operáciu som mala naplánovanú o dva týždne, a aj tie boli pre mňa neznesiteľné. Samozrejme som sa dlho po nej nedokázala na seba pozrieť. Ženské telo zdevastované chirurgickým zákrokom (a neskôr chemoterapiou a stratou vlasov) akoby ani nebolo moje. Pomohlo mi, keď mi chirurg drsne, ale pre mňa zrozumiteľne vysvetlil, že mám vlastne šťastie, pretože prsník sa odstrániť dá a aj žiť bez neho sa dá. Mnohé onkologické ochorenia sa primárne objavia na orgánoch, ktoré často nie je možné jednoducho „odrezať“.

Na výber je niekoľko možností

Rekonštrukcia prsníka po mastektómii je hradená zo zdravotného poistenia. Od konkrétnej poisťovne závisí, či zaplatí aj remodeláciu zdravého prsníka. Niekedy sa na zákrok nazerá ako na výlučne estetický, a vtedy si ho pacientka hradí sama.

Existujú rôzne spôsoby rekonštrukcie prsníka, ktoré závisia aj od množstva zostávajúcej kože a tkaniva po odstránení prsníka.

Pri použití vlastného tkaniva sa časť kože a svalu odoberie z chrbta alebo spod ramena. Táto metóda sa niekedy kombinuje s použitím prsníkového implantátu, čím sa vytvorí plnší a prirodzený vzhľad prsníka.

Odobrať sa môže aj tukové a svalové tkanivo z brušnej oblasti, prípadne iba koža, tuk a cievy. Pri použití implantátu má rekonštrukcia dva stupne.

Najprv sa musí tkanivo po odstránení prsníka roztiahnuť pomocou expandéra podobne, ako sa roztiahne brucho počas tehotenstva, a potom sa expandér vyberie a umiestni sa implantát.

Dnes už však existujú aj také implantáty, ktoré sa dajú použiť aj ako expandér, aj ako implantát. Vtedy stačí na rekonštrukciu prsníka len jeden zákrok.

Ako sa čaká na liečbu

U mňa to išlo rýchlo, lekár mi bez diskusie dal termín na operáciu o dva týždne, čo predovšetkým znamená, že bolo potrebné nález odstrániť čo najskôr. Niekedy je postup opačný, najprv absolvujete chemoliečbu a potom idete na operáciu. Rovnako bežné je, že sa najprv operuje a liečba nasleduje až potom. Chirurgovia sa snažia robiť prsník zachovávajúce operácie, teda vybrať len nádor. Keď je však nález veľký a agresívny, musia zvoliť mastektómiu – kompletné odstránenie prsníka. Je to devastačný zákrok, ale život zachraňujúci. Už pri prvom rozhovore mi chirurg povedal, že po preliečení sa dá spraviť rekonštrukcia a plastickí chirurgovia vedia nový prsník vymodelovať.

Je to devastačný zákrok, ale život zachraňujúci. Foto: SHUTTERSTOCK
chirurgia, operacia Je to devastačný zákrok, ale život zachraňujúci.

V tedy to bola pre mňa veľmi vzdialená budúcnosť, napokon, nebola som si istá, či to vôbec prežijem. Pomáhalo mi to však nabrať silu na spoluprácu s lekármi a na zvládnutie liečby. Vedela som, že ak všetko dobre dopadne, môžem sa dostať až do stavu, keď mojím problémom bude „len“ plastická rekonštrukčná operácia. Na taký zákrok môžete ísť len so súhlasom ošetrujúceho onkológa, najskôr do dvoch rokov od prvotnej diagnostiky. Som rada, že o tejto možnosti vie a využíva ju čoraz viac žien.

žena, hnev, zúrivosť, starta nervov, Čítajte aj Bolesť, podráždenosť, výkyvy nálady. Má žena šancu vystúpiť z každomesačného začarovaného kruhu?

Nie je to jednorazová záležitosť

Existuje niekoľko spôsobov rekonštrukcie prsníka. V princípe dva – expanderom alebo hneď implantátom a vlastným tkanivom. Ja som absolvovala rekonštrukciu expanderom. Keďže mi prsník odstránili úplne, kožu na hrudi bolo potrebné najprv roztiahnuť. Pri prvej operácii mi chirurg vložil pod kožu expander. Je to implantát, ktorý je asi do jednej tretiny naplnený fyziologickým roztokom. Keď sa rana zahojí, postupne sa dopĺňa ďalším obsahom cez hadičku voperovanú do podpazušia. Niekoľko mesiacov som chodila na „dofukovanie“ a z ambulancie som odchádzala vždy s väčším prsníkom. Ak prídete o jeden prsník a podstúpite rekonštrukčnú operáciu, rozdiel medzi zachovaným prsníkom a vymodelovaným je objektívne viditeľný. Akokoľvek to znie cynicky, krajší je zvyčajne ten „nový“.

bolesť srdca Čítajte viac Toto sa stáva jednej zo štyroch žien. Kedy treba spozornieť a koho to najviac postihuje?

