10 vecí, ktoré si nezabudnite zobrať na turistiku. Tento šikovný nápad pomôže, keď sa stratíte

Aby ste si výlet či turistiku poriadne užili, nezabudnite sa vopred dostatočne pripraviť. Čo by nemalo chýbať vo vašom telefóne alebo batohu, aby ste boli nachystaní na všetky situácie, ktoré môžu nastať?

20.04.2024 06:00
penzisti, manželia, výlet, dovolenka,... Foto:
Na turistiku v každom veku a vždy dobre vybavení.
debata (1)

Fotografia mapy

Papierovú mapu dnes už na turistike veľa ľudí nepoužíva, nič však nie je lepšie, ak sa stratíte a potrebujete sa zorientovať, kde sa aspoň približne nachádzate. Nemusíte si pritom mapu kupovať, postačí, ak si ju vyfotografujete z internetu. V horách často nie je signál a keď sa vám podarí zísť z cesty, oceníte svoju predvídavosť.

Jeden z najpodivuhodnejších skalných útvarov na Slovensku. Naša príroda ponúka aj takýto skvost
Video
Zdroj: TV Pravda

Powerbanka

Ak na zisťovanie svojej polohy na turistike používate mobilnú aplikáciu a k tomu aj často fotografujete, telefón sa vám môže vybiť ešte pred koncom turistiky. Veľmi užitočnou pomôckou je v takom prípade naplno nabitá powerbanka, ktorá mobilnému telefóniu dodá potrebnú energiu.

Náhradné oblečenie

Odporúča sa mať so sebou náhradné ponožky, náhradné tričko a prípadne aj náhradné nohavice či šortky, ak by vás prekvapila zmena počasia a dostali by ste sa do silnej búrky alebo ak by ste sa pri výstupe spotili. Nezabudnite si pribaliť pršiplášť či turistické pončo, aj keď hlásia pekné počasie. To sa však na horách mení z minúty na minúty a zmoknúť a prechladnúť nechce asi nik.

Dostatok jedla a pitia

V tomto prípade určite neplatí, že menej je viac. Hoci jedlo a pitie zaberie podstatnú časť batoha, nevyplatí sa na ňom z priestorových dôvodov šetriť. V horúcich letných dňoch si berte aspoň dva litre tekutín – ak nie viac. Potreba piť bude väčšia ako počas dní, ktoré nie sú také horúce.

Jedla si berte toľko, aby pokrylo dennú energetickú potrebu. Na doplnenie energie sa odporúčajú banán, zdravé sladkosti alebo kúsok čokolády. Ak sa chystáte na dlhý a náročný výstup, na jedenie sa odporúča aj vysokokalorická slanina, klobása či tučný syr, aby ste mali dostatok síl.

nešťastie, Vysoké Tatry Čítajte viac Že horská služba najviac vyráža k nedisciplinovaným Čechom? Ale kdeže, tieto dve národnosti sú ešte horšie

Pohotovostná lekárnička

Nosíte si so sebou na turistiku náplasti, obväz, liek na alergickú reakciu či proti bolesti, dezinfekciu, prípadne glukózu, ak by niekto z výpravy kvôli vyčerpaniu potreboval rýchlo doplniť cukor? V tom prípade ste vzorne vybavený a zodpovedný turista. Nikto nevraví, že je nutné nosiť so sebou kilo liekov a zdravotníckych prostriedkov, avšak nutné minimum sa vrelo odporúča. A ak máte v batohu ešte trochu miesta, v nečakaných situáciách môže veľmi pomôcť vreckový nožík, napríklad na rozrezanie obväzu.

Číslo horskej služby v telefóne

Uložte si do pamäte telefónu číslo na horskú záchrannú službu. Nespoliehajte sa na to, že si ho nájdete rýchlo na internete, keď budete potrebovať pomoc. Je možné, že v tej chvíli nebudete mať signál. Číslo je: 18 300.

Vysoké Tatry sneh Čítajte viac Na zimnej turistike nikdy nepodceňte toto riziko, dokáže vyčerpať a urobiť z výletu peklo

Ochranný krém proti slnku a slnečné okuliare

Veľa ľudí na to zabúda, avšak v teplom počasí sa bez slnečných okuliarov a ochranného krému nezaobídete. A hoci možno nepatríte k svetlému fototypu, do vyšších nadmorských výšok si berte čo najvyšší ochranný faktor, slniečko tam svieti silnejšie.

Baterka

Na baterku či čelovú baterku v batohu tiež veľa ľudí zabúda. Len málokto počíta s tým, že by sa vonku mohol zdržať aj po zotmení, väčšina ľudí chce byť doma či v ubytovaní do tmy. Stať sa však môže hocičo, stratíte sa alebo si privodíte úraz, a najmä na horách sa stmieva skoro. V tom prípade sa baterka môže stať neoceniteľným pomocníkom. Pomôže, samozrejme, aj baterka v mobile, avšak ten sa môže vybiť.

Pfizer, pr, nepouzivat Čítajte viac Aby bola turistika bezpečná: Čím sa na ňu vyzbrojiť?

Doklady a peniaze

Nutná samozrejmosť. Občiansky preukaz, kartička poistenca, banková karta, hotovosť. Zvlášť dôležité je mať pri sebe vždy nejaké peniaze v hotovosti, pretože karty neberú všade. Doklady si uložte na bezpečné miesto, kam sa nedostane voda ani vlhkosť, ideálne ich všetky zabaľte do nejakého puzdra.

Turistické palice

Ešte ich nemáte, pretože si myslíte, že vaša kondícia je dobrá? Palice si však so sebou na turistiku berú aj ostrieľaní a fyzicky zdatní turisti. Na rovine je to s nimi rýchlejšie, pri pohybe dole z príkreho svahu bezpečnejšie a pri stúpaní to s nimi ide ľahšie. Prajeme vám v tejto turistickej sezóne veľa prechodených kilometrov bez jediného zaváhania!

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika #mapa #turista #úraz