Môžete však podstúpiť aj remodeláciu zachovaného (zdravého) prsníka. Celá postupná rekonštrukcia tak môže napokon trvať aj dva roky a čaká vás niekoľko operačných zákrokov. Neľutujem to, práve naopak. Som veľmi spokojná. Ženy podstupujú rekonštrukcie predovšetkým pre zlepšenie sebavedomia, pre návrat k tomu, čo bolo pred chorobou, k zdraviu a spokojnému životu. Ja som sa napríklad vrátila k naturizmu. Mám za sebou sériu zákrokov, ktoré sú vidieť, ale vôbec mi neprekáža, keď sa niekto chce pozrieť zblízka, ako sa tieto veci robia a ako môže vyzerať výsledok.

Ženy, myslite viac na seba

Aj ja som sa na začiatku pýtala sama seba, prečo sa to stalo práve mne. Je to logická otázka a patrí k fáze zmierovania sa s tým, že onkologické ochorenie bude už navždy súčasťou môjho života. Aj keď mám na papieri, že som v úplnej remisii. Spolu so spolupútničkami z občianskeho združenia Amazonky sme pri podobných rozhovoroch často dospeli k záveru, že choroba nám chcela niečo povedať, predovšetkým to, čo nerobíme dobre, čo prehliadame, čo trpíme, lebo sa to vraj tak má. Učí nás sebaláske, zdravému egoizmu, schopnosti dokázať povedať NIE a nezapodievať sa tým, čo si kto o tom myslí. Moja skúsenosť hovorí, že celé generácie predovšetkým žien boli vychovávané k tomu, že sú na svete preto, aby všetkým vyhoveli, aby boli milé, poslušné a aby rozdávali radosť a na nič sa nesťažovali. Majú sa starať o iných a o ich blaho, to je ich úloha. Nie o seba, to sa predsa nepatrí, to je sebectvo. Tento model správania vedie do slepej uličky, k chronickému stresu a napokon sa zákonite prejaví psychosomatickým ochorením. Napríklad onkologickým.

obézna žena telefonuje Čítajte viac Máte obezitu alebo nadváhu a hanbíte sa vyhľadať lekára?

Sama som si z mojej skúsenosti vzala do ďalšieho života poznanie, že za to, ako vyzerá môj život, nesiem zodpovednosť iba ja sama a chcem, aby bol čo najlepší. A to, aký naozaj bude, je tiež iba na mne. Niektorí ľudia to síce spracovali tak, že som akási drzá a priveľmi asertívna, ale dnes viem, že to už je iba ich problém. Nie som zodpovedná za emócie iných ľudí. Iba za svoje. Je veľa žien, ktoré rekonštrukciu prsníka po rakovine nepodstúpia, ale to je v poriadku. Buď sa odvolávajú na svoj vyšší vek a na to, že už takú parádu nepotrebujú, sú šťastné, že prežili rakovinu. Je fajn, keď chýbajúci prsník neprekáža ich partnerom, bohužiaľ, nie je to vždy pravidlo. Niekedy však chýbajúci prsník spôsobuje objektívne zdravotné problémy. Ak má žena zachovaný prsník veľký a ťažký a napríklad nenosieva epitézu (náhrada prsníka), môže sa jej kriviť chrbtica, spôsobuje to bolesti hlavy a sériu ďalších komplikácií. Ženy, ktoré poznám a podstúpili rekonštrukciu, sú naozaj sebavedomejšie, spokojnejšie a cítia sa opäť žensky.

Dôležité fakty o rakovine prsníka

  • Rakovina prsníka je u žien najčastejším zhubným nádorom a príčinou úmrtia na svete.
  • Vyskytuje sa najmä vo vyspelých krajinách Európy a Ameriky.
  • Ohrozuje ženy vo veku 50 až 60 rokov, ale v poslednom období stúpa počet prípadov mladších žien vo veku 25 až 45 rokov.
  • Často, najmä v skorých štádiách, sa neprejavuje žiadnymi príznakmi. Môže sa objaviť bolesť prsníka, výtok z bradavky a povrchové zmeny bradavky. Niekedy nádor môže zmeniť veľkosť prsníka, vtiahnuť kožu, zmeniť jej farbu, kontúry, spôsobiť vpáčenie a výtok z bradavky.
  • Podľa health.com nie každá hrčka je rakovina a až v 80 % ide o niečo celkom iné. Hrčka alebo akákoľvek iná zmena na prsníku je však dôvodom navštíviť lekára. Čím skôr sa rakovina diagnostikuje, tým sú šance na vyliečenie väčšie.
  • Mamografické vyšetrenie je najlepší spôsob, ako možno rakovinu prsníka odhaliť. Nie je stanovený vek, kedy začať chodiť na pravidelné mamografické prehliadky. Ženám po štyridsiatke ich hradí zdravotná poisťovňa každé dva roky. Mladšie ženy majú nárok na sonografické vyšetrenie, ktoré sa odporúča absolvovať každé dva roky.
  • Riziko rakoviny sa po mastektómii – odstránení prsníka alebo oboch prsníkov – znižuje približne až o 90 %.
  • Hovorí sa o zvýšenom riziku žien, ktoré nerodili alebo prvýkrát otehotneli po tridsiatom roku života, majú vek nad 50 rokov a nádorové ochorenie sa vyskytovalo v rodine, najmä u priamych pokrvných príbuzných. Vtedy je riziko približne dvojnásobné. Ale až u 70¤% žien nie je jasné, čo rakovinu spôsobilo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prsníka #plastická chirurgia #rekonštrukcia prsníka